Gyermekek után járó támogatások 2023

Az első három gyermek után járó gyermeknevelési támogatás összege fejenként 250 euróra emelkedik. Az alacsony jövedelmű családokat ezenfelül az azonnali pótlék és a gyermek után járó pótlék emelése is tehermentesíti.

Gyermeknevelési támogatás – Kindergeld

A családok különleges támogatása érdekében az első három gyermek után járó gyermekkedvezményt havi 250 euróra emelik. Az emelés 2023. január 1-jén lép hatályba. Az első és második gyermek esetében ez havi 31 eurós, a harmadik gyermek esetében havi 25 eurós emelést jelent. Egy kétgyermekes család esetében ez évi 744 euróval több. Egy háromgyermekes család esetében ez évi 1044 euróval több lenne. A megélhetési költségek emelkedése miatt ez különösen fontos az alacsony háztartási jövedelemmel rendelkező családok számára.

Gyermekbónusz – Kinderbonus

Annak érdekében, hogy a családok rendkívüli terhek idején további támogatást kapjanak, gyermekenként 100 eurós egyszeri gyermekbónusz jár. Ezt júliusban fizették ki. Ezt beszámítják a gyermekek után járó adókedvezménybe. A gyermekkedvezményt minden olyan gyermek után fizetik, aki 2022-ben legalább egy hónapig jogosult gyermeknevelési támogatásra. A szülők tehát a 2022-ben – a júliusi kifizetési hónap után – született gyermekek után is megkapják a bónuszt.

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

Gyermek sürgősségi kiegészítés – Kindersofortzuschlag

Július óta a kis jövedelemmel rendelkező vagy jövedelem nélküli családokban felnövő gyermekek, serdülők és fiatal felnőttek havi 20 eurós azonnali pótlékot kapnak. Ez évi 480 eurós emelést jelent egy jogosult kétgyermekes család számára. Ebből mintegy 2,9 millió szegénységben élő gyermek és családjuk részesül. Ez a gyermek után járó alaptámogatás bevezetéséig érvényes. A szövetségi kormány ily módon pénzügyi mozgásteret kíván teremteni a családok számára, és hozzá kíván járulni a gyermekek és fiatalok életkörülményeinek és lehetőségeinek javításához.

A pótlékot minden olyan családban élő gyermek után fizetik, aki például Hartz IV-ből él, lakhatási támogatásban részesül, gyermek után járó pótlékra jogosult, vagy a menedékkérők ellátásáról szóló törvény alapján részesül ellátásban.

Gyermekpótlék – Kinderzuschlag

Az alacsony háztartási jövedelemmel rendelkező családokat a gyermek után járó pótlék emelésével is támogatják. A gyermekpótlék olyan dolgozó szülők számára nyújt kiegészítő pénzügyi támogatást, akik maguknak eleget keresnek, de nem vagy csak éppen eleget ahhoz, hogy a család teljes szükségleteit is fedezzék.

A gyermek után járó pótlék maximális összegét már 2022. július 1-jén, a gyermek után járó sürgősségi pótlék bevezetése során gyermekenként havi 229 euróra emelték. Annak érdekében, hogy enyhítsék az infláció miatt ezekre a családokra nehezedő további terheket, a gyermek után járó pótlék maximális összegét 2023. január 1-jétől ismét megemelik, és havi 250 euróra emelik. Ez évi 492 eurós növekedést jelent – a maximális összeg kifizetését feltételezve.

Forrás: www.bundesregierung.de

Borítókép forrása: Photo by Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/photo/woman-giving-10-dollars-to-a-girl-4968392/