Ugráló üzemanyagárak Németországban

Aki Németországban tankolni jár, ismeri a problémát: az üzemanyagárak egyre gyakrabban változnak. Az ADAC egy tanulmánya megmutatja, hogy hogyan tarthatja szemmel az áringadozást – és hogyan spórolhat sok pénzt a tankolásnál.

A benzinkutak üzemanyagárai minden eddiginél gyakrabban változnak. Sok autós számára egyre átláthatatlanabbá válik az árképzés az üzemanyagkutaknál. Az árképzés oka rám egyszerű: az ásványolaj-társaságok a gyakori árugrásokkal próbálják növelni a nyereségüket. A Német Autóklub (ADAC) nemrégiben készült tanulmánya némi betekintést nyújt ebbe a nem túl kedves gyakorlatba. A felmérés alapja a németországi 14 000 benzinkút összes ármozgása volt 2021 májusában.

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

Napi üzemanyagár ingadozás
Napi üzemanyagár ingadozás

Reggel drága, este olcsó

Az ADAC tanulmánya szerint az üzemanyag reggel a legdrágább. Miután éjszaka hosszabb ideig nagyjából állandóak maradnak az árak, reggel 6 óra körül jelentős emelkedés kezdődik, amely nem sokkal 7 óra után éri el a csúcsot. Ez egyben a nap legmagasabb árszintje is.

Az árfolyam ezután csökken, majd 9 óra után ismét érezhetően emelkedik. A nap folyamán további árcsúcsok következnek délelőtt 10, majd délután 13, 16, 18, 20 és végül 22 óra körül. Ezután az árfolyam visszaáll az éjszakai szintre.

Az átlagos üzemanyagárak rendszeresen este 6 és 7 óra között, valamint este 8 és 10 óra között a legalacsonyabbak.

X Az autóbiztosításon is nagyot lehet spórolni, kattints a mondatra és köss újat, vagy cseréld le a régi biztosításodat! X

 

Az ADAC ajánlása: Válassza a megfelelő időpontot

Az értékelés azt mutatja: Ha egyszerűen a megfelelő időpontot választja meg a tankoláshoz, sok pénzt takaríthat meg. Azok, akik kihasználják piaci ismereteiket, és tudatosan (azaz a megfelelő időben és alacsony árú töltőállomáson) tankolnak, nemcsak pénzt takarítanak meg, hanem erősítik a versenyt is az üzemanyagpiacon.

A megfelelő időben történő tankolás különösen a benzinüzemű autók vezetői számára kifizetődő. Itt a legdrágább reggel 7 óra és a legolcsóbb időpont (este 6 és 7, illetve 8 és 10 óra között) közötti különbség több mint hét cent literenként. Egy 50 literes tartály esetében ez közel négy euró megtakarítást jelent.

A dízelüzemű gépjárművezetők esetében ugyanazok a napszakok érvényesek; itt a reggeli és esti árcsúcsok valamivel kevésbé hangsúlyosak, mint a benzin esetében. A megtakarítás tehát literenként “csak” 6,50 cent körül van.

Hét áremelés naponta

Az évek óta megfigyelhető, egyre több napi árcsúcsra irányuló tendencia 2021-ben is folytatódik. A tavalyi évhez képest újabb – és ezzel már a hetedik – emelkedés következett be a napi átlagárakban. Ez azt jelenti, hogy a szállítók árpolitikája 2015 óta folyamatosan növekvő számú rendszeres napi árcsúcsot eredményezett az üzemanyagpiacon.

Az előző évhez képest a napi árcsúcsok időben kissé eltolódtak. Ez “teremtett teret” a fent említett további átlagárcsúcsnak a benzinkutakon. Az üzemanyagárak napi görbéje az elmúlt években egyre széttöredezettebbé és állítólag egyre zavarosabbá vált, ennek ellenére még mindig megbízható tájékozódást nyújt.

A poszt forása: ADAC

Borítókép forrása: Photo by Gustavo Fring from Pexels