Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/wqtpglok/public_html/wp-content/themes/blogus/inc/ansar/hooks/hook-index-main.php on line 107

Sorozatunk következő részében összeszedett változtatások az új évben is hasonlóak maradnak.

Az első részben felsorolt változásokat a mondatra kattintva olvashatjátok el!

A második részben felsorolt változásokat a mondatra kattintva olvashatjátok el!

Ebben a részben további 8 változást szedtünk össze és a java még hátra van!

Kedveld a Facebook oldalunkat és

iratkozz fel a Youtube csatornánkra is!

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!


17. A társadalombiztosítási járulékok csak kismértékben változtak

Csak kis mértékben változik az az értékelési küszöb, amely felett Ön nem fizet további járulékokat a törvényes nyugdíjbiztosításba a fizetése után. 2022-ben ez Nyugat-Németországban havi 7050 euró (évi 84 600 euró), Kelet-Németországban pedig havi 6750 euró (évi 81 000 euró) lesz. Ez nyugaton 50 euróval kevesebbet jelent havonta, keleten pedig 50 euróval többet.

A kötelező egészségbiztosítás értékelési küszöbe nem változik – 2021-ben is havi 4838 euró (évi 58 050 euró) körül van. Az éves jövedelemhatár, amelytől kezdve magán egészségbiztosításra lehet váltani, az új évben sem változik.

18. A CO2 ára még mindig egy kicsit magasabb

Január 1-jén ismét emelkedik a CO2-kibocsátás adója. Ennek eredményeképpen a benzinért valamivel többet kell majd fizetni a kútnál: a benzin esetében literenként körülbelül 1,4 centtel lesz több, mint 2021-ben (a CO2 ára akkor összesen 8,6 cent lesz), a gázolaj esetében pedig literenként 1,6 centtel lesz több (9,6 cent).

Ha földgázzal fűt, akkor 0,09 centtel fizet többet kilowattóránként (akkor 0,65 centtel), a fűtőolaj esetében literenként 1,6 centtel (9,6 centtel). A jelenlegi kormányzó pártok egyébként azt tervezik, hogy a bérbeadókkal megosztják a CO2-adó költségeit a bérlőikkel. A koalíciós megállapodás szerint az erről szóló rendeletet 2022 júniusáig kell elfogadni.

19 EEG-járulék* még mindig valamivel alacsonyabb

* A megújuló energiaforrásokról szóló törvénnyel (EEG) összhangban a megújuló energiaforrásokból történő energiatermelés előmozdítását célzó illeték.

Évek óta a megújuló energiák támogatására szolgáló adót az Ön villamosenergia-árához adják hozzá. Ez most drasztikusan csökkenni fog: a kilowattóránkénti 6,5 cent helyett 2022-ben már csak 3,7 centet kell fizetni. Ez jelentősen csökkenteni fogja a villamos energia árát. A koalíciós kormány tervei szerint 2023-ban az EEG-járulékot teljes egészében az adókasszából fogják fizetni.

A világpiaci energiaárak növekedése azonban azt jelenti, hogy az új évben valószínűleg még mindig magasabbak lesznek a villamosenergia-költségei. A villamosenergia-tőzsdéken az utóbbi időben drasztikusan emelkedtek az árak. Ha szeretné ellenőrizni, hogy szolgáltatóváltással tud-e pénzt megtakarítani, akkor hasonlítsa össze az aktuális ajánlatokat villamosenergia-díjkalkulátorunkkal.

20. további betegszabadság a gyermekek számára 2022-ben is

2022-ben a szülők gyermekenként ugyanannyi betegszabadságra jogosultak, mint az előző évben – szülőnként 30 napra (egyedülálló szülők esetében 60 napra). A gyermekek táppénzre való jogosultsága – például azért, mert az iskolának vagy az óvodának a Corona miatt be kell zárnia – (egyelőre) március 19-ig fennmarad.

Az egészségbiztosítási pénztár ezután a nettó fizetés 90 százalékát téríti meg, legfeljebb napi 113 euróig – a társadalombiztosítási járulékokkal csökkentett összegig. Ezt a törvényes egészségbiztosítási pénztárnál igényelheti – az óvoda vagy az iskola igazolásával.

21. Az egészségbiztosítási járulékok nagyrészt stabilak

Az egészségpénztárak többsége nem változtatja meg a kiegészítő hozzájárulást az évfordulón. Ajánlásunk szerint az IKK Classic*, a HEK* és az SBK* változatlanul 15,9 százalékon tartja hozzájárulását. A BKK VBU, amely csak júliusban növelte hozzájárulását, továbbra is 16,2 százalékon marad. A három legnagyobb egészségbiztosítási pénztár – a TK, a Barmer és a DAK – szintén változatlan marad.

Az AOK-nál biztosított mintegy 20 millió ember számára azonban drágább lesz. Még a nagyon olcsó HKK is 0,3 százalékponttal, 15,29 százalékra emelkedik összességében. Ha az egészségbiztosító emeli a díjat, Önnek különleges felmondási joga van. Ellenkező esetben tizenkét hónap elteltével könnyen válthat, ha elégedetlen. Új kalkulátorunk megmutatja, mennyit takaríthat meg.

22. továbbra sincs roamingdíj az EU-ban

2022-ben még mindig ugyanannyiért telefonálhat, internetezhet és küldhet szöveges üzeneteket a 27 uniós tagállamban, valamint Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában, mint otthon. Eredetileg ez a rendelet 2022. június végén járt volna le, de az uniós tagállamok és az Európai Parlament tárgyalói 2021. december közepén megállapodtak a meghosszabbításról. Még Nagy-Britannia is, amely már nem tagja az EU-nak, az új évben minden német mobiltelefon-hálózat üzemeltetője uniós országnak tekinti majd.

23. Corona bónusz továbbra is adómentes

A 2020-as és 2021-es évhez hasonlóan a munkáltatók az új évben is 1500 euróig terjedő adómentes Corona-bónuszt fizethetnek alkalmazottaiknak. A különleges kifizetés azonban munkavállalónként csak egyszer vehető igénybe, és március 31-ig kell kifizetni.

24. Corona szabályok változatlanul a munkahelyen

Március 19-ig (legalább) országszerte még mindig az úgynevezett 3G-modell érvényes a munkahelyeken. Ez azt jelenti, hogy csak beoltott, gyógyult vagy tesztelt alkalmazottak tartózkodhatnak az irodában vagy az üzletben, ha ott más emberekkel találkozhatnak. Ez bizonyos kulcsszámoktól függetlenül érvényes. Továbbra is érvényes a székhely szerinti munkavégzéshez való jog.

25. Az otthoni munkavégzési támogatás valószínűleg az új évben is folytatódni fog

XX Aggódsz amiatt, hogy hosszabb időre keresőképtelenné válhatsz? Köss Berufsunfähigkeit biztosítást!

A Corona sok irodai dolgozót kényszerített otthoni irodákba. Azok, akiknek nincs székhelyük, ennek ellenére 2020-ban és 2021-ben adókedvezményt kaptak – és valószínűleg 2022-ben is kapnak. A szövetségi kormány a hírek szerint az új év végéig meg akarja hosszabbítani az otthoni munkavégzési támogatást.

Ez azt jelenti, hogy minden olyan munkanap után, amelyet kizárólag az otthoni irodában tölt, 5 euró jövedelemmel kapcsolatos költséget vonhat le, de évente legfeljebb 600 eurót. Ahhoz azonban, hogy ezt igénybe vehesse, az Ön összes jövedelemmel kapcsolatos kiadásának meg kell haladnia az 1000 eurót.

Köszönöm, hogy elolvastad és megosztod másokkal is az oldalt! Tegyünk együtt a kamu információkat terjesztő oldalak ellen!

Borítókép forrása: Photo by cottonbro from Pexels

Tartalom: Finanztip.de hírlevél