fizetett tanulmányi szabadság Németországban

A világjárvány közel két éve után sokan szeretnének tenni valamit magukért az új évben: megtanulni egy új készséget, jobban felvértezni magukat a mindennapok nyüzsgésével szemben, vagy egyszerűen csak szélesíteni a látókörüket. Ez könnyebb, mint gondolná, mivel a munkavállalók öt nap fizetett szabadságot vehetnek ki erre a célra. Csak ha Szászországban vagy Bajorországban dolgozik, akkor nem jogosult rá. De megkérdezheti a főnökét, hogy önként felajánlja-e Önnek ezt a továbbképzést.

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

A kínálat hatalmas

Eddig csak nagyon kevés munkavállaló vett ki oktatási szabadságot. Hessenben például száz munkavállalóból egy sem él az ajánlattal, de nagyon hasznos, ha néhány napot tudsz arra fordítani, hogy képzed magad. Számos különböző ajánlat közül választhat: Az “English Business Classic”-tól kezdve a Norderney-i jógatanfolyamokon át a “Kommunikálj magabiztosan a munkahelyeden és a mindennapi életben” című tanfolyamig minden lehetséges.

Az egyetlen előfeltétel, hogy a tanfolyam segítsen a szakmai vagy politikai előmenetelben. Akár külföldön is részt vehetsz tanfolyamokon. Ha az önkéntes munkához további képesítésre van szüksége, azt oktatási szabadságon is megszerezheti. A legtöbb szövetségi állam rendelkezik az elismert szemináriumok listájával – például Hamburgban, Berlinben és Hessenben.

Jogosultság, időtartam, költségek

Általában akkor vehet ki oktatási szabadságot, ha már hat vagy tizenkét hónapja dolgozik jelenlegi munkáltatójánál. A legtöbb Bundeslandban évente öt napra jogosult. Ha egy éven belül nem vett ki oktatási szabadságot, számos bundeslandban a következő évre is magával viheti a napokat. Egyes szövetségi államokban két év alatt tíz napra jogosult! Bár a tanfolyamot Önnek magának kell kifizetnie, előfordulhat, hogy azt jövedelemmel kapcsolatos költségként levonhatja az adójából – például, ha a tanfolyam szorosan kapcsolódik a munkájához.

XX Gáz, villany, egészség-, jogi-, felelősség biztosítást, olcsó Girokonto-t keresel? Kattints IDE és találd meg a legjobb ajánlatokat!

Foglaljon oktatási szabadságot a világjárvány ellenére

Az oktatási szabadságot általában csak hat-nyolc héttel annak kezdete előtt kell kérelmeznie. Ez elegendő időt biztosít ahhoz, hogy áttekintést kapjon az idei kínálatról. Ennek ellenére érdemes minél előbb felvenni a kapcsolatot a főnökével, mert sokan nem szeretik a tanulmányi szabadságot… Győződjön meg arról is, hogy tudja, mennyi időn belül kell lemondania a tanfolyamot, ha a Corona helyzete rosszabbodik. Ezt az információt az adott szolgáltató általános szerződési feltételeiben találja.

Ha személyes tanfolyamot szeretne foglalni, akkor figyelembe kell vennie, hogy valószínűleg legalább áprilisig koronakorlátozások lesznek. Ha online tanfolyam iránt érdeklődik, Alsó-Szászországban és Schleswig-Holsteinben továbbra is oktatási szabadságként veheti fel. A világjárvány miatt más szövetségi államok is hoztak különleges rendelkezéseket.

Az Ön szövetségi államának szabályozásáról, valamint az oktatási szabadságra vonatkozó levélmintákról bővebben olvashat az útmutatóban!

Köszönöm, hogy elolvastad és megosztod másokkal is az oldalt! Tegyünk együtt a kamu információkat terjesztő oldalak ellen!

Tartalom: Finanztip.de hírlevél

Borítókép forrása: Photo by JESHOOTS.com from Pexels