Változások és új törvények 2022 júniusától

Üzemanyagkedvezmény és 9 eurós jegy: a június ismét számos változást és új törvényt hoz.

Milyen változásokra számíthatnak a fogyasztók 2022 júniusában?

Az új hónap kezdetével ismét változások és új törvények várnak a németországi polgárokra. Egyrészt a 2022-es könnyítési csomag első intézkedései június 1-jével már a rajtkőre álltak. A politikán kívül is vannak fontos fejlemények, változások és új törvények júniusban: például a benzinárkedvezmény és a 9 Eurójegy elindítása mellett olyan változások, mint a minimálbér emelése az Aldiban, a Corona oltási bizonyítványok esetleges lejárta és a fűtési költségtámogatás.

Újdonság júniustól: Változás a 9 eurós jegyre a 2022-es segélycsomagból

Egészen a közelmúltig még mindig a háttérben volt, de időközben a Bundestag és a Bundesrat 9 eurós jegyről szóló döntése miatt biztos, hogy a 2022-es segélycsomag intézkedései június 1-jén belépnek Németországba. Bevezetésre kerül a 9 Euró-jegy, amely országos szintű utazást ígér a helyi tömegközlekedésben kedvező áron. Nem csak az új ügyfelek járnak jól: A közlekedési szövetségek bejelentették, hogy az előfizetőknek visszatérítik a menetjegyük és a normál menetjegy közötti különbözetet.

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

Változás 2022 júniusában: az üzemanyag-visszatérítés bevezetése – ez a benzin és a dízel esetében is változni fog

Míg a 9 eurós jegyet június 1-jétől kell alkalmazni, a 2022-es könnyítési csomag egyéb intézkedéseit később vezetik be. Ez a 300 eurós energiaátalányt, a gyermekbónuszt és a Hartz IV támogatást érinti. Júniusban bevezetésre kerül a gázolajra és a benzinre vonatkozó üzemanyag-kedvezmény is. Ez a tervek szerint június, július és augusztus hónapokban is így lesz, amikor az üzemanyagra kivetett adók csökkennek. A kapcsolódó áfacsökkentéssel együtt az autósok összesen 35,2 centet takaríthatnak meg benzinliterenként. Az ADAC mindazonáltal nyomatékosan figyelmeztet arra, hogy ne várjuk meg mohón a június 1-jét, hogy megtöltsék az üzemanyagtartályokat.

*Frissítés: A benzikutak nem nagyon alkalmazták a könnyítést, szinte ugyan annyiért tankolhatunk, mint a kedvezmény érvényesítése előtt…

Segély az Ukrajnából érkező menekültek számára – változás a Hartz IV-ellátásokban

Több millió ember menekült el Vlagyimir Putyin ukrajnai háborúja elől, akik közül sokan Németországban is védelmet keresnek. Néhány hete a szövetségi kormány ezért kezdeményezte a Hartz IV reformját, amely az Ukrajnából érkező menekülteket a jövőben Hartz IV ellátásokra jogosítja. Ez a lehetőség azonban hat hónapra korlátozódik.
Eddig az Ukrajnából érkező menekültek a menedékkérők ellátásairól szóló törvény alapján alacsonyabb ellátásokban részesültek. A Hartz IV ellátások igénybevételének lehetőségével a jövőben tanácsadást kaphatnak a munkaügyi központoktól, és álláspályázatokra irányítják őket.

Lejárhatnak a Corona oltási bizonyítványok

A koronavírus ellen 2022 júniusában beoltottakra is változások várnak. Hogy mi fog változni, azt gyorsan összefoglaljuk: Azok, akik nem kaptak harmadik Corona-oltást, június 14-én elveszítik digitális Corona-oltási bizonyítványuk érvényességét. A gyógyszertárakban 2021. június 14-én kiállított digitális oltási igazolások ezután már nem lesznek érvényesek. Ez különösen a Németországon kívüli nemzetközi tanúsítványokra vonatkozik.
Jobbak a dolgok azok számára, akiket 3. oltással is elláttak. Az oltási bizonyítványuk egyelőre határozatlan ideig érvényes. Azokat, akik alkalmazást használnak az oltási státusz digitális igazolására, előre figyelmeztetik az érvényesség közelgő megszűnésére.

Nyugdíjba vonul a Microsoft veteránja – vége az Internet Explorernek

Közel 27 év után itt a vége. A Microsoft június 15-én végleg leállítja az Internet Explorert. Az elavult böngésző nyugdíjazása azonban nem meglepetés: a vállalat már 2015 elején bejelentette, hogy az Internet Explorer továbbfejlesztését az újabb böngésző, az Edge miatt leállítják. Tavaly aztán bejelentették, hogy június közepétől nem lesz több biztonsági frissítés.
Aki azonban nosztalgiázni szeretne, az a jövőben is megteheti: a Microsoft Edge-nek is van egy Internet Explorert imitáló módja. A vállalat szerint ez a mód legalább 2029-ig támogatott lesz. Azok, akik most alternatív böngészőt keresnek, az Edge mellett a Google Chrome-ot vagy a Mozilla Firefoxot is használhatják.

A Rock am Ring és a Rock im Park fesztiválszezon Németországban indul

Júniusban egy kicsit több normalitás is lesz: A részben hosszú Corona-szünet után visszatérnek a szezon első fesztiváljai. A szünet után a nyáron ismét számos rendezvényt terveznek. A nürnbergi “Rock im Park” és a rajna-vidék-pfalzi “Rock am Ring” ikerfesztiválok június elején kezdődnek. Nemzetközi művészek is visszatérnek Németországba: az idei headlinerek között szerepel a Volbeat, a Green Day és a Muse.

Változások a minimálbérre az Aldiban és új szabályozás a gyógyszerekre vonatkozóan

Bár a minimálbér Németországban csak 2022. július 1-jén emelkedik, az Aldi diszkont már júniusban lép. A változás a hónap elejétől érinti a munkavállalókat: a jövőben legalább 14 eurót kell keresniük óránként. Az Aldi Süd és az Aldi Nord esetében nincsenek különbségek. A Lidl azt is bejelentette, hogy a kollektív szerződés hatálya alá tartozó munkavállalók minimálbérét 2022 júniusától 14 euróra emelik.
Míg az Aldiban június 1-jén emelkedik a minimálbér, addig a gyógyszergyártóknak a jövőben több információt kell feltüntetniük a csomagoláson. Egy új uniós irányelv előírja, hogy az etanoltartalmú gyógyszereken fel kell tüntetni az egyes adagokra jutó etanol mennyiségét is, térfogatszázalékban kifejezve.

Jön a fűtési költségtámogatás – ez változik most a fogyasztók számára

Júniusban a németországi fogyasztók fűtési költségei is változnak. Az új hónappal együtt jön a fűtési költségtámogatásról szóló törvény. Az alacsony jövedelmű háztartásokat mentesíteni kell a jelentősen megnövekedett fűtési költségek alól. Az egyszeri támogatásból mintegy 2,1 millió ember részesül. A pénzt közvetlenül a számlára kell befizetni. A Bafög-ellátásban részesülők, a lakhatási támogatásban részesülők és a szakképzési támogatásban részesülők részesülnek.

A nyári szünet kezdete és a Deutsche Bahn nyári menetrendje

A június nem csak a 9 eurós jegyről, az üzemanyag-kedvezményekről és a zenei fesztiválokról szól: június 24-én az első szövetségi tartományban megkezdődik a nyári szünet – Észak-Rajna-Vesztfáliában a gyerekek és a fiatalok lesznek az elsők. Bajorország az utolsó szövetségi állam, amely július 29-én kezdi meg az ünnepeket (első ünnepnap: augusztus 1.). Augusztus 9-ig minden németországi iskolás egy jó hétig a hosszú szünetben lesz.

A június azonban nem csak a tanulók számára hoz változásokat. A Deutsche Bahn is június 12-én kezdi meg nyári menetrendjét, de a dpa szerint csak kisebb változtatásokat tartalmaz. A legnagyobb változás: közvetlen összeköttetés Berlinből az északi-tengeri Sylt szigetére. Chemnitz is csatlakozik a távolsági hálózathoz, és közvetlen összeköttetést kap Berlinnel és a Balti-tengerrel.

Forrás