Protest action emblem with crowd demanding men and flag placard inscription on white background isolated vector illustration

 

A ver.di és az EVG szakszervezetek hétfőre (27.03) átfogó figyelmeztető sztrájkot hirdettek.

Ez a távolsági, regionális és helyi közlekedést, valamint a repülőtereket és az autópálya-társaságot is érinti – országszerte.A Vasúti és Közlekedési Szakszervezet (EVG) és a ver.di nagyszabású, országos figyelmeztető sztrájkkal kívánja hétfőn megbénítani a tömegközlekedés nagy részét. Ezt mindkét szervezet bejelentette. A közlekedési szolgáltatások “súlyos késésekkel, sőt leállással járnak majd a fent említett területeken Németország egész területén” – közölték.” Frank Werneke, a ver.di vezetője szerint a sztrájknapnak “hatalmas hatása lesz”. A vállalatoknál uralkodó hangulatra való tekintettel magas részvételre számítottak. A Ver.di országszerte 120 000 munkavállalót, az EVG 230 000 busz- és vasúti dolgozót hívott sztrájkba.

A távolsági, regionális és elővárosi vasúti forgalom érintett

A példátlan figyelmeztető sztrájk a Deutsche Bahn és más vasúttársaságok távolsági, regionális és elővárosi vasúti forgalmát érinti. A Ver.di emellett munkabeszüntetésre szólít fel több repülőtéren és a tömegközlekedésben Hessen, Észak-Rajna-Vesztfália, Baden-Württemberg, Szászország, Alsó-Szászország, Rajna-vidék-Pfalz és Bajorország tartományokban. Sztrájkolni fog az autópálya-társaság, valamint a vízügyi és hajózási igazgatás is, a vasúton a Deutsche Bahn mellett az EVG szerint a Transdev, az AKN, az Osthannoversche Eisenbahnen, az erixx, a vlexx, az eurobahn és a Die Länderbahn vasúttársaságok is az érintettek között vannak.

“Az egész napos sztrájk általában március 26-ról 27-re virradó éjszaka 00:00 órakor kezdődik és 24:00 órakor ér véget – közölte mindkét szakszervezet.

Az EVG elnöke, Martin Burkert azt ajánlotta az utazóknak, hogy vasárnap minél korábban érkezzenek meg úti céljukra. “Mert előfordulhat, hogy a műszakok már vasárnap estétől hétfőig tartanak” – mondta.” A közúti alagutak is sztrájkolni fognak. “Bizonyos alagutakat fogunk megcélozni” – mondta Christine Behle, a ver.di alelnöke. Egyelőre nem világos, hogy mely alagutak lesznek érintettek. Bizonyos alagutakat azonban lezárnának, “amelyeken aztán de facto nem lehet áthajtani, például az Elba-alagutat” Hamburgban.

“A sztrájkok eszkalációja francia mintára”

A szakszervezetek szerint a repülőtereken zajló figyelmeztető sztrájkok egyrészt a közszolgálati dolgozókra vonatkozó kollektív tárgyalásokhoz kapcsolódnak. Másrészt a földi kiszolgálók helyi tárgyalásairól, valamint a légiközlekedés-biztonsági dolgozók országos tárgyalásáról is szó van.” Az ADV repülőtéri szövetség becslései szerint a sztrájk több százezer utast érint. “Mintegy 380 ezer üzleti és magánutas nem tud majd felszállni a járatra” – közölte a szövetség. Szó volt “sztrájk eszkalációról francia mintára”.

A szakszervezetek búcsút mondanak annak a bevált hagyománynak, hogy Németországban a tárgyalóasztalnál születnek a megoldások – bírálta Ralph Beisel, az ADV vezérigazgatója. A bejelentett akciók túlmutatnak minden elképzelhető és indokolt intézkedésen, és már semmi közük a figyelmeztető sztrájkhoz. “Inkább arról van szó, hogy egy általános sztrájkkal francia viszonyokat próbálnak bevezetni Németországban.

Deutsche Bahn: “Alaptalan és szükségtelen “

A Deutsche Bahn “alaptalannak és szükségtelennek” minősítette a sztrájkot. Az EVG-nek vállalnia kell a felelősségét, és “azonnal vissza kell térnie a tárgyalóasztalhoz” – követelte Martin Seiler személyzeti igazgató. Azt mondta, hogy a vasút “felelős ajánlatot” tett, és bármikor kész tárgyalni. A következő rendes tárgyalási időpont április végén már túl késő, mondta, hétfőre pedig a csoport szinte teljes vasúti leállásra számít. “Feltételezzük, hogy hétfőn az ország megbénul, és gyakorlatilag semmilyen vasúti közlekedés nem lesz lehetséges” – mondta Seiler.

“Természetesen ilyen helyzetekben is nagymértékben készen állunk a jóindulatra”. Ennek ellenére azt tanácsolta minden utasnak: “Mindenki, aki át tudja ütemezni a közlekedést, tegye meg ennek megfelelően.” Volker Wissing szövetségi közlekedési miniszter a Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) figyelmeztette:

“Csak arra tudok kérni minden tarifapartnert, hogy legyen tudatában a felelősségének, és a lehető legkevésbé terhelje a lakosságot.” Az utasok számára a lehető legkevésbé terhelje az utasokat. Elmondta, hogy a vasút óriási mértékben hozzájárul a társadalom mobilitásához és ellátásához.

A tárgyalási nyomás fokozódott

Az akciókkal a ver.di növeli a nyomást a szövetségi kormánnyal és az önkormányzatokkal folytatott tárgyalások harmadik fordulója érdekében, amely hétfőn kezdődik. A szakszervezet a köztisztviselők szövetségével, a dbb-vel együtt 10,5 százalékos és legalább 500 euróval több bért követel a közszférában dolgozóknak. A munkáltatók a tárgyalások második fordulójában, február végén tettek ajánlatot. Ez többek között két lépcsőben összesen öt százalékos béremelést és 2500 euró egyszeri kifizetést tartalmaz.

A szakszervezetek “egy teljesen elégtelen ajánlattal szembesültek, ezért fontos, hogy a kollektív tárgyalások harmadik fordulójának elején és a jövő hétfőn kezdődő harmadik forduló előtt ismét világossá tegyük, hogy követeléseinknek széles körű támogatottsága van a munkavállalók körében” – mondta Werneke. Ezt hétfőn mutatják majd meg.

Borítókép forrása:Image by macrovector_official on Freepik

Poszt forrása