Áramszünet Finnország

Mika Lintilä (Cen) gazdasági miniszter szerint a kormánynak a következő hetekben döntenie kell az energiaszámlák meredek emelkedését korlátozó intézkedésekről

Mika Lintilä (Cen) gazdasági miniszter szerint a hozzáadottérték-adó (ÁFA) csökkentése lenne a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a villamosenergia-árak jövő téli emelkedésének enyhítésére.

“A villamos energia áfája most 24 százalék. Csökkentsük le 14-re vagy 10-re. Ennek lenne a leggyorsabb hatása, és ez közvetlenül érintené a fogyasztók számláit” – mondta Lintilä az Yle reggeli beszélgetős műsorában kedden.

Lintilä elmondta, hogy a villamosenergia-árak felső határának bevezetése is szóba került, de azt nehéz lenne megvalósítani. Felvetette, hogy az árplafon meghatározása veszélyeztetheti az ellátás biztonságát.

“Mindig külföldről importálunk áramot, [főleg] Svédországból és Norvégiából. Ha megemeljük az árplafont, akkor senki nem fog áramot átvinni ide, ha az ő áruk meghaladja ezt a szintet” – mondta.

A miniszter szerint gyorsan megoldást kell találni a villamosenergia-árak emelkedésére, hogy a kabinet augusztus végén kezdődő költségvetési tárgyalásai során jóváhagyják.

“Néhány fogyasztó már kapott levelet, amelyben tájékoztatják őket az áramdíjak emeléséről. Megoldásainknak november körül kell életbe lépniük” – mondta Lintilä.

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

Az áramszünet “szélsőséges” intézkedés

Lintilä bírálta a médiát, amiért eltúlozza a következő télre tervezett áramkimaradások lehetőségét.

“Mi csak azon dolgozunk, hogy minden otthonban legyen meleg és égjen a villany. Szélsőséges vészhelyzet lenne, ha korlátozni kellene az áramellátást. Jelenleg még nem látunk ilyen helyzetet, de igen, ez mindenképpen kihívás” – mondta.

Lintilä reméli, hogy az új Olkiluoto 3 atomreaktor decemberben végre eléri a teljes teljesítményt. Most jónak tűnik a helyzet, és a blokk a próbaüzem alatt folyamatosan termel áramot – jegyzi meg.

“Ha az Olkiluoto [3] nem kezdi meg [a teljes termelést] a tél előtt, akkor igazán nagy kihívásokkal kell szembenéznünk, és az [áram] ára még inkább emelkedni fog” – mondta Lintilä. “Az Olkiluoto 3 a villamos energiánk mintegy 14 százalékát fogja termelni, tehát nagyon jelentős.”

Lintilä felidézte, hogy már képviselő volt, amikor az erőmű tulajdonosa, a finn Teollisuuden Voima (TVO) atomenergia-szolgáltató 2000-ben először kért engedélyt. Az eredetileg 2009-re tervezett kereskedelmi üzembe helyezés után Lintilä elmondta, hogy a reaktor most “épp az utolsó pillanatban” fog üzembe állni.

A délnyugat-finnországi Eurajokiban található 1600 MW-os EPR-reaktor az ország ötödik kereskedelmi reaktora. Februárban Lintilä félretette a Pyhäjokiban épülő hatodik erőmű terveit, amelyet az orosz Roszatom félállami vállalat épített volna.

 

Forrás: https://yle.fi/news/3-12568575

14.08.2022

Photo by Baptiste Valthier: https://www.pexels.com/photo/finland-flag-photography-997611/