kereskedő nagyon lassan szállít

A vásárlás jelenleg frusztráló lehet: Megtalálta a megfelelő hűtőszekrényt, a megfelelő hangszert vagy a legszebb íróasztalt, de aztán azt mondják:

tizenegy hét szállítási idő!

és az árut akkor is azonnal fizetnie kell.

Lehet, hogy már megrendelted, az új kanapénak már itt kellene lennie – de még mindig vársz?

A Corona-járvány továbbra is ellátási problémákat okoz: hiány van olyan nyersanyagokból, mint a fa, és olyan alkatrészekből, mint a mikrochipek. Az omikron hullám valószínűleg tovább súlyosbítja a problémákat. A bútoroknak és az autóknak mindig is volt egy bizonyos szállítási ideje – most egy egész évbe is beletelhet, mire egy új autó eljut hozzád.

Hogy egy kicsit tiszta vizet öntsünk a pohárba, itt van néhány tipp tölünk, amit érdemes megjegyezni

Lemondás az online áruházaknál

Ha online rendelt egy kereskedőtől, akkor lemondhatja az adásvételi szerződést. Nem kell megvárnia, amíg megkapja az árut – ezt előre is megteheti. Miután megkapta az elállási nyilatkozatát, a kereskedőnek 14 napon belül vissza kell fizetnie Önnek a pénzt. Ha az áru mégis megérkezik, Önnek kell viselnie az áru visszaküldésének költségeit. Személyre szabott termékek esetében, mint például az Ön által kiválasztott színű és speciális huzattal ellátott kanapé, az elállás nem lehetséges. Ebben az esetben folytassa a következő lépéssel.

Határidő kitűzése és lemondás

Nem kell mindent elviselnie a helyi üzletben sem: Ha a szállítási határidő lejárt, küldjön emlékeztetőt a kereskedőnek. Ennek legjobb módja, ha e-mailben vagy ajánlott levélben küldöd el a mintalevélünket. (Ide kattintva letölthető!) Ebben határozz meg egy határidőt a szállításra. Két hét általában elegendő.

Az autók esetében más a szabály: A kereskedők hat héttel túlléphetik a “nem kötelező szállítási határidőt”, ha Ön új autót rendelt. Csak ezután küldhetnek emlékeztetőt.

Ha az áru az emlékeztető ellenére sem érkezik meg, Ön elállhat a vásárlástól. Még kártérítést is követelhet, ha bizonyítani tudja a kárt.

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

A “vis maior” nem mindig számít

A kereskedők gyakran elutasítják az ilyen igényeket. Ennek az oka: A Corona járvány vis maior eset. Valójában nem a kereskedő hibája, ha a kijárási tilalom vagy az alkalmazottak távolléte miatt nem érkezik meg időben az áru. Ezt azonban konkrétan tudnia kell bizonyítani.

Nem kell elfogadnia az utalványokat
Az elállási levélben kérje a kereskedőt, hogy 14 napon belül fizesse vissza a pénzt. Nem kell elfogadnia az utalványokat.

Ha vásárlóvédelemmel rendelkező fizetési szolgáltatón keresztül fizetett, akkor forduljon hozzájuk, ha a kereskedő nem fizeti vissza az összeget. Ha a kereskedő nem tudja igazolni a kézbesítést, akkor jó esélye van arra, hogy visszakapja a pénzét. Ha hitelkártyával fizetett, akkor a visszaterhelési eljárás segítségével próbálja meg visszakapni a pénzét. A beszedéseket nyolc hétig lehet visszafordítani.

XX Végtelen vitatkozás helyett inkább köss jogi biztosítást! Kattins és pár kattintással kíméld meg magadat a problémáktól!

A számlára bslű vásárlás a legbiztonságosabb módszer
Ha a szállítási idő hosszú, jobb, ha számlára vásárol, és csak akkor fizet, amikor megkapja az árut. Ha előre fizet, akkor problémák esetén hajszolnia kell a pénzét. Ha az eladó a Corona miatt csődbe megy, valószínűleg nem kapja vissza a pénzét – kivéve, ha például hitelkártyával vagy Paypalral fizetett.

Tippünk: Egyes kereskedőknél kötelezettség nélkül lefoglalhatod az árut, ahelyett, hogy közvetlenül megvennéd. Ha szállítási problémák merülnek fel, akkor a foglalást különösebb erőfeszítés nélkül lemondhatja.

Forrás: finanztip.de hírlevél

Borítűkép forrása: Photo by Artem Podrez from Pexels