Adományozás a gyermekeknek

Az örökléssel kapcsolatos posztunk első része a mondatra kattitntva olvasható.

A ház átíratása és a testvérek kifizetése

A törvény előírja, hogy minden örökös legalább a törvényes örökrészét meg kell kapja az örökségből. Minden örökös tehát a törvényes örökrész 50 százalékát kapja. A törvényes örökrész az a rész, amelyet valaki a törvényes öröklés szerint kapna.

Ha például Önnek két gyermeke van, de nincs házastársa, akkor az Ön gyermekei a törvényes öröklés szerint fejenként 50 százalékot örökölnek. A kötelesrész ekkor legalább az örökrész fele.

Ha az ingatlanát az egyik gyermekére ruházza át, csökkenti a többiek örökrészét. Emiatt a testvéreknek az ajándékozást követő első tíz éven belül (az úgynevezett tízéves időszak) igényt nyújthatnak be kiegészítő kötelesrészre. Ha Ön ezen időszak alatt meghal, a többi örökös követelheti a megajándékozottól azt a részt, amellyel a kötelesrész növekedett volna, ha az ajándékozásra nem került volna sor.

Egy példával szemlélteve:

Az Ön vagyona 100 000 euró bankbetétből áll. Ön már életében elajándékozta 200 000 eurós vagyonát a két gyermeke egyikének. A törvényes öröklés szerint a két gyermeke egyenként 50 000 eurót kap az Ön hagyatékából (100 000 euró). Ha Ön egy gyermeke örökölt, akkor ő legalább a 25 000 eurós kötelező részt kell megkapja. Ajándékozás nélkül az Ön vagyona 300 000 eurót tett volna ki (200 000 euró ingatlan + 100 000 euró). Ez 75 000 euróra növelte volna a kötelező részt. Az örökösöktől megfosztott gyermek ekkor további 50 000 eurót (75 000 euró – 25 000 euró) követelhet a megajándékozottól. Ez az összeg azonban csak az első évben érvényes. Ezt követően évről évre 10 százalékkal csökken.

XX Gáz, villany, egészség-, jogi-, felelősség biztosítást, olcsó Girokonto-t keresel? Kattints IDE és találd meg a legjobb ajánlatokat!

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

Ha ki akar zárni egy vagy több örököst, akkor a lehető leghamarabb gondoskodnia kell a ház átruházásáról

Figyelem: Az ítélkezési gyakorlat szerint a tízéves határidő nem kezdődik meg, ha Ön élethosszig tartó tartózkodási joggal vagy haszonélvezettel rendelkezik.

Megállapodhat azonban az örökösökkel abban is, hogy még életükben kártalanítást kapnak, és cserébe lemondhatnak a hagyaték kötelező részének érvényesítésére vonatkozó igényükről. A lemondó nyilatkozatot közjegyzővel is hitelesíttetni kell.

Mi történik az ingatlannal, ha ápolásra fog szorulni?

Az életkörülmények gyorsan változhatnak. Ha ma még fitt vagy, néhány év múlva már segítségre lehet szükséged. Lehet, hogy a fürdőszobát a kornak megfelelően kell átalakítani, vagy valamikor lépcsőliftre lesz szüksége. Néha szükség lehet arra is, hogy idősek otthonába költözzön.

A törvényes hosszú távú ápolási biztosítás nem fedezi az összes költséget. Tehát állami segítségre lehet szüksége ahhoz, hogy megkapja a szükséges ellátást. Mielőtt azonban az állam szociális segélyt fizetne, fel kell használnia saját vagyonát. Bizonyos körülmények között az állam követelheti, hogy a gyermekei részére történő ajándékozást vonja vissza. Ez akkor történhet meg, amikor már nem képes saját döntéseket hozni, de nem kell hagynia, hogy ez bekövetkezzen, ha megteszi a megfelelő óvintézkedéseket:

A magán ápolási biztosítás mellett az Ön vagyona segíthet a jövőbeni ápolás vagy egyéb további költségek finanszírozásában. Lehetőség van arra, hogy saját vagyonával újabb hitelt vegyen fel, vagy életjáradékot kapjon.
Ezekben az esetekben szerződésben kell fenntartania magának az ajándék visszavonásának jogát. Csak akkor vehetsz fel kölcsönt a banktól, vagy akár csak akkor adhatsz el egy házat, ha te vagy a tulajdonos.

De rendelkezhet haszonélvezettel is, azaz az ingatlant később bérbe adhatja, és a bérleti díjból származó bevételből fizetheti ki az öregkorában fellépő ápolási költségeket.

Köszönöm, hogy elolvastad és megosztottad a posztot!

 

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Forrás: Finanztip.de weboldal