Mi lesz a 9 Eurós jegy után

A 9 eurós jegy mától, június 1-jétől érvényes a helyi tömegközlekedésre (ÖPNV). Mindenki, aki naponta használja a buszt és a vonatot, hogy eljusson a munkahelyére, profitálhat belőle. De a jeggyel a kirándulásokon és a repülőjegyen is sok pénzt spórolhat.

A 9 eurós jegy június 1-jétől augusztus 31-ig lesz érvényes. Az intézkedés a német kormány milliárd eurós segélycsomagjának része.

A jegyet vásárlók a hónap végéig használhatják a jegyet. Ezután új jegyet kell vásárolni a következő hónapra. Azok, akik a június elejétől augusztus végéig tartó teljes kedvezményes időszakban az olcsóbb tömegközlekedési jegyet szeretnék használni, a három hónap alatt összesen 27 eurót fizetnek.
Az érintetteknek azt is tudniuk kell, hogy a jelenlegi állapot szerint a 9 eurós jegyet mindig az adott naptári hónapra állítják ki. Tehát ha június közepén vásárolja meg a 9 eurós jegyet, akkor azt csak június végéig használhatja.

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

Jegyet a Deutsche Bahn-al is lehet vásárolni

A közlekedési vállalatok több nagyvárosban már a hivatalos bevezetés előtt megkezdték a 9 eurós jegy előértékesítését.

Mi vonatkozik a Jobticketre?

A havi bérletet általában a munkáltató fizeti. A kedvezményt itt is továbbadják. A havi bérlet június, július és augusztus hónapokra automatikusan 9 eurós bérletté változik.

Hol használhatom a 9-Euro-Ticketet?

A speciális jegy az összes német helyi tömegközlekedési eszközön érvényes. Ha például Berlinben vásárolja meg a 9 eurós jegyet, akkor azt az összes metró- és elővárosi vonaton, villamoson és buszon használhatja az összes német városban.

Hol leselkednek a bírságok?

A 9 eurós jegyekkel kapcsolatos legnagyobb félreértés a “Németország-szerte” kifejezés.

A jegy csak a helyi tömegközlekedésre érvényes, távolsági utazásra nem. Így Münchenben használhatja a metrót, Berlinben az S-Bahnt vagy a regionális közlekedési társaságok buszait.

Az ICE, IC, EC és ECE vonattal való utazás azonban nem engedélyezett. Pénzbírságra számíthat, legrosszabb esetben akár 200 eurót is fizethet, ha nem figyel oda eléggé. Ugyanakkor a 9 eurós jegy csak másodosztályon érvényes. Ha a Regio vonaton első osztályon is utazhat, akkor teljes osztályú vonatjegyet kell váltania.

Ha azonban regionális vonatról regionális vonatra száll át, akkor hosszabb távolságokat is megtehet. A DB Navigator alkalmazás segít az utazás megtervezésében.

Fontos tudni: A DB Regio vonatokat a helyi járatokon használhatja, de a DB regionális távolsági vonatokat nem.

A 9 Euró-bérlettel a Deutsche Bahn vagy más vasúttársaságok távolsági vonatait sem használhatja. Például a Flixtrain, az ÖBB, a Thalys vagy a WestBahn érintett. Aki ilyen vonatokra száll fel, az bliccelőnek minősül, és pénzbírságot kell fizetnie.

Ha kerékpárt is szeretne magával vinni, külön jegyre van szüksége. A 9 eurós jegy nem fedezi ezt.

Ne feledje: A 9 eurós jegy csak az adott naptári hónapra érvényes. Ha júniusban vásárol jegyet, azt csak júniusban használhatja fel. Ha júliusban is használja, pénzbírsággal sújthatják.

Kinek kedvez a 9 eurós jegy?

Rendszeres tömegközlekedési ügyfelek

A helyi tömegközlekedésre előfizetéssel, havi vagy éves bérlettel rendelkező ingázóknak mindenképpen megéri. Csak 9 eurót kell fizetniük a hónapokért, vagy visszatérítést kapnak. Sok közlekedési szövetség reméli, hogy a három olcsó induló hónap rendszeres ügyfeleket fog vonzani.

Autóval ingázók

A KfW felmérése szerint a rendszeresen autót használó háztartások háromnegyede fontolgatta, hogy télen gyakrabban váltana buszra vagy vonatra. A váltással azok járnak jól, akiknek megfelelő busz- és vasúti összeköttetésük van a munkahelyükre, például az agglomerációkban, a nagyvárosokban és számos közepes méretű városban. Pénzt takarítanak meg azzal, hogy otthon hagyják az autójukat, és tömegközlekedéssel közlekednek. A 9 eurós jegy kevesebb mint 50 centbe kerül munkanaponként. Autóval aligha lehet ilyen olcsón oda-vissza utazni, még akkor sem, ha az üzemanyag-bónusz a tervek szerint érkezik. Az üzemanyagokra kivetett energiaadót három hónapra csökkentik.

Kirándulók

Számos egynapos kiránduláshoz és hétvégi kiránduláshoz, sőt, még néhány németországi nyaraláshoz is érdemes lehet jegyet vásárolni. Az újságok és a média honlapjai már régóta tele vannak 9 eurós jegyekhez illő kirándulási tippekkel; a turisztikai szakemberek nagy rohamra számítanak. A hosszú hétvégék, például a pünkösd (június 5/6.) és a Corpus Christi (június 16.) kezdetén és végén azonban a Pro Bahn utasszövetség káoszra számít a tengerpartra és a hegyekbe tartó vonatokon.

Kerékpárosok

Ez nagyban függ az utazás napjától és időpontjától. A vonatokon néha szűkös lehet a kerékpárral utazók számára, a parkolóhelyek száma korlátozott. Ha a vonat túl zsúfolt, a vonat személyzete dönthet úgy, hogy nem enged fel több kerékpárt – még akkor sem, ha a tulajdonosok már vásároltak külön jegyet a kerékpárjukra. A legtöbb közlekedési szövetségben egyébként is szükségük van rá, mert a 9 eurós jegy nem tartalmazza a kerékpárt.

Családok

A Deutsche Bahn szerint a 6-14 éveseknek saját 9-Euro-jegyre vagy más jegyre van szükségük; a 9-Euro-jegy nem tartalmazza az ingyenes utazást. A hat év alatti gyermekek általában ingyen utaznak. Ha sok gyermeke van, és csak egyszeri utazást szeretne tenni, jobban járhat a normál jeggyel; ez 14 éves korig ingyenes utazást biztosít a gyermekek számára.

Hosszú távú utazók és ingázók

A 9-Euro-jegy nem érvényes távolsági utazásra, azaz sem az ICE, Intercity és Eurocity vonatokra, sem a különböző szolgáltatók éjszakai vonataira, sem a Flixtrain vagy Flixbus vonatokra. A DB távolsági jegy 130 német városban az úgynevezett City Ticketet is tartalmazza: ingyenes utazás a pályaudvarra és tovább a célállomásig tömegközlekedéssel. Ehhez sem szükséges a 9 eurós jegy.

Utazhatok-e a 9 eurós jegyekkel egész Németországban?

Igen és nem. A 9 eurós jegy csak a helyi vasúti közlekedésre érvényes. Ez azt jelenti, hogy egész Németországban utazhat vele, ha a Regionalbahn (RB), a Regionalexpress (RE) vagy az Interregioexpress (IRE) járatokat használja. A 9 eurós jegy csak 2. osztályon érvényes.

Ha Münchenből Berlinbe szeretne utazni, tíz óra menetidővel kell számolnia. Az ICE-vel az utazás körülbelül négy órát vesz igénybe.
Ha a Deutsche Bahn InterCity vagy InterCityExpress járatával szeretne utazni, akkor is szüksége van egy további vasúti jegyre. A 9 eurós jegy nem érvényes a harmadik féltől származó szolgáltatók, például az osztrák ÖBB, a FlixTrain, a Westbahn, a Regiojet, a Trenitalia vagy a Svájci Szövetségi Vasutak (SBB) esetében.

Utazhatok külföldre a 9 eurós jeggyel?

A kirándulók alapvetően a szövetségi állomástól függően a 9 eurós menetjeggyel utazhatnak az első külföldi állomásig. Ez vonatkozik például a Münchenből Salzburgba (Ausztria) tartó vonatokra.

Vannak azonban komoly kivételek is. Berlinből nem lehet eljutni vele Kostrzynba (Lengyelország) vagy Prágába (Csehország). A határon az utazóknak megfelelő jegyet kell váltaniuk.

Vannak-e költségcsapdák a 9 eurós jegyekkel?

Igen, a 9 eurós jegy CSAK a helyi tömegközlekedésre (ÖPNV) érvényes, távolsági utazásra nem. Ezért nem mindenhol érvényes. Ha júniustól utazik vele, vigyázzon, nehogy véletlenül költségcsapdába essen. Ha 9 eurós jeggyel utazik az ICE vonaton, 60 eurós bírsággal sújthatják.

Mi vonatkozik a gyermekekre?

A 6 év alatti gyermekek ingyenesen utaznak.

A 6 éves és idősebb gyermekek a felnőttekhez hasonlóan 9 eurót fizetnek a 9-Euro-Ticketért. Ezután a naptári hónapra és a német helyi közlekedésre érvényes. Nincs további Kinder-Spar-jegy.

Magammal vihetem a kerékpáromat a 9-Euro-ticketre?

Nem, nem lehet.

A berlini és müncheni közlekedési vállalatok megkeresésére azt válaszolták: “Az ügyfeleknek külön jegyre van szükségük ahhoz, hogy kerékpárt vigyenek magukkal”.

Káosz fenyeget-e a 9 eurós jegy kiadásakor, és tele lesznek-e a buszok és a vonatok?

Előfordulhat, hogy hosszabb lesz a várakozási idő a szervizpultoknál és a jegykiadó automatáknál az induláskor.  Ahol csak lehetséges, a fogyasztóknak az illetékes közlekedési hatóság applikációját kell használniuk.

Összegzés: szerintem mindenkinek megéri megvenni akár egy hétvégi közeli kirándulás miatt is.

Poszt forrása: Focus Online