Nyugdíjas kannabisz

Több nyugdíj, magasabb lefoglalási határértékek, fekete doboz az autókhoz

Először fordul elő, hogy a nyugdíjak országszerte azonos mértékben emelkednek, a lefoglalás alóli mentességi határokat megemelik, az újonnan bejegyzett gépkocsikat fel kell szerelni egyfajta fekete dobozzal, és a kannabisz termeszthető a szociális klubokban.

 

Magasabb nyugdíjak

Mint minden évben, a nyugdíjakat július 1-jén kell kiigazítani, ami – mint mindig – a múltbeli bérek alakulása alapján történik. Első alkalommal a nyugdíjak keleten és nyugaton 4,57 százalékkal emelkednek. A nyugdíj értéke, vagyis hogy mennyit ér egy nyugdíjpont, országszerte az eddigi 37,60 euróról 39,32 euróra emelkedik. “Egy átlagkeresetű, 45 évnyi járulékfizetéssel rendelkező átlagnyugdíj esetében a nyugdíjkorrekció havi 77,40 eurós emelkedést jelent” – számol a szövetségi kormány.

Júliustól a csökkent munkaképességű nyugdíjakra is jár majd kiegészítés: Ha 2001 januárja és 2014 júniusa között vették igénybe először, akkor 7,5 százalék lesz. Ha a nyugdíj 2014 júliusa és 2018 decembere között kezdődött, akkor 4,5 százalék lesz. “Azok a nyugdíjasok, akik 2014 júliusa után kezdték meg a nyugdíjukat, máris részesülnek bizonyos javulásokban” – mondja a Deutsche Rentenversicherung. A kötelező nyugdíjbiztosítás automatikusan ellenőrzi, hogy ki milyen kiegészítésre jogosult. Nem kell kérelmet benyújtani.

A túlélő hozzátartozói nyugdíjak esetében a júliusi általános nyugdíjkiigazítás a saját jövedelem magasabb juttatását is eredményezi. Ez 992 euróról nettó 1038 euróra emelkedik. A kiegészítő jövedelemhatár minden árvaellátásra jogosult gyermek után 220 euróval emelkedik. Az árvaellátás esetében nincs kiegészítő jövedelemhatár.

A lefoglalás alóli mentességi korlátok emelése

Július 1-jén ismét módosulnak a törvényben meghatározott lefoglalási mentességi határok. Ezek garantálják a létminimumot a kereső jövedelemmel rendelkező eladósodott személyek számára. Ha a munkajövedelem meghaladja az alapvető mentességi összeget, a többletjövedelem egy bizonyos részét az adós megtartja. A lefoglalásmentes összeg akkor is megemelkedik, ha az adós törvényesen köteles tartásdíjat fizetni.

Egyedülállók esetében a havi lefoglalásmentes összeghatár július 1-jétől 1491,75 euró (korábban 1402,28 euró). Korábban a megélhetési költségek alakulása alapján kétévente és júliusban módosították a lefoglalási mentességi határokat. Ez 2021 óta évente történik. A mentességi határokat a P-kontóra (lefoglalási számla) vonatkozó kerekítési szabály szerint a következő teljes 10 eurós összegre kerekítik fel, azaz 2024. július 1-jétől egyedülálló személyek esetében 1 500 euróra.

Közösségi klubokban lehet kannabiszt termeszteni

Július 1-jén lépnek hatályba a kannabisz otthoni termesztésére vonatkozó szabályok a termesztő egyesületekben, más néven szociális klubokban. A felnőttek ezután csatlakozhatnak majd a kifejezetten erre a célra létrehozott egyesületekhez, és legálisan termeszthetnek együtt kannabiszt saját használatra. Az egyesületek az ott termesztett kannabiszt csak korlátozott mennyiségben adhatják el tagjaiknak, és nem értékesíthetik. A termesztési klubok a törvény szerint legfeljebb 500 tagot számlálhatnak, és hatósági engedélyhez kötöttek. A kannabisz fogyasztása tilos a termesztő egyesület helyiségeiben és annak 100 méteres körzetében.

 

A fekete doboz kötelezővé válik az autók számára

A legtöbb ember a repülőgépekből ismeri a fekete dobozt. Baleset vagy ütközés esetén a repülőgép által tárolt adatok fontos információkkal látják el a szakértőket a baleset okának tisztázásához.

Július 7-től Németországban minden újonnan forgalomba helyezett autót fel kell szerelni egyfajta fekete dobozzal, pontosabban az eseményadat-felvevővel (EDR). Ha baleset történik, csak az esemény előtti és utáni rövid időszakot rögzítik. A Dekra (Deutscher Kraftfahrzeug-Überwachungsverein) kifejti: “Az EDR folyamatosan rögzíti a vonatkozó adatokat, de csak akkor tárolja azokat tartósan, ha 150 ezredmásodperc alatt nyolc kilométer/óránál nagyobb sebességváltozást regisztrál hosszanti vagy oldalirányban. E kiváltó jel nélkül a rögzített adatok ismételten felülíródnak”.

Július 7-től az újonnan forgalomba helyezett autóknak számos más vezetőtámogató rendszerrel is rendelkezniük kell:

  • Tolatási asszisztens
  • intelligens sebességasszisztens
  • Alkoholérzékeny indításgátló beépítésére szolgáló eszköz.
  • A járművezető álmosságára és éberségére figyelmeztető rendszer
  • vészfékező lámpa
  • Vészfékasszisztens rendszer személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek számára (tehergépkocsik és buszok esetében már több éve kötelező).
  • Vészhelyzeti sávelhagyásra figyelmeztető rendszer
  • Gumiabroncsnyomás-ellenőrző rendszerek

Oszd meg másokkal!

Forrás