áram- és gázárak

Aki manapság az új szerződésekben szereplő áram- vagy gázárakat nézi, könnyen megijedhet: a szolgáltatók több mint 40 centet kérnek egy kilowattóra (kWh) áramért, illetve 14 centet a gázért. A jelenlegi energiaköltségek azonban már nem indokolják ezeket az árakat – a piaci helyzet enyhült.

A jó hír: még mindig vannak tisztességes beszállítók, de még nekik is jóval többet kell elkérniük, mint egy évvel ezelőtt. Jelenleg az ökölszabály a következő: az áram nem kerülhet többe 37 centnél kilowattóránként, a gáz pedig legfeljebb 11 centbe.

Számadataink egy átlagos energiafogyasztás energiaárára vonatkoznak; az alapárat hozzá kell adni. Ha még mindig régi szerződéssel rendelkezik, általában sokkal kevesebbet fizet – mivel az előretekintő szolgáltatók hosszú távon vásárolnak energiát.

Ha nem talál jó ajánlatot, ellenőrizze, hogy az alapszolgáltatója mennyit számít fel a csere és az alapellátásért. A németországi alapszolgáltatók mintegy fele nagyon magas árakat számít fel az új ügyfeleknek. A másik fele azonban viszonylag tisztességes feltételekkel rendelkezik – minden ügyfél számára. Például a piacvezető Eon, Vattenfall, EnBW, EWE vagy N-ergie.

Ha új gázszolgáltatót keres, kicsit jobban kell sietnie, mint a villanyáram esetében, hogy ne kelljen feleslegesen többet fizetnie – mivel a legtöbb gáz az első negyedévben fogy el. Ha új szerződést köt, győződjön meg arról, hogy a minimális futamidő nem hosszabb egy évnél.

Hasonlítsa össze az Ön otthonában energiát szolgáltató cégeket!

 

 

Borítókép: Photo by Mohamed Khaled from Pexels

Poszt forrása: finanztip hírlevél

Köszönöm, hogy elolvastad és megosztottad a posztot!

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!