Corona-szabályok

A fertőzési adatok magasak, de már nem emelkednek. A szövetségi és a tartományi kormányok ezért megállapodtak abban, hogy ellenőrzött lépésekben csökkentik a Corona vírus ellen hozott intézkedéseket. A jelenlegi szabályozás és a tervezett nyitási lépések áttekintése.

 

Március 20-ig vissza kell vonni a hosszútávú Corona-szabályokat.

A legfontosabb tények röviden

A szövetségi kormány és a tartományok február 16-án új Corona-megállapodásokat kötöttek. A határozatok végrehajtása a szövetségi államok feladata.
A tervek szerint március 20-ig három könnyítő lépésben lazítanak a szabályokon.
Először is, a vakcinázott és lábadozó személyekre vonatkozó érintkezési korlátozásokat, valamint a kiskereskedelmi ágazatban a belépés ellenőrzését meg kell szüntetni. Március 4-től a vendéglátóiparban és a vendégéjszakák esetében is terveznek könnyítéseket.

A jelenlegi szabályozás és a tervezett megnyitások az egyes területeken:

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

A zártkörű találkozókra vonatkozó kapcsolattartási korlátozások

A február 16-i határozat szerint a jövőben ismét lehetőség lesz a beoltott és a gyógyult személyek zártkörű találkozóira a résztvevők számának korlátozása nélkül. Korábban itt legfeljebb tíz fő volt a felső határ – a 14 év alatti gyermekek nem számítanak bele.

A nem oltott és nem gyógyult emberekre vonatkozó korlátozások március 19-ig maradnak érvényben: A magánjellegű összejövetelek továbbra is a saját háztartásra és legfeljebb két másik személyre korlátozódnak egy másik háztartásból. A 14 éves kor alatti gyermekek nem számítanak.

Amint egy be nem oltott személy részt vesz egy összejövetelen, a be nem oltott személyekre vonatkozó érintkezési korlátozások továbbra is érvényesek.

A kontakt személyeknek karanténba helyezése és a fertőzött személyek elkülönítése

A szövetségi és az állami kormányok megállapodtak abban, hogy megváltoztatják az izolációra (a fertőzött személyek elkülönítésére) és a karanténra (a kontakt személyekre) vonatkozó szabályokat.

Az elkülönítés vagy karantén elvileg tíz nap után vizsgálat nélkül megszűnik.

Aki hét nap elteltével idő előtt szeretné megszüntetni a karantént (mint kapcsolattartó személy), annak negatív igazolt antigéngyorstesztet (Bürgertest) kell bemutatnia.

Aki hét nap után idő előtt meg akarja szüntetni az izolációt (betegség után), annak 48 órán át tünetmentesnek kell lennie, és negatív igazolt antigéngyorstesztet (Bürgertest) kell bemutatnia.

A bölcsődékben, iskolákban stb. levő gyermekek és serdülők már öt nap elteltével megszűntethetik a karantént (mint kontakt személy) egy hitelesített antigéngyorsteszt (Bürgertest) elvégzésével. Ez vonatkozik a létesítményben végzett rendszeres vizsgálatokra. További kivételek lehetségesek kiegészítő védőintézkedések esetén (pl. napi vizsgálat és maszkkötelezettség esetén).

Az elkülönítés befejezésére (betegség után) az általános szabályok a gyermekekre és a serdülőkre is vonatkoznak: Hét nap elteltével hitelesített antigén gyorsteszttel (állampolgári teszt), előtte legalább 48 óra tünetmentesség.

A Corona-fertőzött személy következő kapcsolattartóit már nem kell karanténba helyezni:

Az emlékeztető oltással rendelkező személyek esetében összesen három oltás szükséges (beleértve a Johnson & Johnson vakcinával való bármilyen kombinációt).
A pozitív teszt készítésének napjától számított 28. naptól a 90. napig tartó lábadozó betegek.
Kétszer oltott személyek, a második oltást követő 15. naptól az oltást követő 90. napig.
Oltott lábadozók (oltott, vagy fertőzésben szenvedő személyek vagy olyan lábadozók, akik a betegséget követően oltást kaptak).
A Johnson & Johnson vakcinával történő egyszeri oltás nem indokolja a karantén alóli felmentést. Minden adat az Európai Unióban engedélyezett vakcinákra vonatkozik.

Köszönöm, hogy elolvasod és megosztod a posztot!

Kulturális és szabadidős létesítmények és rendezvények

A kulturális és szabadidős létesítményeket és rendezvényeket (pl. mozik, színházak stb.) csak oltott és gyógyult személyek látogathatják (2G). Ez országszerte érvényes, és független az előfordulási gyakoriságtól. Vannak kivételek azok számára, akik nem olthatók be, vagy akik számára nincs általános oltási ajánlás. A pontos előírásokat a szövetségi államok adják ki állami rendeleteikben.

Kiskereskedelem

A jövőben a kiskereskedelemhez való hozzáférés országszerte minden személy számára ellenőrzés nélkül lehetséges lesz. Orvosi maszkot kell viselni a még mindig magas fertőzésveszély miatt a beltérben. Az FFP2 maszkok használata ajánlott, hacsak az állami törvények nem írják elő.A helyi előírásokat az egyes szövetségi államok határozzák meg.

Eddig a kiskereskedelmi üzletekben számos szövetségi államban a 2G szabály (oltva vagy gyógyult) érvényes. A napi szükségleteket kielégítő üzletek mentesülnek a 2G alól.

Gasztronómia és vendégéjszakák

A gasztronómia (éttermek, kávézók, bárok és kocsmák stb.) esetében a legtöbb szövetségi államban a 2G plusz szabály érvényes. Oda csak a napi teszttel vagy emlékeztető oltással (az emlékeztető oltás napjától) rendelkező oltott és gyógyult személyek léphetnek be. A konkrét végrehajtásért az egyes szövetségi államok felelősek.

Március 4-től a vendéglátóiparban és a vendégéjszakai tartózkodásra a 3G-szabály (vakcinázva, gyógyultan, tesztelve) alkalmazandó.

Diszkók, klubbok

Eddig a beltéri klubok és diszkók zárva, a táncos rendezvények pedig tilosak voltak.

Március 4-től a klubok és diszkók nyitva állnak a gyógyult személyek és a napi teszttel rendelkező oltott személyek, illetve a harmadik oltással (2G-Plus) rendelkező oltott személyek előtt.

Jelentősebb események

A helyi szabályokat a tartományok a tartományi rendeleteikben adják ki.

A szövetségi kormány és a tartományok március 4-i hatállyal a következő szabályozásban állapodtak meg: A nagyobb rendezvényeken (beleértve a sporteseményeket is) a lábadozók és a vakcinázott személyek (2G-szabályozás, illetve a napi teszttel vagy harmadik oltással rendelkező lábadozók és vakcinázott személyek (2GPlus-szabályozás) nézőként vehetnek részt. Beltéri rendezvények esetében a mindenkori maximális befogadóképesség 60 százaléka megengedett, így a nézők száma nem haladhatja meg a 6000 főt.

A szabadtéri rendezvények esetében a mindenkori maximális befogadóképesség 75 százaléka megengedett, a nézők száma nem haladhatja meg a 25 000 főt. Orvosi maszkot (lehetőleg FFP2 maszkot) kell viselni, és higiéniai koncepciókat kell biztosítani.

3G-szabály buszokon és vonatokon

A helyi tömegközlekedési eszközökön, valamint a regionális és távolsági vonatokon a maszkkövetelményen kívül a 3G-szabály is érvényes. Hacsak az utasok nem kaptak védőoltást vagy nem gyógyultak meg, a közlekedési eszköz használatakor magukkal kell vinniük a negatív Corona-gyorsteszt igazolását. Az utazás megkezdésekor a tesztet legfeljebb 24 órával ezelőtt kell elvégezni.

A helyi és távolsági tömegközlekedés használatakor erősen ajánlott az FFP2 maszkok használata.

A buszokra és vonatokra vonatkozó 3G-szabályról itt olvashat bővebben.

 

Idősek otthona

Az idősek otthona, a fogyatékkal élők otthona és más, különösen kiszolgáltatott csoportok lakóinak különleges védelemre van szükségük.

A Bundestag ezért elfogadta az úgynevezett “létesítményalapú” kötelező védőoltást. Március 15-ig a klinikák, idősotthonok és hasonló intézmények alkalmazottainak be kell mutatniuk a védőoltás beadását vagy a gyógyulásukat igazoló igazolást.

Minden látogatónak és alkalmazottnak minden nap be kell mutatnia egy negatív tesztigazolást. Ez a beoltott személyekre is vonatkozik.

 

Szabályozások a munkahelyen

A tartományok felelősek az állásfoglalások végrehajtásáért. Az alábbiakban a vonatkozó rendelkezések tartományonként szerepelnek. A bemutatás a tartományok által szolgáltatott információkon alapul.

Poszt forrása