egészségügyi biztosítás magyar nyugdíjas

Ha lemaradtál az előző posztokról a témában…

Hogyan éljen velünk idős hozzátartozónk Németországban?

Így hozd ki a Mamát/Papát Németországba!

Ahogy a korábbi posztban ígértem, megosztok veletek kettő emailt, ami nekünk sokat segített az ügyintézésben. Az első email közvetlen a NEAK-hoz ment. Érdemes velük minnél több információt megosztani, hogy az ügyintéző a legpontosabb választ tudja adni. A levél a következő volt:

Tisztelt Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő!

Korábban azt a tájékoztatást kaptam, hogy ha nekem Németországban állandó lakcímem van és Magyarországon pedig tartózkodási helyem, akkor a magyar egészségbiztosítás ugyanúgy érvényes marad külföldön. 
Korábban már a német egészségbiztosító felvette a NEAK-al a kapcsolatot, hogy az ehhez szükséges S1-es nyomtatványt megküldjék a részükre.
A Kormányhivatalban pedig azt a tájékoztatást kaptam, hogy csak akkor lehet magyarországon tartózkodási címem, ha van mellette egy állandó lakcímem. 
A kérdésem a következő: 
Milyen feltételeket kell teljesítenem ahhoz, hogy az S1-es nyomtatványt megküldjék a német biztosítónak, hogy ki tudja nekem állítani a német egészségbiztosítási kártyát? 
Itt fontos megjegyezni a következőket:
  • Már volt a Papának németországi lakcíme
  • Már egy ideje leveleztünk több német biztosítóval
  • Sok ellentmondásos információ volt az interneten és emiatt beszéltünk csak a német biztosítóval és a NEAK-al

XX Spórolnál, váltanál áram, gáz, mobil szolgáltatót vagy hitelt keresel magadnak? Nézd meg a Németérszégi szolgáltatások oldalát a mondatra kattintva! XX

 Ami igazán meglepő volt az az, hogy 1 órán belül jött is válasz a NEAK-tól, ami a következő volt:

Tisztelt XY! (Az XY a Papa neve volt – a szerk.)

A 883/2004/EK és 987/2009/EK uniós rendeletek alapján, amennyiben Ön kizárólag magyar nyugellátásban részesül és más tagállamban résznyugdíjat nem kap, és nem Magyarországon, hanem egy másik uniós tagállamban él, és ebben, a lakóhely szerinti tagállamban keresőtevékenységet nem folytat, lehetősége van S1 (E 121) nyomtatványt igényelni, amely alapján (jelen esetben) német biztosítási kártyát kap és ugyanolyan teljes körű ellátásra lesz jogosult, mint ha német nyugdíjas lenne. Az S1/E 121 nyomtatvány az egyenlő bánásmód elve alapján csak olyan mértékig nyújt fedezetet az ellátásokra, mint a helyi biztosítottaké, azaz az önrészeket nem fedezi.

A nyomtatvány nem állítható ki, ha más uniós tagállamból is részesül nyugdíjban vagy ha nem tud német jogszerű állandó lakóhelyet igazolni, ill. ha Németországban keresőtevékenységet végez.

A nyomtatvány iránti kérelmét a legutolsó magyar lakóhely szerinti megyei kormányhivatalnak kell benyújtani – postai úton. A kérelem, minden mellékletével EPAPÍR formájában is beadható, amennyiben rendelkezik ügyfélkapu regisztrációval.

A kérelemhez szükséges igazolások/adatok:

  • hivatalos igazolás arról, hogy Németországba helyezte át lakóhelyét – (igazolás a magyarországi lakóhelyről való kijelentkezésről és a külföldi lakóhely bejelentéséről (Meldezettel vagy Anmeldebestätigung);
  • a nyugdíjmegállapító határozat/nyugdíjas igazolvány másolata;
  • személyi iratainak másolata;
  • az Ön által választott német biztosító neve és címe.

Ezen igazolások és adatok csatolása, ill. megadása után, az S1 (E 121) formanyomtatványt a kormányhivatal kiállítja. A nyomtatványt az ügyfél nem kapja kézhez, annak bejegyzését a magyar és az Ön által választott, és megadott német biztosító (pl.: AOK, DAK, TK) intézi egymás között levelezés útján.

Tekintettel arra, hogy Magyarország szerepel a 883/2004/EK rendelet IV. mellékletében, jogosultsága az egészségügyi ellátásokra – a német jogosultsággal párhuzamosan – Magyarországon is megmarad, állandó lakóhely hiányában is.

magyarországi állandó lakóhely megszüntetése nem érinti az esetleges lakástulajdon tulajdoni jogait, sem a nyugellátás folyósítását. A magyarországi lakóhely megszüntetése kezdeményezhető az Önhöz legközelebb eső magyar konzulátuson, külképviseleten is. Amennyiben nem kívánja magyarországi lakóhelyét megszüntetni, úgy a német állandó lakóhely mellé csatolni kell több olyan dokumentumot is, amely a német létérdeket alátámasztja, pl.: közüzemi számla, bármely szolgáltatásra előfizetési számla, tömegközlekedési bérlet, stb.

Amennyiben további kérdései merülnek fel, kérjük, hogy forduljanak a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező kormányhivatalhoz.

Tisztelettel,

NEAK nemzetközi szakterület

Ebből egyértelműen látszik, hogy nem a világvége az ügyintézés, de igényel nem kevés munkát és levelezést. Ha problémád lenne vagy esetleg kérdésed, akkor keress bátran minket elérhetőségeink egyikén! A következő posztban pedig egy összegzést olvashatsz az egész folyamatról és megosztunk még néhány igazán létfontosságú tippet!

Oszd meg másokkal is a posztot most! Köszönöm!