Állampolgárság

A minap több poszt is elénk került, amiben az Országváltó az új országának állampolgársága felvételéről érdeklődött. A kérdezők kaptak hideget és meleget egyaránt. A kérdés valóban megosztó és igazából nincsen tökéletes válasz a címben feltett kérdésre, de megvizsgálunk néhány szempontot, amit esetleg később figyelembe tudtok venni.

Amikor az ember hosszabb ideig él külföldön, akkor eljátszik a gondolattal, hogy mi lenne, ha megszerezném az adott ország állampolgárságát. Milyen gondolatok, érvek és vádak szoktak felmerülni?

Nem az állampolgárságod határozza meg, hogy jó, vagy rossz ember vagy

Attól, hogy megszerzel egy másik állampolgárságot, még nem leszel hazaáruló. Ez egy gyakran felmerülő vád azok ellen, akik egyáltalán meg merik kérdezni az adott Facebook csoport közösségét. Igazából csak rád tartozik, hogy téged miért érdekel egy másik állampolgárság felvétele. Van, aki a kedvese miatt veszi fel. Az is előfordulhat, hogy bizonyos utazási előnyökhöz jut, aki Európán kívüli állampolgárságot szerez. Teljesen lényegtelen a többiek rosszallása, mert ez rólad, a te életedről szól.

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

Nem veszíted el a magyarságodat

Ettől a vádtól szoktam eldobni az agyam a kommentek tanulmányozása közben. Attól, hogy lesz egy másik útleveled, attól még nem törlődnek az emlékeid és nem leszel azonnal belga, orosz stb. Minden esetben marad benned magyarság! A kérdés inkább az, hogy mit tartasz meg belőle és mit akarsz tovább adni, mit akarsz másokkal megosztani? A gasztronómiát? A verseket? Az élményeidet a Balatonról, vagy Békéscsabáról?

Az érdeklődés még nem egy eldöntött választás

Ezt azoknak írom, akik képtelenek jó és rossz válaszokon tovább lépni. A kérdésfeltevés önállóan még nem egy határozott döntést jelent, hanem kíváncsiságot, információ keresést. Bár nagyon egyszerű belinkelni egy idegen nyelvű hivatkozást, amit bárki megtalálhat 10 perc guglizás után, de az esetek nagy részében a saját anyanyelvén is szeret az ember információt gyűjteni, mások tapasztalatát megismerni.

Tanulj meg jól kérdezni

Ha úgy gondolod, hogy az adott ország állampolgárságát fel szeretnéd venni, akkor a lényegi, tárgyi információkat inkább előre gyűjtsd be hivatalos forrásból. Akkor a legjobb és akkor érdemes kérdést feltenned, ha személyes tapasztalatokra vagy kíváncsi, esetleg a hivatalos leírás értelmezésében akadtál el. A legjobb az, ha a beszélgetést megpróbálod privát csatornán (E-mail, telefon, Messenger stb) folytatni.

Végszó, útravaló

Engedjétek meg, hogy a kérdező megismerje a lehetőségeit és inkább törekedjetek arra, hogy a beszélgetéshez értéket adjatok. A zsigeri vádaskodás és kioktatás nem viszi előre a beszélgetést és végső soron Titeket minősít, ha vállalhatatlan stílusban válaszoltok normális kérdésre. A kérdezőknek pedig azt javaslom, hogy igyekezzenek tárgyilagosak maradni, ne üljenek fel a provokációnak és a kapott információkat legalább egyszer ellenőrizzék le, mielőtt azokat elfogadnák.

 

 

Borítókép: Porapak Apichodilok fotója a Pexels oldaláról