mama papa németország

A sorozat első részét a mondatra kattintva olvashatod el.

Felkészültél?

Ahhoz, hogy idős hozzátartozónk kint éljen velünk Németországban vagy általánosságban külföldön, ahhoz bizony elég sokat kell levelezni és mint egy szappanoperában, itt is vannak meglepő és nem várt fordulatok az ügyintézés során.

Mi hogyan csináltuk?

Gondolom már kíváncsiak vagytok, hogy pontosan mit kell csinálnatok ahhoz, hogy ezt a problémát megoldjátok és biztonságban tudhassátok a Mamát és/vagy a Papát. (Ezután vagy a Mamát, vagy a Papát használom az írásban.) A sikerhez nekünk több hónapnyi levelezés, információmorzsák gyűjtögetése és természetesen némi bosszuság is megadatott, mire sikerült elintézni a Papának a német biztosítását.

A kötelező lépések a nyudjíjas hozzátartozónk külföldi életéhez:

  •  0. lépésként meg kell tudnod, hogy egyáltalán ki akar-e költözni hozzád, vagy a környéketekre.

Ez azért fontos, mert bár bármikor vissza lehet táncolni, azért arra is gondolnod kell, hogy a Mama nem biztos, hogy egy idegen országban akar élni huzamosabb ideig. Tehát amikor elindul a beszélgetés a témáról, akkor tisztázzátok le, hogy véglegesen, vagy csak hosszabb időre költözik hozzátok (teszem azt 3 hónap itt, 1 hónap otthon stb.)

  • Ha ez megvan és sikerült abban megegyezni, hogy kiköltözik hozzátok, akkor el kell dönteni, hogy hol fog élni.

Érdekesség, hogy egy sima nyugdíjas otthon ahol még magát el tudja látni, az nem kerül annyival többe Németországban, mint Magyarországon. Ez a mi tapasztaltunk volt, de neked fontos, hogy ezt is megvizsgáld. Továbbá azt is meg kell vizsgálni, hogy ha nálad él, akkor a bérbadó megengedi-e, hogy nálad lakjon a Papa, vagy ha saját tulajdonban élsz, akkor a bejelentést neked kell intézned.

  • Mivel a Mamának jó esetben jár nyugdíj, de nagyon drága Magyarországról külföldre utalni a pénzt, ezért más megoldást kell találni.

Úgy gondolom a legjobb megoldás az az, ha nyitsz egy Wise fiókot és azon keresztül bonyolítod a pénzügyeket. Csak 7 Euróért jár hozzá egy dombornyomott kártya(!), amivel a Mama nyugodtan költhet Forintban ha otthon van, vagy Euróban, ha itt van Németországban. Amúgy neked sem árt, főleg ha még jársz haza, vásárolsz az interneten, szoktál haza pénzt utalni vagy kellene egy jó kártya aminek egy halom előnye van. Ezt anélkül is megcsinálhatod, hogy napi szintem használnád.

A mondatra kattintva nyithatod meg a Wise fiókodat. Ha elakadnál, írjál nyugodtan.

  • Találd meg az ideális német biztosítót és kérdezz sokat!

Teljesen mindegy, hogy AOK, DAK, TK vagy akármelyik biztosítót választod, a következőkre kell figyelned:

  1. A biztosítóval végig emailben kommunikálj, vagy legalább postai levelezést használj. Ennek a lényege, hogy minden információ előtted lesz ahhoz, hogy tudj dönteni.
  2. Pontosan fogalmazd meg, hogy mit szeretnél tőlük. Itt olyan információkat kell kérned és megosztanod, hogy a Mama hány éves, mióta nyugdíjas, ha lesz biztosítása, akkor abban mi van benne… Például ha itt el kell mennie egy kardiológiai vizsgálatra, tudd meg, hogy azt a kinti biztosító hogyan téríti, ha egyáltalán megtéríti.
  3. Lehet lesz pár kör értetlenkedés a részükről, vagy te nem vagy benne egészen biztos, hogy mit szeretnének, ez téged ne tántorítson el attól, hogy elérd a célodat. Írj, kérdezz és csináld. A végén rájössz, hogy megérte.

A következő posztban megosztok kettő példa levelet és folytatom az ügyintézés leírását, hogy te sokkal gyorsabban tudd elintézni a Mama egészségbiztosítását.