Idős szülővel

Nyugdíjas szülő Németországban?

Nem lehetetlen! Sokan szembesülnek azzal a problémával a külföldi munkavállalás alatt, hogy idős hozzátartozójuk előbb utóbb ellátásra, gondoskodásra szorul. Ilyenkor természetes, hogy  szeretnénk az idősekről valahogy gondoskodni, de ekkor kerül az ember egy nagyon nehéz választás elé:

Költözzek haza és ápoljam/segítsem a nyugdíjas szülőt, vagy keressek valamilyen más megoldást?

Jogosan fel lehet tenni a kérdést: Milyen más megoldások jöhetnek szóba?

Ápolót fizetni, aki segít a nyugdíjas szülőnek?

Az ápolói szolgálat eléggé kiterjedt Magyarországon és ez egy igen jó alternatíva lehet ideig-óráig. Bár kényelmes, mert az embernek “csak” pénzbe kerül, de azt ne felejtsük el, hogy az idős szülő lehet jobban örülne, ha a saját gyerekével tudna pár dolgot megosztani. Ne értsétek félre, nem mindenki alkalmas 100%-ig arra, hogy mondjuk mindenben ellássa az idős hozzátartozóját, de biztos jól esne az idősnek, ha valaki olyan foglalkozna vele, akihez kötődik is. Ugyanakkor arra is kell gondolni, hogy a szakápolás egy szakma és lehet, hogy te nagyon szereted Anyukádat vagy Apukádat, de ha komplex, szaktudást igénylő ellátásra szorul, akkor jobb, ha a társaságot próbálod neki megadni és nem a szakápolást.

Hazaköltözni és mindent feladni, amit eddig elértél külföldön?

Erre egy kedves idősebb barátom csak annyit mondott: “Ne felejtsd el, neked ott van a saját életed, a családod és ezt a prioritást mindig tartsd az eszedbe!” Ezzel nem arra célzott, hogy ne foglalkozzak az idős hozzátartozóval, hanem arra, hogy bármennyire is szereted a szüleidet, a fontossági sorrendben a saját gyerekeid és a családod álljon és végső soron te állj az első helyen!

Ha fogod magad és hazaköltözől, akkor az addig felépített életedet Magyarországon valószínűleg nem fogod tudni újra annyira felépíteni, amennyire szeretnéd. Természetesen vannak kivételek, de az a néhány kivétel még nem a többség és csak valóban az emberek nagyon kicsi hányada lesz képes arra, hogy hazaköltözve fenntartsa az életszínvonalát és el is lássa, vagy csak odafigyeljen a szerettére.

Gondolj a saját nyugdíjas éveidre, köss te is nyugdíjbiztosítást Németországban!

Akkor mi a megoldás? Hogyan foglalkozzak az idős szülővel, ha én külföldön élek?

Ez a kérdés igencsak rengeteg álmatlan éjszakát tud okozni, de megnyugtatlak, mindig van megoldás! A megoldást viszont nagyon ritkán nyújták át tálcán neked. A következő részben leírjuk, hogy hogyan sikerült elintézni egy idős hozzátartozó egészségbiztosítását Németországban és megosztunk pár tippet is, hogy hogyan kezdj neki!

Borítókép forrása: Photo by Andrea Piacquadio