Változások 2023 március

Egy sor különféle új jogszabályok lépnek hatályba 2023. február 1-től. Összeszedtem a változásokat, amiket osszál meg másokkal is!

  • Eltörlik a maszk viselésének kötelezettségét a távolsági vonatokon.
    Február 2-tól a távolsági tömegközlekedési vonatokon és buszokon utazóknak már nem kell koronavédő maszkot viselniük.

 

  • Corona: Változások a munkahelyi egészségvédelem és biztonság, betegszabadság, alapszintű egészségbiztosítás terén:
    A Corona munkavédelmi rendelete február 2-án idő előtt lejár. Az alapvédelemhez és a betegszabadsághoz való könnyített hozzáférés telefonon keresztül továbbra is elérhető lesz.

 

  • Kötelező a Corona-teszt a Kínából érkezők számára:
    A kínai fertőzési hullámra való tekintettel a szövetségi kabinet úgy döntött, hogy módosítja a Corona-vírus beviteléről szóló rendeletet. Többek között 2023. január 7-től a Kínából Németországba belépők számára kötelező lesz a teszt letétele.

 

  • Több nyilvános ivóvízkút a jövőben:
    Minden állampolgár számára biztosítani kell a jó minőségű ivóvízhez való hozzáférést a nyilvános helyeken – ez a célja az EU ivóvízről szóló irányelvének. Ahol technikailag megvalósítható és a helyi igényeknek megfelelően az önkormányzatoknak ivóvízkutakat kell telepíteniük – például parkokban, sétálóutcákban és bevásárlóközpontokban. A törvény 2023. január 12-én lépett hatályba.

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

 

  • A higanytartalmú energiatakarékos lámpák megszüntetése:
    Több mint 15 éve nem szabad higanyt használni elektromos vagy elektronikus berendezésekben. Eddig még mindig voltak kivételek a fénycsövek egyes típusai esetében. Az uniós jogszabályok 2023-tól véglegesen megtiltják e lámpák további gyártását. A meglévő készletek továbbra is eladhatók és megvásárolhatók.

 

  • Kényszerhelyzeti alap – egyszeri kifizetések igénylése
    A Kelet-Németországból származó nyugdíjasok egy része, a későn hazatelepültek és a volt Szovjetunióból származó zsidó bevándorlók számára nyújt segítséget. Az alacsony nyugdíjjal rendelkező érintettek 2500 euró egyszeri kifizetést kaphatnak: A jelentkezési lapok online elérhetők.
  • Élelmiszerként jóváhagyott tücskök:
    A nemrégiben porrá feldolgozott házitücsök, 2023. január 26-tól pedig a szemespenészbogár lárvái kerülhetnek az élelmiszerekbe. Ha rovarokat használnak, ezt fel kell tüntetni a termékek összetevőinek listáján.

 

  • Több szélenergiát Németországnak:
    A megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia mennyiségének 2030-ig meg kell duplázódnia. Ebben fontos szerepet játszik a szélenergia. A “Wind-an-Land-Gesetz” (Wind-an-Land-Gesetz) kötelező területi célokat ír elő a szövetségi államok számára. A tervezési és jóváhagyási eljárások felgyorsulnak. A rendelet 2023. február 1-jén lép hatályba.

 

  • Szavazás az Európai Parlamentben 16-tól:
    A jövőben a 16 és 17 évesek is részt vehetnek majd a németországi európai parlamenti választásokon. A következő európai választásokra 2024 tavaszán kerül sor.
  • Az EU és Kanada közötti vámok többsége megszűnik:
    Az EU és Kanada közötti CETA szabadkereskedelmi megállapodás (Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Megállapodás) megkönnyíti a vállalatok számára, hogy termékeiket mindkét piacon kínálják és értékesítsék. Cserébe például a két gazdaság közötti vámok közel 98 százalékát megszüntették. Az új megállapodás pozitív hatásai: szilárdabb ellátási láncok, jobb hozzáférés fontos nyersanyagokhoz, éghajlatbarát technológiákhoz és köztes termékekhez, új munkahelyek teremtése és ideális esetben alacsonyabb árak.

Forrás: Bundesregierung honlap