Kotelezo-autotartozekok-Nlmetorszagban

Legyen szó rendőrségi ellenőrzésről, meghibásodásról vagy balesetről – a megfelelő felszerelés és az előírt papírok elengedhetetlenek. De mi mindennek kell a jogszabály szerint a járművön lennie?

  • Újdonság: 2023-tól két maszknak kell lennie az elsősegélycsomagban.
  • A jogosítvány és a jármű okmányai nem elegendő másolatban
  • Az autópályán legalább 150 m távolságban helyezzen el egy figyelmeztető háromszöget.

Aki gépkocsival utazik, és nem tartja magánál az előírt tárgyakat, amelyeket ellenőrzés esetén fel tud mutatni, figyelmeztető bírsággal sújtható. A jogszabályban előírt figyelmeztető háromszög vagy elsősegélycsomag mellett azonban néhány tárgy, például egy jégkaparó, bár nem kötelező, mégis hasznos, és minden autóban ott a helye, különösen télen.

2023-ban kötelező maszkok az elsősegélycsomagokban

A DIN 13164 szabványt 2022 februárjában módosították. Ez felsorolja mindazt, ami az elsősegélycsomag részét képezi. Az új rendelet szerint az elsősegélycsomag részeként két további orvosi maszkot kell magunkkal vinni. A közúti közlekedési engedélyezési rendelet (StVZO) megfelelő módosításáig azonban nem áll fenn a járműben való tartásuk kötelezettsége. Ezt a változtatást a következő felülvizsgálatba kell beépíteni.

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

Figyelmeztető háromszög – kinek kell magánál tartania, és milyen távolságra kell elhelyezni?

A figyelmeztető háromszög a hátulról történő ütközések megelőzésére szolgál, és azt jóváhagyott formában a járműben kell tartani. Ez a quadokra is vonatkozik. Csak a motorkerékpároknak, a mentőautóknak és az egytengelyes traktoroknak vagy munkagépeknek nincs szükségük figyelmeztető háromszögre.

Fényvisszaverőnek, hordozhatónak, stabilnak kell lennie, és úgy kell kialakítani, hogy használat közben kellő távolságból látható legyen. A figyelmeztető jelzést közvetlenül a vészvillogók bekapcsolása után jól látható helyre kell elhelyezni.

A lerobbant jármű mögötti távolság a forgalom sebességétől függ. Gyorsforgalomban ez körülbelül 100 m; az autópályán legalább 150 m-rel, ami körülbelül 200 lépésnek felel meg, a veszélyzóna előtt kell lennie.

A közlekedési kötelezettség megszegése esetén 15 eurós figyelmeztető bírság szabható ki.

Vezetői engedély és jármű okmányok – elegendő egy másolat?

Nem. Az eredeti vezetői engedélyt és a forgalmi engedély I. részét (korábban: jármű forgalmi engedélye) magával kell vinni, és kérésre át kell adni a rendőrnek. Csak az eredeti dokumentumok alapján lehet kétséget kizáróan megállapítani, hogy a megfelelő engedélyek valóban léteztek-e az adott időpontban.

A hitelesített másolat nem helyettesíti az eredeti iratokat. Aki felszólításra nem tudja bemutatni az előírt járműdokumentumokat, 10 eurós figyelmeztető bírságot kockáztat.

Pótkerék – kötelező-e a pótkerekek szállítása?

Nem. Az általános biztonság érdekében azonban a pótkereket megfelelő állapotban kell szállítani. A nem menetképes (pl. nem megfelelő futófelülettel rendelkező) pótkerék csak arra használható, hogy a járművet a legrövidebb úton, pl. a legközelebbi parkolóba vagy műhelybe juttassa ki a forgalomból. Ha pótkerék nélkül indul hosszú útra, fennáll annak a veszélye, hogy egy azonnal meg nem javítható defekt miatt az úton ragad.

Az úgynevezett abroncstömítő anyagok alternatívát jelenthetnek. A defekttűrő készletek (12 voltos kompresszorral a gumiabroncsba fúvandó folyékony tömítőanyag) egyre nagyobb teret hódítanak, bár elvileg csak a bekövetkező sérülések egy részében – a futófelületen keletkezett szúrt sebek vagy kisebb repedések esetén – teszik lehetővé az utazás folytatását. Ezek szállítása azonban nem kötelező.

Jól láthatósági mellény – kötelező a viselése Németországban?

Igen. 2014.07.01. óta Németországban is általános a jól láthatósági mellény viselése: minden járművet fel kell szerelni jól láthatósági mellénnyel (EN 471 vagy EN ISO 20471:2013 európai szabvány). A rendelet minden Németországban nyilvántartásba vett személygépkocsit, tehergépkocsit és autóbuszt érint; a motorkerékpárok és lakóautók továbbra is mentességet élveznek.

Ettől függetlenül ajánlott, hogy minden utas önkéntesen vigyen magával egy mellényt meghibásodás vagy baleset esetére. Ezek jelentősen növelik a biztonságot, különösen éjszaka vagy rossz látási viszonyok között. Ha nincs nálad biztonsági mellény, 15 eurós bírságot kell fizetned.

Poszt forrása: ADAC

Borítókép: Photo by Pixabay

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!