PLZ

Ma már természetesnek vesszük, ha iránytószámot látunk. Ez sem Magyarországon, sem Németországban nem volt mindig ennyire evidens…

Az irányítószámokról általában

Irányítószámokat először az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaságban vezettek be 1932 decemberében,[de 1939-ben felhagytak a használatukkal. Következőként Németország vezetett be irányítószámokat, 1941-ben, majd Argentína 1958-ban, az Egyesült Királyság 1959-ben, az Amerikai Egyesült Államok 1963-ban, és Svájc 1964-ben. Magyarországon az irányítószám egy négyjegyű szám, amit 1973. január 1-jén vezettek be.

Irányítószámuk nem csak fizikai címeknek van; a nagyobb postahivatalokban a postafiókoknak, vagy egyes nagyobb forgalmú intézményeknek, vállalkozásoknak is saját irányítószámuk lehet mind Magyarországon és Németországban egyaránt.

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

Akkor térjünk rá a német PLZ-re

1941-ben a Német Birodalomban először kétjegyű rendeltetési hely szerinti azonosító kódokat vezettek be a csomagok részére, majd 1944-től ezeket az irányítószámokat használták a levélforgalomhoz is. Ezeket az irányítószámokat – kicsi módosítással – 1962-ben Nyugat-Németországban, illetve 1965-ben az akkori Német Demokratikus Köztársaságban két független rendszerből négyjegyű irányítószámmá alakították át, majd 1993-ban a mai, öt számjegyű rendszerré fejlesztették.

Német irányítószámok

 

Nem volt egyszerű régen postásnak lenni, feltéve ha 100 éve még így hívták a postai kézbesítőket.

Jómagam gyorsan megjegyeztem a saját irányítószámokat, de ez mindenkinél változó. Amikor új helyre küldök levelet, akkor egyszerűbb gyorsan a Google-t segítségül hívni.

Írd be a keresett várost és a írd utána, hogy PLZ. Egyből meglesz minden PLZ. 🙂

 

A poszt megírásához segítséget nyújtott:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ir%C3%A1ny%C3%ADt%C3%B3sz%C3%A1m

https://de.wikipedia.org/wiki/Postleitzahl_(Deutschland)

 

Keress irányítószám alapján áram vagy internet szolgáltatót! Katt a kiemelésre!