Ma már természetesnek vesszük, ha iránytószámot látunk. Ez sem Magyarországon, sem Németországban nem volt mindig ennyire evidens…

Az irányítószámokról általában

Irányítószámokat először az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaságban vezettek be 1932 decemberében,[de 1939-ben felhagytak a használatukkal. Következőként Németország vezetett be irányítószámokat, 1941-ben, majd Argentína 1958-ban, az Egyesült Királyság 1959-ben, az Amerikai Egyesült Államok 1963-ban, és Svájc 1964-ben. Magyarországon az irányítószám egy négyjegyű szám, amit 1973. január 1-jén vezettek be.

Irányítószámuk nem csak fizikai címeknek van; a nagyobb postahivatalokban a postafiókoknak, vagy egyes nagyobb forgalmú intézményeknek, vállalkozásoknak is saját irányítószámuk lehet mind Magyarországon és Németországban egyaránt.

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

Akkor térjünk rá a német PLZ-re

1941-ben a Német Birodalomban először kétjegyű rendeltetési hely szerinti azonosító kódokat vezettek be a csomagok részére, majd 1944-től ezeket az irányítószámokat használták a levélforgalomhoz is. Ezeket az irányítószámokat – kicsi módosítással – 1962-ben Nyugat-Németországban, illetve 1965-ben az akkori Német Demokratikus Köztársaságban két független rendszerből négyjegyű irányítószámmá alakították át, majd 1993-ban a mai, öt számjegyű rendszerré fejlesztették.

Német irányítószámok

 

Nem volt egyszerű régen postásnak lenni, feltéve ha 100 éve még így hívták a postai kézbesítőket.

Jómagam gyorsan megjegyeztem a saját irányítószámokat, de ez mindenkinél változó. Amikor új helyre küldök levelet, akkor egyszerűbb gyorsan a Google-t segítségül hívni.

Írd be a keresett várost és a írd utána, hogy PLZ. Egyből meglesz minden PLZ. 🙂

 

A poszt megírásához segítséget nyújtott:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ir%C3%A1ny%C3%ADt%C3%B3sz%C3%A1m

https://de.wikipedia.org/wiki/Postleitzahl_(Deutschland)

 

Keress irányítószám alapján áram vagy internet szolgáltatót! Katt a kiemelésre!

 

 

Ácsi, ne maradj le az újdonságokról!

Egy hírlevél feliratkozással támogass minket!