Zeitkonto

Rugalmasabb munkavégzés Zeitkonto-val – ez jó megoldásnak hangzik nemcsak a munkavállalóknak, de a vállalatok számára is. Nem mindenkit győzött meg a koncepció korábban és mostanság is sok ellenérzést vált ki az emberekből. Milyen tényleges előnyei vannak az Zeitkonto-nak, és mit jelent ez a munkavállaló és a munkáltató számára?

Zeitkonto – Meghatározás

A munkavállalók által ténylegesen ledolgozott órákat a munkaadók és jobb esetben a munkavállalók is rögzítik. Legtöbbször havi bontásban összevetik a szerződésben rögzített munkaidővel a ténylegesen ledolgozott munkaórákat és végül az így kapott plusz vagy mínusz órákat a Zeitkonto-n rögzítik.

Magyarul ha a havi munkaidő kereted 170 óra, de te 195-öt dolgoztál, akkor a plusz 25 óra felkerül a Zeitkonto-dra és csak a 170 órád lesz kifizetve. Bár elsőre rosszul hangzik, de elég előnyös lehet neked a Zeitkonto.

Az időszámla különösen előnyös lehet a cégek, de a munkavállalók számára is, amikor a termelési csúcsok miatt nagy a munkaterhelés, vagy ha pangás van… Ilyen esetekben a munkavállalók túlórákat halmozhatnak fel, amelyeket a Zeitkonto-n pozitív órákként rögzítenek, vagy kvázi lesz egy-két “szabadnapjuk”, ami ugyanúgy fizetve van hála a Zeitkonto-nak.

A felhalmozott túlórákat vagy szabadnapként lehet felhasználni, vagy kérheted a munkaadót, hogy fizessen ki belőle valamennyit a részedre.

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

Meddig lehet elmenni a Zeitkonto-n?

Ahol eddig dolgoztam, ott korábban a 150 órás limit volt sokáig érvényben, de mostanára ez inkább 100 óra körülre ment le. A munkaadóknak sem éri meg, ha annyira sok túlórát felhalmozol rajta.

Ezt az oldalt mentsd el, ha Németországban élsz! Kattints a mondatra!

A Zeitkonto előnyei

A Zeitkonto lehetőséget nyújt arra, hogy rugalmasabban rendelkezz a saját munkaidőddel és a munkaadó is rugalmasabban tud tervezni. Továbbá:

  • minden extrában ledolgozott percet a Zeitkonto-n megjelenik
  • könnyebb a munkaadónak reagálni egy esetleges gazdasági zavarra
  • védelemet nyújt a havi béringadozásokkal szemben

A Zeitkonto hátránya

  • Valóban oda kell figyelned, hogy jól lett-e elszámolva, ezért érdemes felírnod a ledolgozott óráidat
  • Mínuszba is mehet, ami egyáltalán nem szerencsés. Törekedj arra, hogy mindig 0 felett legyen.
  • Mindig kérdezd meg a munkaadót, hogy mire használhatod fel!

Borítókép forrása:

ELEVATE fotója a Pexels oldaláról