Adományozás a gyermekeknek

A legfontosabb tények röviden

  • Vagyonát még életében átruházhatja gyermekeire. Az ajándékozási okiratot közjegyzőnek kell hitelesítenie.
  • A ház átruházása olyan feltételekhez köthető, mint a haszonélvezet, a tartási kötelezettség vagy az életjáradék.
  • Gyermekei ajándékozással megspórolhatják az örökösödési adót.

Hogyan kell eljárni

  • Konzultáljon a családjával és egy ügyvéddel vagy közjegyzővel, amikor a vagyonát a gyermekeire kívánja átruházni.
  • Egyezzen meg a haszonélvezeti jogról, ha továbbra is az ingatlanban szeretne élni. Aztán később ki is adhatja bérbe.
  • Fenntartja a jogot az adományozás visszavonására, ha idős korában kölcsönt kell felvennie az ingatlanra, vagy el kell adnia azt.

Lakástulajdonosként előbb-utóbb felmerül a kérdés, hogy mi történjen az ingatlannal idős korában. Gyakran előfordul, hogy a háznak a családban kell maradnia, de lehet, hogy a gyerekek szeretnének a házban lakni, vagy valamikor bérbe adni azt. Ha korán szeretné rendezni a hagyatékát, és ezzel talán adót takaríthat meg, akkor a házat még életében átírhatja gyermekeire.

Ház átadása a gyermeknek – Hogyan működik?

Ha a vagyonát a gyermekeire kívánja átruházni, akkor általában úgy dönt, hogy még életében ajándékot tesz, amit előrehozott öröklésnek is neveznek. Más szóval, a vagyon nem a törvényes öröklésre marad, hanem még a halál előtt rendeződik.

Valószínűleg nem akarja az örökösöktől az ingatlan vételárát követelni, ezért általában az ajándékozási szerződést választja. Az ajándékozási okiratot közjegyzői okiratba kell foglalni. Az ajándékozott akkor válik tulajdonossá, amikor bejegyzik az ingatlan-nyilvántartásba. A közjegyző szerződéstervezetét alaposan olvassa el családjával együtt, és minden nyitott kérdést beszéljen meg a közjegyzővel.

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

Egy ház átírása feltételek ellenében
Az ajándékozás elvileg ingyenesen történik (BGB 516. § (1) bekezdés).

Ha Ön úgy dönt, hogy a házat feltételek nélkül adja át, az ajándékozott szabadon rendelkezhet az ingatlannal, azaz továbbértékesítheti, bérbe adhatja vagy elajándékozhatja. Ha ezt nem akarja, akkor védekezhet ellene. Az ajándékozáshoz bizonyos feltételekhez kötheti az ajándékot:

Lakhatási jog – Az ajándékozási okiratban megállapodhat abban, hogy Ön élethosszig tartó lakhatási vagy haszonélvezeti jogot kap. Mindkettőt bejegyzik az ingatlan-nyilvántartásba, és élethossziglan garantálják. Ön haláláig az ingatlanban maradhat, és a haszonélvezettel akár továbbra is bérbe adhatja az ingatlant.

Egyszeri kifizetés – A kedvezményezett egyszeri pénzösszeget is fizethet Önnek. Vagy cserébe kifizeti az ingatlanon fennmaradó adósságot.

Életjáradék – Ha szeretné kiegészíteni havi jövedelmét, megállapodhat egy élethosszig tartó életjáradék fizetéséről. Alternatív megoldásként megállapodhatnak egy rövidített életjáradékban is. Ekkor a kifizetés egy bizonyos időszakra, például tíz évre korlátozódik.

Gondozási kötelezettség – Az ajándékozás ahhoz a feltételhez is köthető, hogy a későbbi örökös gondoskodik az ajándékozóról. Fontos, hogy az ajándékozási szerződésben pontosan leírja a feladatokat. Ön szerződésben megállapodhat abban is, hogy a megajándékozott kijelölhet egy gondozószolgálatot az Ön számára.

XX Gáz, villany, egészség-, jogi-, felelősség biztosítást, olcsó Girokonto-t keresel? Kattints IDE és találd meg a legjobb ajánlatokat!

Mikor van értelme átruházni egy házat?

Számos előnye van annak, ha még életében rendezi a hagyatékát. A ház átruházásának alternatívája a végrendelet vagy az öröklési szerződés. Egyszerűen hivatkozhat a végintézkedés nélküli öröklésre is. Ebben az esetben az Ön halála után az Ön vagyona bizonyos mértékig minden örökösé lesz. Problémás lehet azonban, ha több örököse van, és nekik esetleg már vannak gyermekeik. Lehet, hogy az egyik gyermek szeretné eladni az ingatlant, a másik inkább bérbe adná, a harmadik pedig maga szeretne beköltözni. Az életében történő ajándékozással Ön maga dönthet arról, hogy ki kapja meg az ingatlant.

Az ajándékozás akkor jöhet szóba, ha az ingatlant egy bizonyos személy kapja meg. Ennek nem mindig a törvényes örökösöknek kell lennie. Gyakorlatilag bárkinek, például az unokahúgának, a nővérének vagy egy jó barátjának is adhatja a vagyonát.

Az is előfordulhat, hogy a lehető legkisebb pénzügyi terhet szeretné az örökösökre róni. Ha Ön halála után hagyja el vagyonát, örökösödési adó fizetendő, ha az örökség értéke meghalad bizonyos adómentes összegeket. Ha még életében ajándékot tesz, akkor a vagyonátruházást időben eloszthatja, és így sok esetben elkerülheti az adófizetést. Ezenkívül az ajándékozás csökkenti az ingatlan értékét, ha Ön fenntartja a lakhatási jogot.

Vagy éppen ellenkezőleg: azt akarja, hogy az örökös üres kézzel távozzon. Az életében történő ajándékozással olyan mértékben csökkentheti a vagyonát, hogy később csak a kötelező részt kapja meg.

Ha Ön átruházza ingatlanát, bizonyos feltételekről is meg lehet állapodni. Így már korán a megfelelő kezekbe adhatja a vagyonát, és tisztázhatja az időskori gondozását.

A ház átruházásának költségei

Ha az ingatlanát gyermekeire ruházza át, közjegyzői díjat kell fizetnie. A díjak az ingatlan értékétől függnek (GNotKG 97. és 46. §). A közjegyzői díjakon kívül felmerülnek még a postai és távközlési költségek, a telekkönyvi ellenőrzés és az általános forgalmi adó költségei.

A telekkönyvi költségek is felmerülnek, mivel az új tulajdonost bejegyzik az ingatlan-nyilvántartásba.

Közjegyzői díjtáblázat (kivonat)

Immobilienwert bis zu … Notargebühren (brutto) Grundbuchkosten
100.000 € 683 € 273 €
200.000 € 1.069 € 435 €
300.000 € 1.545 € 635 €
400.000 €  1.902 € 785 €
500.000 € 2.259 € 935 €

 

A poszt folytatása holnap érkezik! Ha nem akarsz lemaradni, akkor

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Forrás: Finanztip.de weboldal