kettős ársokk

Eddig általában azok örülhettek, akik indexált bérleti szerződéssel rendelkeznek. A bérleti díj csak a szokásos infláció mértékével emelkedik. És eddig gyakran előfordult, hogy az összehasonlító* bérleti díjak sokkal gyorsabban emelkedtek, mint a fogyasztói árak összességében. Most azonban más a helyzet: különösen az energiaárak hajtják új magasságokba az inflációt. Indexszerződéssel rendelkező bérlőként Önt idén kétszeresen büntetik – a fűtési költségek emelkedésével és a bérleti díj jelentős emelésével.

  • Az összehasonlító bérleti díj, mint helyi összehasonlító bérleti díj, a (BGB 558. § (2) bekezdésében szabályozott) szokásos díjakból képződik, amelyeket a településen vagy egy hasonló településen az elmúlt hat évben a hasonló típusú, méretű, felszereltségű, állapotú és fekvésű lakóhelyiségekért, beleértve az energetikai állapotot és felszereltséget is, megállapodtak vagy megváltoztak. A számítás nem veszi figyelembe azokat a lakásokat, amelyek lakbérét törvényben (költségbér) vagy finanszírozási kötelezettségvállalással (jóváhagyott lakbér) összefüggésben határozták meg (szociális lakások, lakbérszabályozás).

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

Ezen túlmenően, a normál vagy fokozatos bérleti díjakkal rendelkező szerződésektől eltérően az indexszerződések szerinti bérleti díjemelésekre sem a felső határértékek, sem a bérleti díjfékek nem vonatkoznak. Ezért egyes bérbeadók szívesen választják ezeket a szerződéseket, ha a kezdeti bérleti díj már meglehetősen magas.

Másrészt lehetetlen, hogy az árat hirtelen és drasztikusan a helyi összehasonlító bérleti díjra emeljék. Az indexált bérleti díjaknak van még egy különleges előnye a többi szerződéssel szemben: Ha a bérbeadó saját kezdeményezésére korszerűsíti a fürdőszobát vagy erkélyt épít hozzá, nem emelheti a bérleti díjat soron kívül.

Az indexált bérleti díj csak tizenkét havonta egyszer emelkedhet (BGB 557b §) – és csak a következő hónapot követő hónaptól, miután erről írásban értesítettük Önt. Már 2021-ben is átlagosan 3,1 százalékos volt az infláció, ami szokatlanul magas. Az idei évre a vezető gazdasági intézetek 6,1 százalékos inflációt várnak.

Tanácsunk: Ha indexált bérleti szerződéssel rendelkezik, már most kezdjen el gondolkodni azon, hogyan tud megbirkózni a következő emelésekkel és a fűtés növekvő járulékos költségeivel.

Forrás:Finanztip hírlevél

https://de.wikipedia.org/wiki/Vergleichsmiete