külföldi magyar Facebook csoportok

Kár tagadni, eljutottunk egy olyan pontra az online térben, ahonnan már igen nehéz érdemben tovább menni. Valami váltásra, újra, vagy éppen egy régi bevált, bár uncsi formulához kell nyúlni.

Valljuk meg őszintén

igenis szeretjük a likeokat, a szivecskéket, a (támogató) kommenteket… de mi az ára?

Amikor elkerültem külföldre, akkor még valóban beteljesítették ezek a csoportok a céljaikat. Leginkább két bejegyzés típus volt gyakran látható:

az egyik az utazással kapcsolatos bejegyzések, a másik pedig a helyi, gyakorlati kérdések és válaszok nagyjából udvarias formája.

Aztán megtörtént, hogy megjelent egy-egy új bejegyzés, aminek semmi köze nem volt az adott országhoz. (Leginkább MLM, vagy politika.)

Aztán ezeknek az aránya kezdett megfordulni és ezeket a régen jól működő csoportokat ellepték az irreleváns posztok hada. Ilyen állandó sláger most a magyar nyelvű IPTV, az online (MLM) munkák, a gyengén, legtöbbször Google fordítóval készült posztok (akár álhírekről) és természetesen a hazai politikai posztok, amik csak arra jók, hogy az idegeinket borzolják.

A valós tartalom, az érdemi kérdések és a válaszok kikoptak.

Megjelentek a trollok, a mindenhez IS értő kommentelők, akik imádnak beleszólni tényleg mindenbe. Aki meg valóban értelmeset szeretne kérdezni, vagy a válaszával segíteni, annak előbb utóbb elmegy a kedve a csoportoktól.

<Jogi biztosítás, Autó biztosítás és ezernyi értékes német szolgáltatás a legjobb áron egy helyen! Kattints!>

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

Mi lehet a megoldás?

Tökéletes megoldás sajnos nincs. Minden lehetőségnek van előnye és hátránya, de az adminoknak és a csoport tulajdonosknak/moderárotoknak mérlegelnie kell, hogy mit tehet meg, mit engedhet meg.

Vegyük sorra a lehetőségeket Facebookon és azon kívül!

 

  • Teljes moderáció bevezetése

Talán ez a legkézenfekvőbb megoldás. Ellenőrizni minden posztot megjelenés előtt és később a jelentett kommentek vizsgálata és moderálása.

Jól hangzik, de ez egy maximum 500 fős, közepesen aktív csoportnál (napi 3-10 bejegyzés) tartható elképzelés. Egy ember napi 2 óra ráfordítással tudja moderálni, de plusz egy fő sokat tud segíteni. Nagyobb csoportoknál, ahol jelentős aktivitás van ( 5000+ tag, napi átlag 30 bejegyzés) a moderáció már igazi kihívás, legalább egy ember napi 8 órájába kerül ennek a feladatnak az ellátása.

Az ilyen és ennél jóval nagyobb csoportoknál az ilyen szintű kézi moderálás nem célravezető és jelentősen lassítja a csoport aktivitását.

  • Nincs moderálás

Nagy előnye, hogy az adminnak csupán a jelentett tartalmakat kell vizsgálnia (ha egyáltalán vizsgálja). Ez tényleg olyan, mintha kokaint és varázsgombát öntöttünk volna a disznó ólba és hagynánk megtörténni mindent, amit csak el tudunk képzelni. Az ilyen csoportok az igazi keltetője az álhíreknek, a gyűlőlködésnek, a trolloknak és a magyar IPTV-t hírdető közönségnek. Egy ilyen csoportban eltőltött két hét után inkább felgyújtanánk az internetet és nem hisszük el, hogy ez valóság volt.

  • Más platformra költözés

Kétségtelen, hogy egy kevésbé interaktív platform, ahol inkább írnak az emberek, ott nagyobb eséllyel folyik valós diskurzus. Hamarabb megtalálhatja az ember a kérdésére a választ és értékesebb információkat tud begyűjteni. Konkrétan a régi fórumos beszélgetéskre gondolok, ahol bár nehéz volt egy idő után követni az információ áradatot, de sokkal kevesebb zavaró tényező volt jelen. A kommunikáció nem az interakciókról szólt, hanem az információkról.

Ha idáig eljutottál az olvasásban, akkor következzen a konklúzió

Az emberek imádják a lájkokat. Szeretik a gyors információkat annak ellenére, hogy nem feltétlenül ellenőrzött és ezáltal nem biztos, hogy valóban segít. Nem tudnak, vagy nem akarnak hosszabb ideig egy dologra figyelni, mert megszokták a pörgetést, a gyors “olvasást”, amit a mobilok és a közösségi média hozott nekünk. Sok esetben valóban hasznos tartalmat is találhatunk rajtuk, de a kérdés inkább az, hogy

  • szeretnénk-e egy kicsit lassítani?

  • Szeretnénk-e jobban odafigyelni, ezáltal többet foglalkozni magunkkal és nem másokkal?

  • Szeretnénk a pillanatnyi interakciók helyett tartalmasabban beszélgetni, információt gyűjteni?

  • Fel merjük-e adni a villogó és csillogó kaszinós közösségi média tereket és merünk-e lassan és alaposan körülnézni a környezetünkben, a világban?

    Mond el véleményedet a Facebook oldalunkon kommentben!

 

Borítókép forrása: Photo by Thought Catalog from Pexels