zek változnak 2022 júliusában Németországban

A régi elektromos készülékeket a jövőben ingyenesen visszavihetik a szupermarketbe, legalábbis egy részüket. A betétdíjrendszert kiterjesztik, és a dohányzás drágább lesz. A szerződések felmondását pedig könnyebbé kell tenni. Az év második fele hoz néhány újdonságot.

A változások 2022 júliusától:

Hatályba lép a tisztességes fogyasztói szerződésekről szóló törvény

A jövőben egyszerűsíteni kell a szerződések felmondását. Bárki, aki online köt szerződést, azt is képesnek kell lennie arra, hogy azt online felmondja. 2022. július 1-jétől a vállalkozások számára kötelezővé válik egy lemondó gomb az adott weboldalon. Az ügyfelek ezzel a gombbal közvetlenül felmondhatják szerződésüket. Ezenfelül közvetlenül ezután elektronikus visszaigazolást kapnak az átvételi elismervényről. Már március 1-jén történt néhány változás a szerződésbontás témakörében. A szerződések felmondási ideje három hónapról legfeljebb egy hónapra csökkent.

Az automatikus szerződéshosszabbítás a jövőben szintén megszűnhet. A szerződéseket csak akkor lehet csendben meghosszabbítani, ha a fogyasztóknak legfeljebb egy hónapos felmondási időt biztosítanak. A telefonon megkötött energiaellátási szerződéseket írásban is meg kell erősíteni. Ez azt jelenti, hogy a jövőben sokkal nehezebb lesz a szolgáltatóknak telefonon keresztül szerződést kényszeríteniük a fogyasztókra.

Köszönöm, hogy elolvasod és megosztod a posztot!

Adja le régi elektromos készülékeit a szupermarketekben

Július 1-jétől a szupermarketekben és a diszkontokban is ingyenesen át kell venni a régi elektromos készülékeket. Ez legalábbis a kisebb, legfeljebb 25 centiméteres élhosszúságú elektromos készülékekre vonatkozik. Azoknak az élelmiszerüzleteknek, amelyek állandóan vagy évente legalább többször árusítanak elektromos árukat, és legalább 800 négyzetméteres eladótérrel rendelkeznek, át kell venniük a régi elektromos készülékeket. Ez számos nagy szupermarketláncra vonatkozik. A jövőben például a régi mobiltelefonok, elektromos borotvák, vízforralók vagy kenyérpirítók ingyenesen leadhatók az Aldiban, a Rewe-ben, a Lidl-ben és hasonlókban.

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

Betétdíjas rendszer az egyszer használatos műanyag palackok és dobozok esetében is

A betéti rendszert bővítik. Legkésőbb július 1-jétől a szupermarketek és a diszkontok is betétdíjat számítanak fel az eldobható műanyag palackokra és dobozokra. Ez azt jelenti, hogy a például gyümölcsleveket tartalmazó PET-palackokra vagy a vegyes alkoholtartalmú italokat tartalmazó dobozokra is 25 centes betétdíjat kell fizetni. A rendelet valójában 2022 januárjától hatályos, de a kiskereskedők 2022 júliusáig átmeneti időszakot kaptak a változás végrehajtására.

Drágul a dohányzás – most már az e-cigaretta is érintett

A cigarettázóknak az év eleje óta többet kell fizetniük a dohánytermékekért. Most az úgynevezett “folyadékok” árai is emelkednek. Július 1-jétől először az e-cigaretták anyagai is a dohányra kivetett adó hatálya alá tartoznak. Az, hogy a folyadékok nikotint tartalmaznak-e vagy sem, lényegtelen. Ezenkívül a vízipipákhoz használt dohányra is további adót fognak kivetni.

A minimálbér fokozatos emelése

A minimálbér 12 euróra emelése az SPD és akkori kancellárjelöltje, Olaf Scholz központi témája volt a Bundestag-választási kampányban. Június elején a kancellár a közlekedési lámpás koalíció segítségével keresztül tudta vinni az akaratát. A Bundestag jóváhagyta a minimálbér emelését. Október 1-jétől 12 euró lesz. A tervek szerint július 1-jén 10,45 euróra emelkedik.

A nyugdíjak jelentősen emelkednek

A mintegy 21 millió németországi nyugdíjas július 1-jétől jelentősen magasabb nyugdíjt kap. Nyugaton 5,35 százalékkal, keleten 6,12 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Ez az elmúlt évtizedek legnagyobb nyugdíjemelése. Az erőteljes növekedés a múltbeli jó gazdasági helyzetnek, valamint a munkavállalók jövedelmének és a nyugdíjalap bevételeinek ebből eredő kedvező alakulásának köszönhető. A Corona 2020-as visszaesése után a dolgok ismét kezdtek felfelé ívelni.

Oszd meg a posztot! Köszönöm!

Forrás