Az elmúlt egy hét tapasztalatai rávilágított pár fontos dologra az európaisággal kapcsolatban

Németországból repültünk Romániába, ahol a Francia anyacég leányvállalatánál egy hétig egy tréningen vettünk részt. Ezt a mondatot nem hittem volna 5 évvel ezelőtt, hogy valaha is leírom. Az elmúlt évek nyugat – európai életéből hirtelen átcsöppentem Romániába, ami egy igazi, kavalkáddal és rengeteg ellentmondással teli ország.

Egyszerre köszön vissza az utcán a modernizáció a daruk tetejéről és a volt kommunista éra szürke épületei. Az emlékezetemben maradt emlékek a régi rendszerről (1980 – 2005) itt-ott visszaköntek, de leginkább egy, a modernizáció útján gyorsító európai Románia kacsingatott az új irodaépületek mögül.

ezt már olvastad?

Ez a kettősség az egész tréning alatt ott motoszkált bennem és nem nagyon tudtam hova rakni. Ha lementem egy mellékutcába, akkor a macskakő és a ketté repedt járda emlékeztetett, hogy még sokat kell dolgozni a románoknak, ugyanakkor a munkahely és környéke elment volna bármelyik nagyobb európai város negyedébe.

Megérteni az egységes Európa eszményét

A romániai kollégák átlag 3 nyelven beszélnek és volt olyan tréning nap, ahol 7 ember beszélt 10 idegen nyelven. Azért az derék… 🙂 Egy kicsit utána olvastam a közös Európa gondolatoknak és meglepődve olvastam, hogy már bőven a második világháború előtt téma volt. Ha többre vagy kíváncsi, kattints erre a mondatra.

Többféle módon igyekeztek létrehozni az egységes Európát, de valahol általában elakadt a folyamat. Most úgy érzem, hogy szépen lassan sikerül létrehozni, annak ellenére, hogy  a különböző európai politikusok ezt nem nagyon szeretnék.

Sajnos addig nem fog teljesen megvalósulni az igazán egységes Európa, amíg nincs készen a teljes ideológiai alap, magyarul

Nincs meg az a közös gondolatiság, amire fel lehet építeni egy generáció munkáját.

Khm…

Nem, nem azt mondom, hogy fel kell adni a nemzeti tudatot, vagy a hagyományokat és a kultúrát… Éppen ellenkezőleg! Erősíteni kell, de észre kell vennünk, hogy Európa csak akkor lesz számottevő hatalom a világban, ha a másik utálata helyett a közös elismert és megbecsült munkát helyezzük a középpontba.

Pontosan ez történt most Romániában. Magyarként a német kollégákkal elutaztunk Romániábam ahol a francia anyacég szerette volna, hogy a tréningen részt vegyünk.

Ha van munkánk, amin közösen tudunk dolgozni más nemzetekkel és más emberekkel, akkor nem lesz időnk a másikat utálni és ezzel valóban azt az Európát építhetjük, ami a globalizált világban valóban erős lesz és nem tapossa el soha senki.

Nem kell ahhoz egyet értenünk, hogy konstruktívan tudjunk beszélgeni. Mond el bátran véleményedet kommentben!

 

Legyél okos és spórolj meg magadnak rengeteg időt, töltsd le ingyen a tervezőnket és a hozzá tartozó segédletet! Segíts nekünk egy megosztással!

Letöltés!

Feliratkozás a hírlevelünkre – görgess tovább


Ha tetszett a poszt, oszd meg te is! 

Sose maradj le az újdonságokról! Kövess minket Facebookon, YouTube-on és Instagrammon is! 

 

Facebook gomb
Országváltó Instagram
Ácsi, ne maradj le az újdonságokról!

Egy hírlevél feliratkozással támogass minket!