7 tipp hogy elkerüld az ingatlanos csalásokat

A legrosszabb dolgok közé tartozik, ha végre ki tudsz fizetni a nehezen megkeresett fizetésedből egy lakás kaucióját, de belesétálsz a csapdába és soha többé nem látod az X ezer Euródat…

Sajnos ezek a csalók elég jól szervezettek, de egy kis odafigyeléssel rengeteg bosszúságtól kímélheted meg magadat. A hamis hirdetők kiadók előszeretettel utaznak külföldi bérlőkre. A külföldi bérlőknek általában nehezebb ingatlan találni és ezt előreszeretettel kihasználják.

7 tipp, hogy nagyobb biztonságban legyél ingatlankeresés során

  1. Alaposan olvasd át a hirdetést

    A következőkre figyelj, amikor egy hirdetés a szemed elé kerül:

    • Minden fontos információ szerepel-e a hirdetésben? (szobaszám, konyha, lakás mérete, fűtés stb)
    • Van-e kontakt személy feltüntetve? (Egy névnek és egy telefonszámnak legalább kell lennie.)
    • Passzol-e a hirdetés szövege a képekhez? (Ha 3. emeleti lakást hirdetnek, ahhoz ritkán tartozik kert…)
  2. Maradj mindig egy kicsit bizalmatlan

    Ha minden tökéletesen passzol, vagy nagyon kedvező ajánlatot kapsz, az már feltünő lehet.

  3. Nézd meg a többi hasonló ingatlan hirdetését

    Erre azért van szükség, mert lehet, hogy a kinézett 2 szobás ingatlan csak 600€-ba kerül havonta, de nem Berlin közepén a Postdamer Platz-on, hanem 25 km-rel távolabb kerül ennyibe egy lakás.

  4. Ne adj ki előre hivatalos iratokról másolatot

    Ha előre elküldesz hivatalos iratokról másolatokat, akkor azzal később vissza is élhetnek a csalók. Bár Németországban divat egy csomó adatot megadni és ezzel bizonyítani, hogy képes leszel a bérletet fizetni, de ennek megvannak a jogi korlátai. A legjobb az, ha az ingatlan kiadójának vagy az ügynöknek megmutatod egy személyes találkozás keretén belül az eredeti dokumentumaidat, de semmi sem indokolja, hogy láthatatlanba küldj személyes iratokról másolatot. Az alábbi dokumetumokat szokták kérni: munkaszerződés, útlevél vagy személyi, bérpapír.
    Munkaszerződéssel bizonyítod, hogy van munkaviszonyod. Az útlevéllel a személyazonosságodat, a bérpapírral pedig azt, hogy keresel annyit, hogy ki tudod fizetni a bérleményedet. 

  5. Nics láthatatlanba előre utalás!

    Ha nem láttad az ingatlant, nem beszéltél a tulajdonossal vagy az ingatlanügynökkel, akkor semmi esetre se utalj előre pénzt. Valami hivatkozási alapnak lennie kell egy utalásnak, ez pedig legtöbbször az aláírt bérleti szerződés.

  6. Milyen bankszámlára várnak utalást?

    Az is előfordult, hogy minden passzolt, de ukrán számlára kellett a kauciót elutalni… Ha Németországban veszel ki ingatlant, akkor német számlára kell utalnod az esetek 99%-ban, vagy legalább európai uniós számlára. Amit sose felejts el, a megjegyzés rovatot mindig töltsd ki! Ha nem töltöd ki, hanem üresen küldesz el 1200€-t egy számlára és csalás áldozata leszel, akkor mire visszaköveteled a pénzed, addigra megjelenik a 100. ősz hajszálad is. Nem kell mesét írni a megjegyzés rovatba, elég például a következő:
    Kaution – Muenchen Hoche Str 38. Fuer Karl Schmid von Janos Egri. Így látszik, hogy mire, mit, kinek és kitől megy a pénz, ez később akár egy elszámolási vitában is nagy segítség lehet.

  7. Létezik az ingatlan?

    Sajnos az is előfordulhat, hogy hamis címre irányítják az embert és egy “hasonló” lakásban megmutatják, hogy mit fog kivenni. Ilyen nincs, csak a rendes címen megtekintett ingatlan a mérvadó!

Bárcsak itt lenne vége a listának, de…

Ahogy elmerültünk a kutatómunkában, egyre cifrább csalásokkal sikerült megismerkedni.

  • Elhitetik a világ nyomorát veled

Képesek egy történetet kitalálni, amivel érzelmileg befolyásolnak és közben vagy a szánalom miatt utalsz előre, vagy azért, mert úgy érzed, hogy megfogtad az Isten lábát.

Gyakran előadnak egy történetet, hogy jelenleg külföldön vannak a beteg anyjuk miatt, vagy valami kellemetlen okból és szeretnének neked segíteni, így “elég”, ha csak egy jelképes 300€-t utalsz a kaucióra és ők küldik a kulcsot. Nem fognak kulcsot küldeni…

  • Letétbe tetetnek veled X €-t a Western Unionnál, vagy valamelyik pénzküldő cégnél

A háttérmese az az, hogy nem kell kauciót fizetni, csak legyen letétbe X €, de fotózd le a papírt, hogy megtetted. Ha rosszul takarod le, akkor le tudják olvasni az azonosítószámot amivel a pénzhez hozzáférnek, te pedig buktad a pénzt és lakásod sem lesz.

  • Kamu ingatlanos oldalon regisztrálsz

A regisztrációért elkérnek pénzt, de ugyanazokat az ingatlanokat látod, mint bármelyik nagy ingatlanos portálon.

  • Fizetős privát ingatlanlista csak neked, csak most

Itt kihasználják a nyomást a saját lakás szerzésére és megosztanak veled egy “titkos listát” olyan ingatlanokról, amik még nincsenek meghirdetve. Ezért csak egy “jelképes” 150€-t kérnek. A valóság az, hogy ezek nyilvánosan hozzáférhető ingatlanok, így ha ilyennel találkozol, akkor ne hidd el, hogy most csak neked, csak most van ilyen lehetőséged.

Összegezve

A leggyakoribb és legsikeresebb csalás a láthatatlanba előre utalás. Ezzel hatalmas pénzeket húznak le az emberről a csalók és sokszor sajnos nem lehetséges az összeg visszaszerzése. Ilyenkor a csalók egy nyugdíjassal nyittatnak egy bankszámlát, majd amikor elég pénz összegyűlt rajta, akkor azt tovább utaláják valahova, onnan meg megint tovább és a pénz előbb utóbb eltűnik a rendszerben.

Nagyon fontos, hogy mindig legyél egy kicsit bizalmatlan és csak megbízható helyről informálódj! Ha úgy érzed, hogy csalás áldozata lettél, akkor győzd le a szégyenedet és fordulj az adott ország rendőrségéhez. Soha ne utalj előre, inkább kérj segítséget, ha bizonytalan leszel!

A cikkhez innen szereztünk információt.

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!


Ha tetszett a poszt, oszd meg te is! 

Sose maradj le az újdonságokról! Kövess minket Facebookon, YouTube-on és Instagrammon is! 

 

Média forrása