2 év alatt 2 új nyelv

Amikor külföldre kerültem, akkor a magyaron kívül beszéltem még németül és angolul. Az iskola és munkahely miatt az angol kapott nagyobb szerepet az életemben, de a németet már az oviban (nem vicc!) elkezdtem magamba szívni. Amikor Hollandiában dolgoztam 3 hetet, akkor az tünt fel ahogy a kávézóban hallgattam a helyieket, hogy 40-50%-át értem annak, amit mondanak. A hollanddal sosem találkoztam előtte korábban és nagyon érdekes tapasztalat volt, hogy mennyi mindent megértek.

Azután elkerültem Németországba, ahol a mai napig élek és dolgozom. Nem volt egyszerű belerázódni a nyelvbe újra, hiszen a kikötői munka nem éppen a színes társalgásról híres. Ezt korán felismertem és igyekeztem visszaszerezni a régóta nem használt tudásomat. Vettem pár újságot, könyvet és megkerestem pár hivatalos Youtube csatornát, amin keresztül mára elég magas szintre sikerült visszaépítenem a nyelvtudásomat.

Nagyon érdekes, hogy szóban németül jobban ki tudom magam fejezni, írásban viszont az angolt jobban kedvelem. Olvasni már igazából mindegy, mind a kettő idegen nyelven szeretek és természetesen magyarul is szoktam olvasni.

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

2 év 2 új nyelv… de miért?

Az igazság az, hogy magyarként Magyarországon nincs rákényszerítve az ember, hogy nyelveket tanuljon, pedig ez az egyik kulcsa annak, hogy jobban megértsük a világot. Nem kell minden európai nyelvet mester szintre fejleszteni, de azt gondolom, hogy 2 idegen nyelvet igenis meg lehet tanulni elfogadható szinten akár felnőttként 3 év alatt.

Ezért döntöttem úgy, hogy a német és az angol mellett meg fogok tanulni olaszul és franciául. Egyrészt szeretnék mind a két országban kisebb nagyobb látogatást tenni, másrészt ezzel jó példát mutatok és elégedettséggel fog eltölteni.

Mibe kerül két új nyelv megtanulása?

Erre a kérdésre egy kicsit nehéz konkrétan válaszolni. Alapvetően 2 dolgot kell figyelembe venni: az idő és a pénz.

  • Egy átfogó könyvet tartok ideálisnak, ami a nyelvtan mellett a szófordulatokat, szituációkat is tartalmaz. A Dummies könyvek szerintem elég jók és audio anyag is van hozzájuk. A könyvekre szótárral együtt érdemes 60 Eurót, nagyjából 20 ezer Forintot számolni. Aki otthonról (Magyarországról) szeretné elkezdeni, annak a Bookline könyvajánlatát tudom javasolni.
  • Az idő a legdrágább… Valóban, ez a közhely pontosan ide illik, hiszen a befektetett idővel arányosan épül a nyelvtudásod is. Nem kell napi 9 órát ezzel foglalkozni, de azért, hogy eredménye is legyen én azt javasolom, hogy minden második nap legalább 1 órát foglalkozz vele.

Ezeken felül még eldöntheted, hogy beiratkozol-e egy nyelvtanfolyamra, esetleg saját magán tanárt fizetsz.

A nyelvtanulás nem más, mint egy magas értékű befektetés a jövőbe. Ha odafigyelsz rá, a megszerzett tudást gondozod és használod, akkor hidd el, hogy boldogabb leszel és az életed is teljesebb lesz.

Borítókép forrása: Photo by Tu Nguyen from Pexels