részleges eladás

„Teilverkauft. Ganz glücklich.“

Ez vagy valami hasonló olvasható jelenleg sok óriásplakáton. Az olyan szolgáltatók, mint a Wertfaktor, az Engel & Völkers és a Deutsche Teilkauf lehetőséget kínálnak arra, hogy idős korában saját otthonából pénzt keressen anélkül, hogy ki kellene költöznie. De van ennek értelme?

Ha a házat az idősek életkorának megfelelően kell átalakítani, az idősek gyakran szembesülnek a problémával: a nyugdíjak túl szűkösek, a tartalékok pedig túl kevesek. Első pillantásra a részleges értékesítés/eladás a megoldás. Az érintettek eladják házuk akár felét egy cégnek, és cserébe megkapják a vételárat. Társtulajdonosok maradnak, és életük végéig ott lakhatnak.

Elemzésünk azonban kimutatta:

Nem éri meg, a részleges értékesítés túl drága. A szolgáltatók havi lakhatási díjat számítanak fel. A ház értékétől függően ez évente több ezer euróba kerül. A pénzt a keresetéből vagy a saját nyugdíjából kell kifizetnie.

Rendszerint a karbantartásért is magának kell fizetnie. Ha haláláig a házban akar élni, akkor pontosan ki kell számolnia, hogy a következő években mire lesz szüksége az eladott házrész bérleti díjára és az esetleges javításokra. Ha pedig később úgy dönt, hogy teljesen eladja a házat, további költségek merülnek fel.

A mi tippünk:

Ehelyett gondolkodjon el a családon belüli eladáson, vagy vegyen fel hitelt a házára. Egyes bankok olyan modellt kínálnak, amelyben Ön csak a kamatot fizeti életében – halála után pedig a hitelt az ingatlan eladásából fedezik.

Ingatlant vennél és nem tudod, hogy mi fán terem? Nézd meg a videónkat! (Kattints!)

Már kinézted és intéznéd a hitelt? Használd a kiszámolónkat! (Kattints!)

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

Borítókép forrása: Photo by Athena from Pexels

Forrás: finanztip.de hírlevél