Mit meddig megtartani?

Németországban imádnak papírokat küldeni postán. Teljesen mindegy, hogy milyen hival, vagy vállalkozás, egyszerűen elárasztanak minket és már foglamunk sincs, hogy mekkora szekrény kell ennek a rengeteg hasznos és sajnos sokszor haszontalan dokumentumnak.

A neten böngészve találtam egy jó kis összefoglalót, következzen az első része!

Milyen dokumentumokat kell megőriznem és meddig?

3 hónaptól 1 évig

Fizetési bizonylatok

A havi fizetési bizonylatokat tulajdonképpen megsemmisítheti, miután ellenőrizte őket. Vannak azonban jó okok arra, hogy hosszabb ideig megőrizze őket:

➔ Tartsa meg a fizetési bizonylatokat legalább addig, amíg meg nem kapja és nem ellenőrzi a jövedelemadó-bevallását. Ha lehetséges, az összes éves jövedelemadó-kivonatot meg kell őriznie nyugdíjba vonulásáig.

➔ Gyakran a hitelkérelemhez is szükséged van a fizetési bizonylatokra. Ezért a legjobb, ha mindig a 3 legfrissebbet őrzi meg.

➔ A tartási eljáráshoz rendszeresen szüksége lesz az elmúlt 12 hónapra vonatkozó fizetési bizonylatokra.

➔ Hasonló a helyzet, ha lakhatási támogatásért folyamodsz. Ilyenkor is gyakran szükséged van az elmúlt 12 hónap igazolásaira.
Ezért a legjobb, ha 1 évig megőrzi a fizetési bizonylatokat. Így biztosra mehetsz.

2 év

– Kereskedők számlái

Ha magánszemélyként bízott meg egy iparost, akkor a számlát legalább 2 évig meg kell őriznie. Ez jobb érvelési alapot nyújt Önnek garanciális igények esetén. Más a helyzet, ha Ön tulajdonos vagy bérbeadó. Ekkor 6 évig kell megőriznie az iparosok számláit.

– Számlák, vásárlást igazoló bizonylatok, adásvételi szerződések, jótállási dokumentumok és bizonylatok.
A legjobb, ha ezeket a használati utasításokkal és adott esetben az eredeti csomagolással együtt őrzi meg. Ez segít Önnek, ha tovább akarja értékesíteni a terméket, vagy ha panaszt kell tennie.

Tipp: Mindenekelőtt a háztartási tartalombiztosítással fedezett tárgyakról szóló számlákat őrizze meg. Így vészhelyzetben könnyebben tudja majd bizonyítani az értéküket.

*Biztosítás, hitel, bankszámla, internet vagy áram előfizetés? Kattints és nézz meg mindent egy helyen!*

3 év

– Bankszámlakivonatok vagy banki átutalások

Legalább 3 évig meg kell őriznie a magánbanki dokumentumokat, például a bankszámlakivonatokat vagy banki átutalásokat. Ezek egyrészt a vásárlások bizonyítására szolgálnak. Másrészt pedig az ismétlődő kifizetések, például a bérleti díj bizonyítására is használhatja őket. Ezt követően megsemmisítheti őket, mivel az elévülési idő lejár.

– Bérleti szerződések, átadás-átvételi jegyzőkönyvek, közüzemi számlák és a kaució igazolása
Ezeket a bérleti jogviszony megszűnése vagy az Ön kiköltözése után 3 évig őrizze meg.

Jó tudni: Adott már ki ingatlant magáncélra bérbe? Ha igen, akkor Önre gyakran hosszabb határidők vonatkoznak, mint a kereskedelmi bérbeadókra. A bérleti szerződéseket például 6 évig kell megőriznie.

– Biztosítási kötvények
Ha lehetséges, őrizze meg őket a biztosítási időszaknál 3 évvel hosszabb ideig.
– Előfizetői szerződések
Különösen a felmondott szerződéseket kell az előfizetés időtartamánál 3 évvel hosszabb ideig megőrizni.

Ha hasznosnak gondolod, oszd meg másokkal is!


 

*Ez az oldal affiliate linkeket tartalmaz. Ha úgy dönt, hogy a linkre kattintva vásárol, jutalékot kaphatok anélkül, hogy Önnek külön költséget jelentene.

Poszt forrása

Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/pile-of-folders-357514/