Mi-valtozik-2023-aprilisatol-Nemetorszagban

Ez változik áprilisban: jönnek a béremelések, lejárnak a Corona-szabályok, lekapcsolják az atomerőműveket

Számos változás van napirenden Németországban 2023 áprilisában. Ezek érintik például a még működő atomerőműveket és a 49 eurós jegyet.

2023-ban sok változás várható Németországban. Néhány már megtörtént, például az éttermek és kávézók számára kötelezően előírt újrahasználható csomagolás bevezetése. Más változások, mint például a nyugdíjak emelése, még váratnak magukra. Április hónapban a következő újítások kerülnek bevezetésre.

Változások 2023 áprilisában: Atomerőművek és a Corona-szabályok

A 49 eurós jegy bevezetésének időpontja 2023. május 1-je lesz. A Németország egész területén érvényes havi jegy azonban már április 3-tól megvásárolható. Az ehhez szükséges törvényt várhatóan március végén fogadja el a Bundesrat. Addig a szövetségi államoknak és a közlekedési vállalatoknak még számos részletet tisztázniuk kell a bevezetéssel kapcsolatban. A nürnbergi VAG-nál a jegyet már márciusban akár elő is lehet rendelni.

Németországban három atomerőmű – az Isar 2, a Neckarwestheim 2 és az Emsland – még működik. Ezek azonban 2023. április közepén lekapcsolásra kerülnek a hálózatról – közölte a nukleáris hulladékkezelés biztonságáért felelős szövetségi hivatal. Október közepén Olaf Scholz (SPD) szövetségi kancellár a közelgő energiahiány miatt döntött a működés ideiglenes folytatásáról. Tulajdonképpen 2022 végéig kellett volna leállítani az atomerőműveket.

A jelenleg érvényes Corona-szabályok 2023. április 7-ig maradnak érvényben, addig a szövetségi kormánynak döntenie kell, hogy továbblép-e vagy sem. Jelenleg az FFP2 maszkok továbbra is kötelezőek a kórházakban, idősotthonokban és orvosi rendelőkben Németország-szerte. A szövetségi tartományok ennél messzebbmenő rendelkezéseket is hozhatnak, például a tömegközlekedési eszközökön kötelező maszkokat.

Béremelések a festők, lakkozók és a főbb építőipari szakmák esetében

A festő- és lakkozóipari szakmában az új kollektív szerződés már 2023. január 1-jétől hatályos, és több emelést is előír. Az alapbér 2023. január 1-jétől nyugaton már 18,39 euróra, keleten és Berlinben pedig 17,86 euróra emelkedett.

A következő emelésre 2023. április 1-jén kerül sor: az I. minimálbér (segédmunkások) ekkor 12,50 euró, a II. minimálbér pedig 14,50 euró lesz. 2023. augusztus 1-jén a képzési pótlék is emelkedik. A képzés első évében 770 euróra, a második évben 850 euróra, a harmadik évben pedig 1.015 euróra emelkedik.

Több pénz jár majd az építőipari főfoglalkozású munkavállalóknak is. A jelenlegi kollektív szerződés az építőipari főágazatban 2023. április 1-jén bérfejlesztést ír elő. Ez nyugaton két százalékot, keleten pedig 2,7 százalékot tesz ki. A 2023. májusi bérekkel együtt 450 eurós egyszeri kifizetés is esedékes lesz. A kollektív szerződés a munkavállalók építkezésekre történő utazásának kompenzációjáról is rendelkezik – a megtett kilométerek szerint megosztott átalányösszegek formájában.

További változások a Microsoft, a munkaerő-kölcsönzés és a bérszámfejtés terén

A Microsoft-termékek felhasználói számára egy másik változás is bekövetkezik. A Microsoft világszerte emeli felhőtermékeinek árait. Ez azt jelenti, hogy Németországban április 1-jétől tizenegy százalékkal emelkednek az árak. Az emelés minden online szolgáltatást érint, így a Microsoft 365-öt, az Office 365-öt és a Dynamics 365-öt is. A még futó szerződések esetében az ármódosítás nem azonnal lép életbe, hanem csak a szerződés megújításakor.

Áprilistól több pénz jár majd a kölcsönzött munkavállalóknak is. Áprilisban minden bércsoportban lesz béremelés. A kölcsönzött munkavállalók kollektív minimálbére ekkor 13 euró lesz óránként.

Április 1-jétől továbbra is a béradó levonására vonatkozó módosított programterveket kell alkalmazni. A változások figyelembe veszik, hogy a 2022. évi éves adótörvény a munkavállalói átalányösszeg 1230 euróra, az egyedülálló szülőknek járó kedvezmény összege pedig 4260 euróra emelkedik. Mindkét összeg már január 1-jén emelkedett.

Forrás

#külföld #munka #külföldi #munkavállalás #országváltó #határátkelő #karrier #Németország