Változások 2022

Több minimálbér, több nettó jövedelem, több nyugdíj – és jobb szerződések a fogyasztóknak: Ez jön 2022-ben

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

2022 valószínűleg mindannyiunk számára jobb lesz. Ilyen reménysugarakra a sötét évszakban is szükség van. Különösen azért, mert Omikron véget vet sok vidám baráti és rokoni körnek. Valójában az új év sokkal több fényt, mint árnyékot kínál Önnek mint fogyasztónak. Összegyűjtöttük Önnek a 30 legfontosabb változást az évfordulón.

I. rész: Újdonságok 2022-ben

1. több nettó a bruttóból a munkavállalók számára

XX Egy jó és kedvező Giro Konto? Kattints és nézd meg az ajánlatokat!

Januártól több millió munkavállaló kap több pénzt a munkáltatójától. Ez főként a magasabb adómentes alapkedvezménynek köszönhető. Az első 9 984 eurós éves jövedelem adómentes lesz, míg 2021-ben egyedülálló személyként már 9 744 eurónál nagyobb éves jövedelem után is adót kellett fizetnie (házaspárok esetében a duplája vonatkozik). A korábbi évektől eltérően a társadalombiztosítási járulékok alig változnak.

A jól keresők látják a legnagyobb növekedést a fizetési számlájukon, különösen az egyedülálló szülők. Ha Ön egyedülálló apaként vagy anyaként az elektronikus adólevonási nyilvántartásban (ELStAM) szerepel az úgynevezett 4 008 eurós kedvezmény összege, akkor azt az új évben automatikusan figyelembe veszik a bérelszámolásában. A Datev informatikai szolgáltató szerint, ha Önnek havi bruttó 7500 euró vagy annál magasabb a jövedelme, akkor 2022-ben nettó 1323 euróval többet kaphat – és nem kell várnia az adóvisszatérítésre a jövő utáni évben (azaz 2023-ban).

Még a havi 7500 eurós vagy annál magasabb jövedelemmel rendelkező gyermektelen egyedülállóknak is körülbelül 300 euróval lesz több 2022-ben, számolták ki a Datev adószakértői.

2 Több pénz az öregségre a főnöktől

XX Államilag támogatott német öregségi nyugdíj? Naná!

2019 óta a munkáltatóknak – az újonnan kötött szerződések esetében – 15 százalékkal kell hozzájárulniuk a vállalati nyugdíjrendszerekhez. Ez 2022-től a régebbi szerződésekre is vonatkozik majd. Ha a főnöke eddig nem fizetett be semmit, mostantól törvényileg kötelessége, hogy ezt megtegye. A mi tanácsunk: Próbáljon meg még magasabb juttatást kialkudni a következő bérfelülvizsgálatnál. Minél kedvezőbb a biztosítási szerződés, és minél többet ad a főnök ráadásul, annál jobban megéri a halasztott juttatás.

3. több fizetést az alacsony keresetűeknek

XX Egy jó és kedvező Giro Konto? Kattints és nézd meg az ajánlatokat!

Január 1-jétől a minimálbér 9,60 euróról 9,82 euróra emelkedik óránként. Július 1-jén pedig további emelésre kerül sor: akkor 10,45 euró lesz – valószínűleg még magasabb. Hubertus Heil (SPD) munkaügyi miniszter már bejelentette, hogy első hivatalos intézkedése egy törvénytervezet benyújtása lesz, amely a minimálbért óránként 12 euróra emelné. Ebből akár tízmillió ember is részesülhetne.

Vigyázat, ha ön minijobos: a 450 eurós kereseti korlát az első emelés ellenére is megmarad. Ez azt jelenti, hogy januártól nem lépheti túl a havi 45 órás munkaidőt. Ha továbbra is adó- és járulékmentesen szeretne dolgozni, akkor bizonyos bérkiegészítéseket kaphat anélkül, hogy adókötelessé válna.

4 Több pénz a tartós ápolásra

Ha Ön magánbiztosított, 2022 végéig 3,40 eurós Corona-pótdíjat fizet a hosszú távú ápolásbiztosításért. Ha jogosult segélyre, akkor még havi 7,30 euróval többet is kell fizetnie. A kötelező ápolási biztosításhoz való hozzájárulás az új évtől a jövedelmének 3,4 százaléka lesz, ha gyermekei vannak, akkor továbbra is 3,05 százalékot fizet.

Cserébe nőni fog a hosszú távú ápolásbiztosítási alap által a hivatásos ápolási szolgálatok által nyújtott otthoni ápolásért fizetett ellátások összege (a hozzátartozók ápolási támogatása azonban változatlan marad). A rövid távú ápolásra is több pénz jut. Ha Ön fekvőbeteg-ellátásban részesül, az ápolási költségek önrésze annál kisebb lesz, minél hosszabb ideje van otthon.

5 Több jog a vásárlóknak

XX Jogi biztosítás – senki sem szereti használni, de nem árt, ha van. Kattints és nézd meg az ajánlatokat!

Ha a megvásárolt termékben hibát fedez fel, két évig élhet a garanciával. Januártól kezdve az első tizenkét hónapban joga van a javításra vagy cserére, kivéve, ha az eladó bizonyítani tudja, hogy a hiba csak a vásárlás után keletkezett. Csak ekkor fordul meg a bizonyítási teher – és Önnek mint vevőnek kell bizonyítania, hogy a hiba már a vásárláskor is fennállt.

6. hosszabb frissítési kötelezettség

Januártól az olyan elektronikai termékek, mint a játékkonzolok, okostelefonok vagy táblagépek gyártóinak a korábbinál hosszabb ideig kell rendszeres frissítéseket biztosítaniuk. Ezenkívül a gyártónak tájékoztatnia kell Önt a frissítésekről. Csak akkor működhet biztonságosan és jól az elektronikai eszköze, ha a készülék szoftvere naprakész.

7. egyszerűen, egy kattintással felmondhatja a szerződéseket

Ha Ön online kötött szerződést szeretne felmondani, júliustól ez könnyebbé válik: a szolgáltatónak ekkor a weboldalán egy könnyen hozzáférhető és jól látható felmondó gombot kell biztosítania. A rendelet a tisztességes fogyasztói szerződésekről szóló törvény része, amely többek között már tavaly is rövidebb felmondási időt hozott.

8. elektronikai hulladékát leadhatja a szupermarketben

XX Felelősség biztosítás = nyugodt éjszakák. Kösd meg most!

Legyen szó elektromos hajvágóról vagy régi mobiltelefonról: júliustól a diszkont szupermarketekben is megszabadulhatsz a kiselejtezett elektromos készülékektől, ha ezek az üzletek legalább 800 négyzetméteres eladótérrel rendelkeznek, és (esetenként) maguk is árulnak ilyen készülékeket. Ha egy legfeljebb 25 centiméter széles kisgépet visszaküld, az üzletnek el kell fogadnia azt, még akkor is, ha nem vásárol ott semmi hasonlót. Nagyobb készülékek, például mikrohullámú sütő esetében a visszatérítés egy új készülék vásárlásához kapcsolódik. Íme néhány tipp arra vonatkozóan, hogy mikor próbálhatja meg a készüléket megjavítani, mielőtt leadja. 

Osszátok meg másokkal is! A következő rész hamarosan itt lesz, ne maradj le róla!

Borítókép forrása: Photo by cottonbro from Pexels

Tartalom: Finanztip.de hírlevél