gyere

Ma a szokásos információgyűjtés közben a portfolio.hu cikke csapta meg a szememet, majd rá pár percre a HVG vonatkozó cikke került a szemem elé:

100 ezer külföldön dolgozó magyart hozna haza Matolcsy

és

Hazacsalogatnák az elvándorolt magyarokat, de eszük ágában sincs visszajönni

Miről szólnak a cikkek?

Röviden és tömören egy 4 pontos akciótervvel szeretnék visszacsalogatni a külföldön élő magyarokat:

  • Bérfejlesztés az állami hiányszakmákban
  • Családtámogatási elemek ismertségének növelése, az államilag támogatott oktatási és egészségügyi rendszerre való figyelemfelhívás kampányokkal
  • Magyar vállalatok külföldi toborzásának támogatása költségek leírásával, adókedvezményekkel
  • Külföldön szerzett diplomák elfogadtatásának egyszerűsítése

Bár ezek a pontok nagyon jól hangoznak, de engem inkább az állami tervgazdaság hihetetlen ütemű növekedésének 5 éves tervére emlékeztetnek. Nézzük meg, hogy mi a baj az alábbi pontokkal:

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

Bérfejlesztés az állami hiányszakmákban

Tehát a pedagógusokat és az egészégügyben dolgozókat várnák haza. A tapasztalatok alapján nem csak a bérszínvonal miatt mennek el az említett terülen dolgozók Magyarországról. Maga az infrastruktúra roskadozása, a higéniai követelmények nem teljesülése és a túlhajszolás miatt lépnek le elsősorban az emberek. Most őszintén: kinek van kedve 50 órákat túlórázni egy lepukkant, rosszul felszerelt egészségügyi intézményben, ahol még csesztetnek is és könyörögni kell egy kávéért?

Családtámogatási elemek ismertségének növelése, az államilag támogatott oktatási és egészségügyi rendszerre való figyelemfelhívás kampányokkal

Magyarul ahol lehet az arcodba fogják tolni a 7 pontos családi akciótervet, meg a CSOK-ot. Ezzel megint az a baj, hogy nem a gyerekvállalási kedv alacsony, hanem a gyermekvállalással járó bizonytalansági faktorok növekedése okoz frusztrációt, ami a gyermekvállalás eltolásához vagy meghiúsulásához vezethet.

Magyarul: nagyon szép, hogy 10 gurigát lehet “ingyen” állambácsitól kapni 3 gyerek után, de nincs arra biztosíték, hogy az így megkapott előnyöket valóban a megígért időtartam végéig élvezni tudom, a 4 gyereket meg nem az állam fogja felnevelni… Ez a legnagyobb baj, nincs garancia, vagy amit adnak az nem tűnik megbízhatónak.

Magyar vállalatok külföldi toborzásának támogatása költségek leírásával, adókedvezményekkel

Ha te, mint cég hazacsábítasz valakit és a szakmájában tudod foglalkoztatni, akkor kedvezményt kapsz. Jó. Csodás. Ez a cégeknek jó természetesen, de a kevesebb befizetett adó a munkavállaló után nem okoz később hátrányt a dolgozónak?

Külföldön szerzett diplomák elfogadtatásának egyszerűsítése

Ezt nem nagyon értjük… A külföldön szerzett végzettség elismertetése pénzbe kerül és 4 hónapot is várni kell a döntésre? Akkor még érteném, ha valahol egy ázsiai miniállamban 3 hét alatt szerzett agysebészi diplomával nem engednének műteni, de ha az európai, vagy az észak-amerikai területen szerezett diplomát még külön magyarázni kell és küzdeni azért, hogy elismerjék? Szerinted is elég nevetséges?

Természetesen fontos a tudás vizsgálata, mert lehet olyan képzés, amiből hiányoznak elemek, de ha rendelkezel az összes hivatalos papírral a tanulmányaidról, akkor a vizsgálata miért kerül neked pénzbe és ennyi időbe? Ezzel csak a hazaköltözési kedvet veszik el az embertől…

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is! 


 

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!


Ha tetszett a poszt, oszd meg te is! 

Sose maradj le az újdonságokról! Kövess minket Facebookon, YouTube-on és Instagrammon is! 

 

Média forrása