Változások 2022

Az előző részben felsorolt változásokat a mondatra kattintva olvashatjátok el!

Ebben a részben további 8 változást szedtünk össze és a java még hátra van!

Kedveld a Facebook oldalunkat és

iratkozz fel a Youtube csatornánkra is!

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

9. jutalmat kapnak a villamosenergiával való feltöltésért az autósok

XX Találd meg a legjobb áramszolgáltatót és váltsd le a régit!

Ha Ön egy tisztán elektromos meghajtású autó tulajdonosa, 2022-től évente mintegy 300 eurót gyűjthet a villanytankolásért. Ennek hátterében az úgynevezett üvegházhatású gázok csökkentésére vonatkozó kvóta áll: a Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség tanúsíthatja, hogy az e-autó mennyi károsanyag-kibocsátást takarít meg egy belső égésű motorral felszerelt autóhoz képest – és ezt a tanúsítványt eladhatja egy olyan vállalatnak, amelynek csökkentenie kell az üvegházhatású gázok kibocsátását. Könnyebb azonban, ha egy szolgáltatót bíz meg ezzel.

10. kötelező betétdíj minden eldobható műanyag palackra

Január 1-jétől 25 centes betétdíjat kell fizetni a nem visszaváltható műanyag palackok után. Csak a tejes italokra vonatkozik az átmeneti időszak 2024-ig. 2022-től kivétel nélkül az ónozott vagy alumínium italos dobozokra is vonatkozik a kötelező betétdíj.

11 Kötelező lakbérindex az 50 000 vagy annál több lakosú városokban

Az 50 000 vagy annál több lakosú településeknek júliustól lakbérindexet kell közzétenniük. Ez segít tisztázni, hogy indokolt-e a bérleti díj emelése. Akár bérbe adja, akár nem – a jövőben köteles lesz a bérleti jogviszonyról és a szóban forgó lakás jellemzőiről információt szolgáltatni a lakbérindex adatait összeállító hatóságnak.

12 Corona-oltási kötelezettség az egészségügyben

Ha Ön veszélyeztetett személyekkel foglalkozó intézményekben, például kórházakban, idősotthonokban vagy orvosi rendelőkben dolgozik, 2022. március 15-ig igazolnia kell, hogy be van oltva a Covid-19 ellen, vagy már kiheverte a betegséget, vagy orvosi igazolást kell bemutatnia arról, hogy Önt nem lehet beoltani. (3G)

Ez vonatkozik azokra a létesítményekre is, ahol fogyatékkal élőket gondoznak, valamint a mentőszolgálatokra és a szociálpedagógiai központokra. 2022. március 16-tól a fent említett létesítményekben új munkaviszony létesítése csak a megfelelő igazolás bemutatásával lehetséges.

13 Több pénzt a nyugdíjasoknak

XX Államilag támogatott német öregségi nyugdíj? Naná!

Minden év júliusában a törvényes nyugdíjak általában emelkednek. A jelenlegi tervek szerint 2022-ben 4 és 5 százalék közötti jelentős növekedés várható. Ez nem egészen annyi, mint amennyit a Német Nyugdíjbiztosító néhány hete jósolt, de még mindig tisztességes.

14 Több bért a gyakornokoknak

Az új évben a szakmunkástanulók törvényes minimálbére is emelkedik. A képzés első évében 585 euró lesz, ami 35 euróval több, mint a képzés 2021-es kezdetekor. A képzés következő éveiben a díjazás ennek megfelelően emelkedik.

15. Minimális növekedés a munkanélküliek és a segélyezettek esetében

XX Munaképtelenség ellen is lehet védekezni! 

Ha Ön szociális segélyben, II. munkanélküli segélyben vagy időskori alapellátásban részesül, egyedülálló felnőttként havonta 3 euróval többet kap. Az új évtől a normál ár 449 euró lesz. Az érintett gyermekek és fiatalok is kapnak egy kicsit többet. A gyermekpótlék is némileg emelkedik.

 

16. Adóazonosító jelzése a minijob központnak

Foglalkoztat valakit minijobban – például háztartási alkalmazottként? Akkor januártól közölnie kell a Minijob-Zentrale-val ennek a személynek az adóazonosító számát, ha az úgynevezett háztartás-ellenőrzési eljárásban az átalányadózási lehetőség ellen döntött.

Köszönöm, hogy elolvastad és megosztod másokkal is az oldalt! Tegyünk együtt a kamu információkat terjesztő oldalak ellen!

Borítókép forrása: Photo by cottonbro from Pexels

Tartalom: Finanztip.de hírlevél