kettős ársokk

Szerda reggel (2022.04.27.) nyolc óra óta Oroszország leállította a gázszállítást Lengyelországba és Bulgáriába; a Jamal-vezetéken nem folyik semmi. A hír hatására a tőzsdén a gáz ára a hét elejéhez képest mintegy 15 százalékkal magasabbra szökött fel. A háború kitörése óta még nem érték el a legmagasabb szintet. A piacok azonban nem nyugszanak.

Ez azt jelenti, hogy a földgáz ára továbbra is magas marad – és akár újra emelkedhet is.

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

Oroszország szállítási leállása minket is érint (Németország)

Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már kijelentette, hogy az Európai Unióban léteznek “szolidaritáson alapuló vészhelyzeti tervek”. Így a szállítás leállítása minket is közvetlenül érint. A háború kezdete óta nem csak Habeck gazdasági miniszter keresi az alternatív forrásokat. Valójában már vannak szállítási kötelezettségvállalások az USA, Katar és Egyiptom részéről, de ezek egyelőre messze nem képesek pótolni az összes orosz gázt.

Hiány esetén a magánháztartások kínálata élvez elsőbbséget, de az árak tovább emelkedhetnek. Az, hogy a te gázszolgátatód emeli-e az árat, attól is függ, hogy milyen hosszú távú az ellátási szerződés.

Áremelkedésre számítson

Ha Ön saját házban lakik, vagy padlófűtéssel rendelkezik, a gázszolgáltatója valószínűleg már jelentősen megemelte az árat. Készüljön fel további áremelkedésekre – talán nyáron vagy ősszel, de legkésőbb az évfordulón.

A szolgáltatóváltás nem mindig jelent könnyebbséget: mindig hasonlítsa össze az árakat, mielőtt felmondja meglévő szerződését. És ne feledje: jelenleg néhány alapszolgáltató a legolcsóbb. De még ők is bármikor emelhetik az áraikat.

Tegyen félre pénzt a központi gázfűtésre

Ha Ön központi fűtéssel rendelkező bérelt házban lakik, valószínűleg csak akkor veszi észre a magasabb gázárakat, amikor a következő fűtésszámla érkezik. Ez a számla valószínűleg egy kicsit magasabb lesz, mint korábban – de nem annyira. És abban az évben a háztartások számára a gáz ára átlagosan csak 1 centtel emelkedett kilowattóránként (kWh).

Egy átlagos szigetelésű házban, egy 80 négyzetméteres lakásban élő tipikus háztartás fogyasztása évente körülbelül 10 000 kWh. Ez 2021-ben körülbelül 700 euróba került – 100 euróval többe, mint egy évvel korábban.

Megduplázott gázár

A számla jövőre nagyon magas lesz. Mert 2021 vége óta a gáz ára majdnem megduplázódott. Becsléseink szerint a fogyasztóknak jelenleg átlagosan 13 centtel kell többet fizetniük kWh-ért. Pontos adatok csak nyáron állnak majd rendelkezésre.

Hogy a példánál maradjunk: Ha 2020-ban még mindig 600 euróba kerül a 80 négyzetméterünk fűtése, 2021-ben pedig 700 euróba, akkor 2022-ben már 1300 euróra kell emelkednie. A bérbeadója azonban csak 2023-ban számlázza ki Önnek a további összeget, mint pótlékot. Alternatív megoldásként növelheti az előlegek idei összegét. Nem kell ehhez hozzájárulnia.

Az állami segélycsomag segít

Az állam segíteni akar, hogy Ön viselni tudja a költségeket: Idén egyszeri 300 eurós (adózás előtti) kifizetést kap, ha dolgozik és társadalombiztosítási járulékot fizet. Ezt a segélycsomagot a kabinet végül a héten hagyta jóvá; a Bundestag valószínűleg májusban fogadja el.

A segélycsomag azonban nem fogja felszívni az összes többletköltséget, mivel az árak összességében emelkednek. Az előzetes számítások szerint az áprilisi inflációs ráta 7,4 százalék volt. Tippünk a központi fűtéssel rendelkező bérlőknek: tegyen félre már most annyi pénzt, hogy jövőre már vállalni tudja a pluszfizetést – ha a bérbeadója nem emelte már amúgy is jelentősen az a rezsit.

Ha az Oroszország és az EU közötti konfliktus továbbra is feszült marad vagy jobban kiéleződik, a gázárak még tovább emelkedhetnek.

Érdemes elgondolkodni azon, hogy min tud spórolni. Azt javaslom, hogy nézze át a jelenlegi szolgáltatóit és válasszon egy olcsóbbat, hogy tudjon jövőre spórolni. Legyen az villany, gáz, bankszámla, biztosítás stb. Ezért hoztam létre a https://nemetorszagi-szolgaltatasok.de/ weboldalt, ahol a Németországban fellelhető szinte összes szolgáltatást és biztosítást összehasonlíthatjátok és a legjobbat választhatjátok magatoknak! Kattints, nézd meg az oldalt és mentsd el a kedvenceid közé!

 

Borítókép: Photo by Pixabay

Cikk forrása: Finanztip hírlevél