Mi-valtozik-2023-aprilisatol-Nemetorszagban

Gázárfék, napelemes tetőfedési kötelezettség, sörárak

és még sok minden más.
Márciusban ismét számos újdonsággal szembesülhetünk. Hogy pontosan melyek ezek, arról tovább olvasva tudhatsz meg többet.

2023 márciusában ismét számos újítás és változás éri majd a Németországban élőket. Lesznek változások az energiaellátásban, de az Aldinál, az Amazonnál és a Krombachernél is.

Márciusi változások

Gázárfék és villamosenergia-árfék

A gáz- és hőárfék 2023 márciusától kezdődik, és visszamenőlegesen január és február hónapokra vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy 2023 januárjától visszamenőleges hatállyal egy éven keresztül a gáz ára kilowattóránként tizenkét centben lesz maximálva az éves fogyasztás 80 százalékára. Csak a fennmaradó 20 százalékot kell majd teljes egészében megfizetni. A bérlők számára azonban eltart egy ideig, amíg a szolgáltatási díj levonása megváltozik: Minden a bérbeadó éves elszámolásától függ.

A villamosenergia-árfék szintén március 1-jén lép életbe. Célja a németországi háztartások millióinak tehermentesítése. Ennek érdekében a kilowattóránkénti árat az előző évi fogyasztás 80 százaléka után 40 centben maximálják.

Napelemes tetőfedési kötelezettség új kereskedelmi és ipari épületek esetében

Az új kereskedelmi és ipari épületekre március 1-jétől napelemes tetőfedési kötelezettség vonatkozik. Konkrétan ez azt jelenti, hogy az új épületekre napenergiát termelő, megfelelő kialakítású rendszereket kell telepíteni és üzemeltetni. A kötelezettség azokra a már tervezett projektekre is vonatkozik, amelyek építési kérelmei vagy építési dokumentumai csak ezen időpont után érkeznek be teljes egészében a hatóságokhoz.

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

Márciusban tovább csökken a maszk és a tesztelési követelmény

Több Corona-szabály is kiesik 2023 márciusában. Megszűnik az egészségügyi és ápolási intézmények dolgozóira és lakóira vonatkozó maszk és tesztelési kötelezettség. A látogatókra azonban továbbra is vonatkozik a maszkkötelezettség.

A fűtőolajra, a pelletre, a szénre és a cseppfolyósított gázra vonatkozó visszatérítés a jövőben

Akik fűtőolajjal, pellettel, cseppfolyós gázzal vagy szénnel fűtenek, azokat is tehermentesíti a szövetségi kormány. Ha december 1-jéig megvásárolta a 2022-ben említett tüzelőanyagok valamelyikét, és az több mint kétszer annyiba került, mint legutóbb, akkor igényelheti a visszatérítést. A következő feltételeknek kell teljesülniük:

  • Fűtőolaj: literenként 1,21 eurótól
  • Pellet: 0,41 eurótól kilogrammonként
  • Folyékony gáz: 0,99 eurótól literenként
  • Szén: 0,17 eurótól kilogrammonként

A kérelmet egy eskü alatt tett nyilatkozattal együtt kell benyújtani. A kedvezmény maximális összege 2000 euró. A 100 eurónál kisebb összegeket nem fizetik ki, és összesen csak a többletköltségek 80 százalékát térítik meg. Egyelőre azonban még kérelmet sem lehet benyújtani. A bajor családügyi, munkaügyi és szociális minisztérium szerint “a konkrét végrehajtási lépések előkészítése teljes gőzzel folyik.

A koronavizsgálati rendelet hatályát veszti: Hamarosan nincs több PCR-tesztközpont

Hamarosan nem lehet több PCR-tesztközpont. A Korona-tesztrendelet már csak 2023. február 28-ig érvényes, ami azt jelenti, hogy 2023. március 1-jétől már nem lesz engedély a PCR-tesztközpontok működtetésére. Ha továbbra is szeretne PCR-tesztet végeztetni, akkor a háziorvosához vagy a kórházba kell majd mennie.

Az uniós ökológiai szabályozás meghosszabbítása

Az uniós ökorendelet többek között az elektronikus kijelzők, például a televíziók villamosenergia-fogyasztását szabályozza. A rendeletet 2023. március 1-jén módosítják és meghosszabbítják.

Márciustól ez a prémium kategóriás készülékekre, például a 8K tévékre, de az úgynevezett OLED tévékre is kiterjed. Azokat a tévékészülékeket, amelyeket március 1-jéig nem hoznak forgalomba, és nem felelnek meg a követelményeknek, ezután már nem lehet majd értékesíteni az EU-ban.

A Krombacher emeli az árakat – nem csak a sör érintett

2023. március 1-jétől kellemetlen változással kell szembenézniük a Krombacher sörgyár vásárlóinak. A Krombacher emeli az italok árait. A sör mellett az olyan alkoholmentes italok árai is emelkednek, mint a Vitamalz, az Orangina és a Schweppes termékcsalád.

A Microsoft márciusban megszünteti a virtuális valóság közösségi platformját

A Microsoftnál is változás van. A technológiai óriás megszünteti közösségi VR-platformját, az AltspaceVR-t. Erre 2023. március 10-ig kerül sor. Ha még szeretnél adatmentést készíteni, akkor addig érdemes letöltened – különben törlődnek.

Változás 2023 márciusában: Aldi Süd megszünteti a prospektusokat

Az Aldi diszkontáruház márciustól nem készít több nyomtatott prospektust. A digitális kínálat javára mond le a papírpazarlásról. Ezzel a déli Aldi követi északi társát, amely egy ideje már WhatsApp prospektust kínál.

Az Amazon megszünteti az intelligens szolgáltatást

Az Amazon 2023. március 31-én megszünteti “Dash Replenishment” szolgáltatását. Ez a szolgáltatás akkor rendelt utántöltést az okos háztartási készülékekhez, például egy kávéfőzőhöz, amikor a kávébabok elfogytak. A “Dash Replenishment” nem helyettesíthető, kivéve, ha január 11-ig már átváltottak az “Alexa Skill”-re. Aki ezt elmulasztotta, vagy nem rendelkezik Alexa-készülékkel, az hoppon marad, és újra meg kell rendelnie a saját készleteit.

Energiatámogatást igényelhetnek a diákok

Március 15-től végre a diákok is igényelhetik az energiaátalányt. Már 2022 szeptemberében döntés született arról, hogy a diákok és a szakközépiskolások 200 eurós energiaátalányt kapnak. Most alakult ki az a platform, amelyen keresztül a kérelmeket be lehet nyújtani.

Poszt forrása