Gyógyszertárak zárva Németország

A németországi gyógyszertárak nyomás alatt vannak. A coronavírus világjárvány után a gyógyszertárak jelenleg az ellátási válsággal, a munkaerőhiánnyal és a túlzott bürokráciával küzdenek. A gyógyszertári csapatok mégis nap mint nap fáradhatatlanul dolgoznak a betegek jólétéért – konzultálnak az orvosi rendelőkkel, kétségbeesetten keresnek alternatív készítményeket, éjszaka és hétvégén is szállítanak, és futárszolgálattal szállítják ki a gyógyszereket.

A gyógyszertárak évek óta nem kaptak ezért semmilyen megbecsülést a politikusoktól. A világjárvány idején sok politikus kifejezte háláját a gyógyszertári csapatok erőfeszítéseiért. A közlekedési lámpás koalíció azonban az egészségügyi ágazatban az első törvényei egyikeként 2022 végén megszorító törvényt fogadott el, amely de facto a gyógyszertári díjat is csökkentette. A gyógyszertári díjak utolsó emelése 2013-ban volt, és ez már tíz éve! Tíz év, amely alatt nemcsak az infláció, hanem a személyi, az energia- és az áruhasználati költségek is jelentősen emelkedtek. A gyógyszertáraknak is nagyobb mozgástérre van szükségük a betegek ellátásában: a növekvő ellátási szűk keresztmetszetekre tekintettel a gyógyszertári csapatoknak lehetővé kell tenni, hogy rugalmasabban cserélhessék a gyógyszereket, hogy gyorsan elláthassák a betegeket – anélkül, hogy attól kellene tartaniuk, hogy az egészségbiztosítási pénztárak az úgynevezett nullás adóztatással megvonják a díjazásukat.

Az ABDA, a gyógyszerészek ernyőszervezete ezeket és más követeléseket egy 10 pontos követeléslistában foglalta össze a 2023-ra és azon túlra vonatkozó követelésekről. A politikai hangsúly ezekben a követelésekben a túl sok bürokrácia ellen és a szövetségi kormány részéről a nagyobb megbecsülésért irányul. Ez már március közepén Berlinben tartott sajtótájékoztatón és a “Beszéljünk!” szövetségi politikai beszélgetésen is világossá vált. Az ABDA számos más politikai tiltakozó akcióra is felkészült. Május 2023 elején a Pharmazeutische Zeitungba került egy plakátmotívum, amely a közlekedési lámpakoalíció veszélyes gyógyszertári politikájával foglalkozik, és amely a következő hetekben a gyógyszertárak előtt is ki lesz függesztve. Az ABDA emellett három érvelési segédanyagot bocsátott a tagszervezeteinek rendelkezésére, amelyekkel a kamarák és egyesületek a politikusoknak, de a gyógyszertári teamek a betegeknek is meg tudják magyarázni a gyógyszerészi közösség követeléseit.

Szerencsére május közepén a Bundesratban a tartományok a gyógyszerészek követeléseinek nagy részét elfogadták. Az ALBVVG-ről szóló nyilatkozatukban a szövetségi államok leszögezték, hogy a helyi gyógyszertárak díjazását alapvetően felül kell vizsgálni – azzal a céllal, hogy az üzlethelyiségek gazdasági életképességét erősítsék. A Bundesrat emellett a gyógyszertárak bürokráciájának csökkentése és a nulla adómérték eltörlése mellett foglalt állást. Fontos, hogy a Bundestag tagjai az ALBVVG-vel kapcsolatos közelgő tanácskozások során figyelembe vegyék a tartományok ezen üzeneteit. A szövetségi kormány mindenesetre nem akarja követni a tartományok követeléseit, és nem látja szükségét a gyógyszertárak gazdasági támogatásának. Az ABDA nem érti a szövetségi egészségügyi minisztérium ignoráns hozzáállását.

Az ABDA már korábban különösen figyelemfelkeltő levelet küldött a Bundestag képviselőinek: A DINA2 formátumú (kibontva még DINA1) tiltakozó levélben emlékeztetik a politikusokat arra, hogy milyen súlyos az ellátási hiányválság, és hogy a szövetségi kormány által a szűk keresztmetszetek kezelésére tervezett átalányösszeg nem elegendő. Örvendetes, hogy a képviselők most már néhány pontját hasonlóan látják, mint például a nulla retaxáció eltörlését és a szűk keresztmetszetekre szánt átalányösszeg növelését. Ezt mutatta az ALBVVG első olvasata a Bundestagban. A gyógyszertárak gazdasági helyzete és így a gyógyszertári díj azonban még mindig nem része a politikai vitának.

Az ABDA akciói ezért 2023 nyaráig egyre hevesebbé fognak válni. Júniusban aztán két előzetes csúcspont lesz az eszkalációs stratégiában: Egyrészt az idei június 7-i patikanapot a politikai tiltakozás fogja uralni, és a fiatal gyógyszerészek is bekapcsolódnak az ABDA kampányába. Majd június 14-én országos gyógyszertári tiltakozó napot tartanak, amely során a gyógyszertárak zárva maradnak, és az ellátást csak a sürgősségi ellátáson keresztül tartják fenn.

Az ABDA tudja, hogy tagszervezetei, a tartományok összes gyógyszerészkamarája és gyógyszerészi szövetsége teljes mértékben mögötte áll ebben. Az ABDA szeretné elérni, hogy a szövetségi kormány és a kormányfrakciók végre komolyan vegyék a gyógyszerészi közösség javaslatait és tapasztalatait.

“Egészségügy helyett bürokrácia”

“Mentsük meg a gyógyszertárakat a túlzott spórolással? Nem velünk!”

és

“Erősítsük meg a gyógyszertárakat. Most.”

Ez az a három markáns tartalmi pillér, amelyre az ABDA kampányai 2023 folyamán épülnek.

 

A poszt forrása: https://www.abda.de/themen/politische-forderungen/

Borítókép forrása Photo by Anna Tarazevich: https://www.pexels.com/photo/woman-with-face-mask-holding-an-alcohol-bottle-5910953/