Németország Cannabis

A “Közlekedési Lámpa” koalíció legalizálni szeretné a marihuánát. Hogy hol lehet kannabiszt vásárolni, és hogy szabad-e magánterületen is termeszteni THC-tartalmú növényeket, azt az egészségügyi miniszter ismertette nemrég.

A szövetségi kabinet megállapodott a kannabisz tervezett legalizálásának főbb pontjairól. Karl Lauterbach (SPD) egészségügyi miniszter szerdán Berlinben ismertette a részleteket.

Eszerint a kannabisz vásárlása és birtoklása a jövőben korlátok között megengedett lesz.

A miniszter szerint azonban konkrét törvénytervezetet csak akkor fognak kidolgozni, ha egyértelművé válik, hogy az EU-nak nincsenek jogi kifogásai a kannabisz felszabadításával szemben – ami korántsem biztos. A törvény előkészítése nem lesz egyszerű dolog.

A főbb pontok ismertetésekor Lauterbach elmondta, hogy a kormány a dekriminalizációval, a gyermekek és fiatalok jobb védelmével, valamint az egészségvédelem javításával foglalkozik. “Világos feltételeket akarunk teremteni” – mondta az egészségügyi miniszter, ugyanakkor rámutatott, hogy nem tervezik a teljes legalizálást.

A részletek röviden:

  • A kannabiszt és a tetrahidrokannabinol (THC) hatóanyagot többé nem kell jogilag kábítószernek minősíteni.
  • A személyes fogyasztásra szánt, legfeljebb 20-30 gramm “élvezeti kannabisz” megvásárlása és birtoklása mentesüljön a büntetés alól – függetlenül a THC-tartalomtól. A THC-határértéket az esetleges büntetőeljárással járó nagy erőfeszítések miatt mellőzni kell.
  • A házi termesztés korlátozott mértékben engedélyezett lesz.
  • Az értékesítést “engedéllyel rendelkező szaküzletekben” – amelyekhez csak 18 éves kortól lehet hozzáférni – és esetleg gyógyszertárakban kívánják lehetővé tenni. A kannabisztermékek reklámozása tilos.
  • A vásárlónként eladható mennyiség korlátozott lesz. Kezdetben nem lesz lehetőség csomagküldéssel kannabiszt eladni, illetve rendelni.
  • Az engedély nélküli kereskedelem továbbra is büntetendő lesz.
  • Kísérő adatokat gyűjtenek és elemeznek a kannabisz forgalmazásának társadalmi hatásairól. Négy év elteltével a rendeleteket értékelik, és szükség esetén kiigazítják, különösen az egészségügy, a gyermek- és ifjúságvédelem, valamint a közúti biztonság tekintetében.

Ugyanakkor máshol éles kritikát is megfogalmaztak, mert attól tartanak, hogy németországi legalizálás más európai országokból is vonzza majd a kannabisz rajongóit. “Ezért a szövetségi kormánynak gondoskodnia kell arról, hogy a Németországba irányuló drogturizmus ne kapjon ösztönzőket.”

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

 

A poszt a SZ nyomán került megírásra.

Borítókép forrása: Photo by Brandon Nickerson