3-szor drágább lesz a gáz

Tavaly óta a gáz ára nagyjából megduplázódott: 2021-ben egy 20 000 kWh éves fogyasztású egylakásos családi ház esetében a kilowattóra (kWh) átlagosan 7 ct-be kerül. 2022 áprilisában az ár 13,8 ct/kWh-ra emelkedett. Azóta az árak – rövid megnyugvás után – ismét jelentősen emelkednek. Ez egyrészt az oroszországi szállítások csökkenésének köszönhető, másrészt annak, hogy olyan országok, mint Kína és Japán egyre több gázt importálnak, különösen cseppfolyósított gázt.

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

Milyen költségeket kell fizetnie?

A Német Lakás- és Ingatlanvállalkozások Szövetségi Szövetsége (GdW) a szövetségi statisztikai hivatal adatai alapján pontosan ezt becsülte meg. Az eredmény: már 2022 májusában egy háztartás átlagosan mintegy 700 euró többletköltséggel számolhat 2021-hez képest. És attól függően, hogy mennyire súlyos a gázválság, ez a 700 euró 1300 és 3800 euró közé emelkedhet. Itt minden energiaköltség szerepel, azaz nem csak a gáz, hanem az elektromos áram stb. is.

Attól függően, hogy hányan élnek a háztartásában, a többletköltségek a következőképpen néznek ki:

1 fős háztartás: 900 € és 2,800 € között
3 fős háztartás: 1.600 € és 4.600 € között.
4 fős háztartás: 1 800 € és 5 100 € között.

A Szövetségi Hálózati Ügynökség (Bundesnetzagentur) is arra számít, hogy a gázra vonatkozó részletfizetések 2023-ban legalább megháromszorozódnak, majd egyelőre magas szinten maradnak.

Ha Ön már rendelkezik meglévő szerződéssel, a gáz ára egyelőre nem változik. Az, hogy ez így marad-e, vagy a szállítók már most átháríthatják a magas árakat a fogyasztókra, attól függ, hogy a politikusok milyen utat választanak.

 

Mit tehetsz most azonnal

Bármilyen banálisan hangzik is, a spórolás a leghatékonyabb dolog, amit most tehet, méghozzá két szempontból is: Először is természetesen energiát kell megtakarítani. Nyáron különösen a melegvíz-fogyasztáson spórolhat, amely a háztartási gázfogyasztás mintegy 14%-át teszi ki.

Tippünk: A meleg vizet egészen egyszerűen megspórolhatja, ha egy régi csapra áramláskorlátozót szerel. Ezek olcsó, gyűrű alakú fémbetétek, amelyek korlátozzák a csapból kijövő víz mennyiségét. Hasonlóan hatékony a víztakarékos zuhanyfej is. Így automatikusan kevesebb forró vizet használ mosogatás vagy zuhanyzás közben.

Másrészről viszont fel kell készülnie, és már most növelnie kell a megtakarítási arányt a számláján. Úgy gondoljuk, hogy ez ésszerűbb, mintha elővigyázatosságból megemelnénk a gázszolgáltatónak fizetendő részleteket. A pénz biztonságban van a számlán, és akkor is felhasználhatja, ha az energiaköltségek nem olyan magasak, mint várták.

Mi a helyzet más energiaforrásokkal?

Bérlőként szinte semmilyen befolyása nincs arra, hogy mivel fűtsön. És a napenergiára vonatkozó lehetőségek is korlátozottak. Ha azonban van erkélye, akkor fontolóra vehet egy erkélyerőművet, azaz egy napelemes rendszert az erkélyre. Útmutatónkban megtudhatja, mikor érdemes ezt megtenni, és hogyan kell eljárni.

Szeretnél új gáz vagy villany szerződést? Az alábbi két mondatra kattintva megnézheted és akár azonnal meg is kötheted!

Gáz Szerződés szertnék összehasonlítani

Villany szerződést szeretnék összehasonlítani

Forrás: Finanztip.de hírlevél

Borítókép forrása: Photo by Magda Ehlers: https://www.pexels.com/photo/gas-stove-3722212/