Változások 2024 augusztus Németország

Életbe lép a képzési garancia, csökken a fotovoltaikus rendszerek betáplálási díja és közeledik az adóbevallás benyújtásának határideje. A legfontosabb 2024. augusztusi változások áttekintve.

2024 augusztusában néhány változás lesz a gyakornokok és azok számára, akik hamarosan gyakornokká válnak. Például életbe lép a képzési garancia, a képzés digitálisabbá válik, és a festő és mázoló, valamint a kőműves szakmák gyakornokai számára magasabb lesz a képzési támogatás. De a fogyasztók és a vállalkozók számára is fontos változások következnek be 2024 augusztusában:

Az képzési garancia hatályba lép

Az alap- és továbbképzési törvény augusztus 1-jétől képzési garanciát ír elő. Azokban a régiókban, ahol több érettségiző keres képzési helyet, mint ahány képzési hely rendelkezésre áll, az érintettek lehetőséget kapnak külső képzés megkezdésére. A vállalati képzést azonban előnyben kell részesíteni.

Még több Bafög a tanulóknak

(Bafög: Gesetz, das die Förderung von bedürftigen Auszubildenden, Schülern und Schülerinnen sowie Studierenden regelt, azaz A rászoruló gyakornokok, tanulók és hallgatók támogatását szabályozó törvény.)

A rászoruló tanulók az új tanévtől (augusztus 1-jétől) több Bafögöt kapnak. Az alapszükségleti ráták öt százalékkal emelkednek, míg a támogatásban részesülők szüleinek vagy élettársainak jövedelmét figyelembe vevő juttatások szintén 5,25 százalékkal nőnek. Azon tanulók esetében, akik már nem otthon laknak, a lakhatási átalánytámogatás 380 euróra emelkedik.

Fotovoltaikus rendszerek: a betáplálási tarifa csökken

Ha van egy fotovoltaikus rendszer a tetőn, de nem tudja az összes villamos energiát saját maga felhasználni, akkor betáplálhatja a hálózatba – és pénzt kaphat érte. Az augusztus 1-jétől üzembe helyezett fotovoltaikus rendszerek jelenlegi betáplálási díja azonban egy százalékkal csökken. A tíz kilowatt beépített teljesítményű fotovoltaikus rendszerek esetében ez az érték mindössze 8,11 cent kilowattóránként, ha az áramot részben az ügyfél használja fel, részben pedig a hálózatba táplálja.

A képzés digitalizálódik

A képzések egyre kevésbé lesznek bürokratikusak. Augusztus 1-jétől a képzési tartalmak egyre inkább digitálisan oktathatók. Ezután lehetőség lesz digitális beszámolókönyvek és digitális képzési szerződések létrehozására. A vizsgáztatók virtuális részvétele is lehetővé válik az önkéntes vizsgák terheinek csökkentése érdekében. A változások a szakképzési hitelesítési és digitalizációs törvény rendelkezései alapján történnek.

Növekszik a festő- és mázolótanoncok képzési támogatása

2024 augusztusában emelkedik a festő- és mázolóipari szakmában a képzési támogatás . Ebből mintegy 20 000 gyakornok részesül az ágazatban. Az emelést a jelenlegi kollektív szerződés tartalmazza. Ennyit kapnak a jövőben a gyakornokok:

1. Ausbildungsjahr 2. Ausbildungsjahr 3. Ausbildungsjahr
Ausbildungsvergütung ab 1. August 2024 800,00 Euro (vorher 770,00 Euro) 885,00 Euro (vorher 850,00 Euro) 1.050,00 Euro (vorher 1.015,00 Euro)

Több pénz a kőműves szakmában tanuló gyakornokoknak

2024. augusztus 1-jétől a leendő kőművesek képzési támogatása is emelkedik. A kollektív szerződés, amely az új képzési juttatást rögzíti, a Szászországban található vállalatok kivételével országszerte érvényes.

1. Ausbildungsjahr 2. Ausbildungsjahr 3. Ausbildungsjahr
Ausbildungsvergütung ab 1. August 2024 925,00 Euro (vorher 890,00 Euro) 1.025,00 Euro (vorher 990,00 Euro) 1.175,00 (vorher 1.140,00 Euro)

Több pénz a kritikus pontokon lévő iskoláknak

A szövetségi és a tartományi kormányok megállapodtak az úgynevezett Startchancen programról. A következő tíz évben összesen 20 milliárd eurót biztosítanak országszerte mintegy 4000 hátrányos helyzetű iskola támogatására. A programba 2024 augusztusától évente egymilliárd euró folyik majd be a szövetségi kormánytól és egymilliárd euró a tartományoktól.

Ebből támogatják majd például az iskolákban működő multiprofesszionális csapatokat. A tanulási környezetet is javítani fogják. A cél az, hogy a felére csökkenjen azoknak a tanulóknak az aránya, akik nem teljesítik a minimális követelményeket matematikából, olvasásból és írásból. „Most fordulatra van szükség az oktatáspolitikában, és ennek az alapkészségekkel kell kezdődnie” – hangsúlyozta Bettina Stark-Watzinger (FDP) szövetségi oktatási miniszter.

Fűtési támogatás: új támogatások

A tervek szerint augusztus végétől az egylakásos családi házak tulajdonosai is igényelhetnek támogatást a KfW fejlesztési banknál a fűtési rendszerek cseréjéhez. Emellett a megfelelő közösségekben élő lakástulajdonosok is pályázhatnak, akik saját lakásuk fűtését szeretnék kicserélni. A vásárlás és a beszerelés elszámolható költségeinek legfeljebb 70 százalékát támogatják. Az önkormányzatok és a vállalatok augusztusban nyújthatják be első kérelmeiket a KfW-hez.

Nemváltozások az anyakönyvi hivatalban

Azoknak a transznemű személyeknek, akik az anyakönyvi hivatalban szeretnék megváltoztatni a nemi bejegyzést és a keresztnevüket, ezt három hónappal korábban kell bejelenteniük. A regisztráció legkorábbi lehetséges időpontja augusztus 1-je. Az önrendelkezési törvény november 1-jén lép hatályba.

Adóbevallás: a határidő lejár

Aki saját maga tölti ki 2023-as adóbevallását , annak 2024. augusztus 31-ig van erre lehetősége. Mivel azonban ez a nap szombatra esik, az adóbevallásnak legkésőbb szeptember 2-ig, hétfőig kell beérkeznie az adóhivatalhoz.

A cikk forrása: https://www.deutsche-handwerks-zeitung.de/anderungen-august-2024-344239/

Borítókép: Copilot Designer