2022-november-uj-szabalyok-es-idopontok-nemetorszag

Új hónap, új szabályok. A november számos újdonságot hoz magával. Ezek többsége törvényekkel és rendeletekkel kapcsolatos, és valószínűleg pozitív és negatív hatással egyaránt lesz a németországi polgárokra. Összefoglaló a 2022. novemberi izgalmas újdonságokról.

Ezekben a szövetségi államokban november 2022 novembere munkaszüneti nappal kezdődik

Egy hónap valószínűleg rosszabbul is kezdődhetne, mint egy munkaszüneti nappal. 2022 novemberében ez a forgatókönyv valósággá válik, de nem minden szövetségi államban. A szóban forgó ünnep mindenszentek napja, amelyet nem ünnepelnek országszerte. Majdnem minden szövetségi államban, ahol a Mindenszentek napja nem munkaszüneti nap, az október 31-i reformáció napja az. November 1-jén a következő szövetségi államok polgárai szabadnapot tartanak:

  • Bayern
  • Baden-Württemberg
  • Nordrhein-Westfalen
  • Rheinland-Pfalz
  • Saarland

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

Új szabályok 2022 novemberében: jelentősen drágul az állatorvoslás

Az állatorvosnál tett látogatás novemberben jelentősen drágább lesz. Ez a változás az Állatorvosok díjszabásának módosítása (GOT) című, a Szövetségi Jogi Közlönyben megjelenő, aktualizálásra kerülő rendeletnek köszönhető. A jövőben az állattartóknak tíz euróval többet kell fizetniük a kutyák általános vizsgálatáért. A vizsgák költségei 13,60 euróról 23,50 euróra emelkednek. A védőoltások is jelentősen drágulnak: 5,77 helyett 11,50 eurót kell fizetni novembertől.

A díjszabás 2022. november 22-én lép hatályba. Célja, hogy biztosítsa az állatorvosi rendelőkben alkalmazott orvosi eljárások korszerűsítését. A rendelet például tartalmazza a számítógépes tomográfiát. “A díjszabás kiigazítása már régóta esedékes volt, hogy az állatorvosi praxis gazdaságosan működtethető legyen” – írja a Német Állatorvosi Kamara (Bundestierärztekammer, BTK) a változásról szóló tájékoztatójában.

Az adóbevallás határideje 2022. november 1.

A német állampolgárok a 2021. évi jövedelemadó-bevallásra vonatkozóan haladékot kaptak. Tulajdonképpen július 31-ig lett volna esedékes, de a negyedik Corona adótámogatási törvény október 31-ig meghosszabbította a határidőt.

Az ünnepek most már szerepet játszanak: azokban a szövetségi államokban, ahol a reformáció napját ünneplik, az adóbevallást november 1-jéig kell benyújtani. Azokban a szövetségi államokban, ahol mindenszentek ünnepét tartják, a polgároknak november 2-ig van még idejük.

Energiaellátás: Az alapellátás változása novembertől

Az energia ritkán volt olyan fontos téma, mint jelenleg – ez novemberben sem fog változni. Az energiaellátás tekintetében azonban jelentős változás történt, ami a csere és az alapellátás energiaáraival kapcsolatos. November 1-jén módosul az energiaipari törvény (EnWG). Az alapellátásban a jövőben tilos lesz az árfelosztás, és a gáz- és villamosenergia-pótlást is újonnan szabályozzák.

Az egyik legfontosabb változás ebben a tekintetben a következő: 2022. november 1-jétől az alapellátásban az energiaárak tekintetében már nem lehet különbséget tenni az új és a meglévő ügyfelek között. Ezt a Szövetségi Hálózati Ügynökség fogyasztói portálja magyarázta.

A németországi fogyasztóknak továbbá nem kell félteniük az áramellátásukat, ha a szolgáltatóváltás nem sikerül, vagy ha az energiaszolgáltató csődbe megy. Ilyen esetben a polgárokat a regionális alapellátók vonják be és látják el energiával. Az első három hónapban minden háztartás szerződés nélkül a helyettesítő ellátás hatálya alá tartozik, ezután az alapellátásba kerül.

Mi változik 2022 novemberében? Az ARD megszünteti négy SD-csatornáját

2022. november 15-től négy ARD-csatorna már nem lesz fogható. Ezek SD-műsorok, amelyeket SD (Standard Definition) felbontásban sugároznak az Astra műholdas transzponder 51 (10,744 GHz) segítségével. A csatornák csak HD (High Definition) minőségben lesznek foghatók. A következő programok érintettek:

  • ARTE
  • ONE
  • phoenix
  • tagesschau24

Az ARD-nél bekövetkező változás mindenekelőtt azokat a polgárokat érinti, akik műholdon keresztül veszik a televíziós műsorukat. Azoknak, akik antennán keresztül kapják, nem kell semmilyen változástól tartaniuk. Azok, akik eddig az SD-vételre támaszkodtak, kénytelenek lesznek átállni, ha továbbra is nézni akarják a csatornákat. A HD vételhez megfelelő TV-készülék vagy vevőegység szükséges.

Újdonságok 2022 novemberében: Új előfizetési lehetőség a Netflixnél

2022. november 3-án a Netflix új előfizetést indít Németországban. A mottó: olcsóbb a reklámmal. Ettől az időponttól kezdve minden ügyfélnek lehetősége lesz arra, hogy a három meglévő előfizetési szint mellett havi 4,99 euróért előfizetést kössön. A legolcsóbb Netflix-előfizetésért a nézőknek ezután a reklámokkal kell együtt élniük. Egy óra alatt négy-öt perc reklámot sugároznak.

Változások 2022 novemberére: Kórházi tartózkodás esetén járó betegbiztosítási ellátások

A kórházi tartózkodásra vonatkozó új törvény november 1-jén lép hatályba. A jövőben a betegeket kísérő személyek a keresetkiesésért táppénzben részesülnek. Ezt a Szövetségi Vegyes Bizottság (G-BA) jelentette be. Fontos, hogy a kíséret orvosilag szükségesnek minősüljön. Ez a helyzet például a súlyos szellemi fogyatékossággal élő vagy kommunikációképtelen emberek esetében. Az iránymutatások szerint három olyan eset létezik, amikor orvosilag szükséges:

  • Kísérés, hogy a betegek a lehető legjobban tudjanak kommunikálni.
  • Kísérő, aki segít a kórházi betegeknek, hogy jobban megbirkózzanak a stresszes helyzettel.
  • Kísérés annak érdekében, hogy a kísérő személyt jobban bevonják a kórházi kezelésbe vagy terápiás koncepcióba.

2022 novemberétől drágább lesz az autópálya benzinkutak mosdóinak használata

2022. november 18-án drágább lesz a legtöbb németországi autópálya-töltőállomás WC-jének használata. A Sanifair 70 centről egy euróra emeli a használati díjat. Az illemhely-üzemeltető mintegy 400 létesítményt tart fenn a német autópályák mentén.

Dátumok 2022 novemberében: A fekete péntektől a szinglik napjáig

2022 novemberében rengeteg ajánlatot találnak az akcióvadászok. A legfontosabb dátumok egy pillantásra:

  • November 11.: Egyedülállók napja
  • November 25.: Fekete péntek
  • November 28.: Cyber Monday

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

Forrás