Kindergeld

Jön a gyermek után járó alaptámogatás! (Kindergrundsicherung)

Egyszerűbb, egységesebb, célzottabb: A gyermek után járó alaptámogatás különösen az alacsony jövedelmű családok számára ígér könnyítést. A tervezett reform 2025-ben lépne életbe, és a korábbi juttatásokat összefogná. Ki mit kap és milyen feltételekkel?

Németországban gondot okoz a gyermekszegénység. Egy friss tanulmány szerint több mint minden ötödik gyermeket fenyegeti a szegénység. Az infláció, a világjárvány és az energiaválság tovább súlyosbítja ezt a helyzetet.
A gyermekek a szüleiktől függenek. Ha kevés a pénz, az kihat a gyermekek fejlődésére. Aki szegény családban nő fel, nagy valószínűséggel felnőttkorában is szegény lesz. Ezért már régóta követelik a gyermekek után járó alaptámogatást. Ennek 2025-ben kellene megvalósulnia.

Kindergrundsicherung: Mi az?

Németországban a gyermekszegénység legfontosabb kiváltó okai a munkanélküliség vagy a szülők alacsony jövedelme. Ezt az állam is tudja, és ezért az úgynevezett családi pótlék-kiegyenlítési rendszerrel anyagilag tehermentesíti a családokat.
Ez eddig többféle intézkedést tartalmazott, amelyeket különböző módon kell igényelni a különböző hatóságoknál. Ez hosszadalmas, és ahhoz vezet, hogy a családok akár 70 százaléka nem is igényli az államtól a jogosultságát. A tervezett reform célja, hogy ez egyszerűbbé és egyértelműbbé váljon.

A gyermek alapellátás 2025-től kezdődően olyan ellátásokat fog összefogni, mint a gyermektámogatás és a gyermekgondozási segély, a gyermekpótlék, az úgynevezett “oktatási és részvételi csomag” részei, valamint a szociális törvénykönyv szerinti ellátások. A jövőben ez az új családi pótlék két részből fog állni: egy fix alapösszegből és egy rugalmas kiegészítő összegből.

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

Mennyi pénz áll rendelkezésre?

Az alapösszegnek legalább a jelenlegi formájában a gyermeknevelési támogatásnak kellene megfelelnie. Ez jelenleg 250 euró gyermekenként és havonta. Ezt az összeget a szövetségi kormány létminimum-jelentése alapján kétévente ki kell igazítani. Az alapösszegnek “garantált összegnek” kell lennie, és mint ilyen, nem számolható el olyan szociális juttatásokkal, mint például a szülők állampolgári támogatásával (Bürgergeld).

Azok, akiknek jövedelme nem éri el az összes háztartás mediánjövedelmének 60 százalékát, a szegénység kockázatának minősülnek.

“Gyermek- és ifjúsági szegénység Németországban” című tanulmány, Bertelsmann Alapítvány.

A kiegészítő hozzájárulás mértéke a szülők jövedelmétől függ. Tehát akinek kevés van, annak többet kell kapnia. Az oktatásra és a részvételre vonatkozó átalány (jelenleg 15 euró) mellett a kiegészítő hozzájárulásnak tartalmaznia kellene egy átalányt a gyermekek lakhatási költségeire (jelenleg 150 euró).

Ha a család jövedelme nő, a kiegészítő hozzájárulást csökkenteni kell.
A Lisa Paus (Zöldek) szövetségi családügyi miniszter által 2023 januárjában bemutatott kulcspontok című dokumentumban a következőket olvashatjuk: “A gyermekalaptámogatás kiegészítő összege addig csökken, amíg egy meghatározandó jövedelemszint túllépése után már nem lesz jogosultság.”

XXNémet Hitel, biztosítás, áram, gáz, Girokonto, Hitelkártya stb mind egy helyen! Kattints ide és válaszd ki a számodra legjobbat!XX

Ki részesül az ellátásokban?

A gyermektámogatáshoz hasonlóan az alapellátás is minden gyermek születésétől 18 éves koráig nyújt támogatást. Azok, akik oktatásban részesülnek, a 25. születésnapjukig kaphatják a gyermekalapellátást. A diákok 27 éves korukig kapnak támogatást.
Emellett külön gyermek-alapellátási hivatalt terveznek, amely ezután a szakképző vagy felsőoktatási intézmények adataihoz is hozzáférhet. Azok a nagykorú gyermekek, akik már nem a szüleik háztartásában élnek, közvetlenül kapják majd az összeget.

Hogyan igényelhető a gyermek után járó alapellátás?

A gyermek-alapellátási hivatallal együtt egy új portált is létrehoznak, ahol online – és a lehető legegyszerűbben – lehet igényelni az ellátást. A tervek szerint a szülőknek a továbbiakban nem kell majd jövedelmet igazolniuk. Ehelyett a gyermek-alapellátási hivatal közvetlenül az adóhivataltól kapja majd az adatokat.

Lisa Paus családügyi miniszter arról beszélt, hogy a “polgárok adósságát” “államadóssággá” alakítják át. Ennek érdekében Paus bejelentette, hogy már 2022 végétől bevezetik az úgynevezett “gyermek-alapbiztonsági ellenőrzést”: Eszerint a hatóságok a jövőben aktívan megkeresnék azokat a családokat, amelyek jövedelme egy megfelelő határ alatt van.

Miért van szükségünk gyermek alapellátásra (Kindergrundsicherung)?

Németországban strukturális probléma a gyermekszegénység. A Bertelsmann Alapítvány elemzése arra a következtetésre jutott: több mint minden ötödik gyermeket fenyeget a szegénység. Ez 2021-ben 2,9 millió gyermeknek felel meg. Az értékelés szerint a gyermekeket és a fiatalokat akkor tekintik szegénységi kockázatnak, ha a családjuk a háztartások átlagjövedelmének kevesebb mint 60 százalékával rendelkezik.
Az alapítvány szerint az egyszülős családok, valamint a három vagy több gyermeket nevelő családok aránytalanul nagy arányban érintettek. Az elemzés szerint azok, akik szegénységben nőnek fel, naponta szenvednek a hiánytól, az elhagyatottságtól és a szégyentől, ugyanakkor jelentősen rosszabbak az esélyeik a jövőre nézve.

A tervezett gyermekalapellátás jelentősen javíthatná a szegényebb családok helyzetét. Ez derül ki az Ifo Intézet 2021 októberében a Bündnis 90/Die Grünen megbízásából készített jelentéséből.

Mi történik ezután?

A gyermekalapellátás terveit most szavazzák meg a különböző minisztériumok. Az idei nyári parlamenti szünet után a törvénytervezetnek készen kell lennie, és a jogalkotási folyamatnak el kell kezdődnie. A tervezett gyermekalaptámogatás 2025-ben lépne hatályba. Azt még nem tudni, hogy a tervezett csomag mennyibe fog kerülni.

A szövetségi pénzügyminisztériumnak fenntartásai vannak. Nyilvánvalóan attól tartanak, hogy a gyermekalaptámogatás túl magas lehet, és hogy hiányozna a jövedelemszerző munka ösztönzése. “Minden koalíciós projektnek bele kell férnie a szövetségi költségvetésbe. Emellett meg kell vizsgálni a munkaerőpiacra gyakorolt hatást” – mondták. Christian Lindner (FDP) szövetségi pénzügyminiszter ennek megfelelően kiforratlannak tartja a gyermekalap-támogatásra vonatkozó korábbi terveket.

A szövetségi családügyi miniszter, Lisa Paus (Zöldek) visszautasítja ezt a kritikát, mondván, hogy van egy kész koncepció. Paus úgy látja, hogy a gyermekalaptámogatás a koalíció “legfontosabb központi társadalompolitikai projektje”. A gyermekszegénység Németországban “igazi szégyen”.

Forrás a mondatra kattintva elérhető.