svájc

Ki nem hallott a svájci órákról, vagy a csokikról, ha szóba kerül az ország?

Szinte mindenkinek él egy eszményi kép erről a nem túl nagy, cirka Dunántúl méretű országról, ahol mindenhol hegyek vannak és kristálytiszta patakok zúdulnak le a völgyekbe, ahol a postás is legalább egy Maseratival jár dolgozni. Valóban csodaszép az ország, de a pénzt itt sem osztogatják ingyen, ugyanúgy dolgozni kell érte, mint bárhol máshol.

Svájc, hivatalos nevén Svájci Konföderáció, Svájci Államszövetség, tengerparttal nem rendelkező, kantonokból (tartományokból) álló szövetségi köztársaság Közép-Európában. Szomszédjai Németország, Franciaország, Olaszország, Ausztria és Liechtenstein. Erős hagyományai vannak a politikai és katonai semlegesség terén, de a nemzetközi együttműködés terén is, mivel számos nemzetközi szervezet székhelye. Gazdasági kapcsolatban áll Liechtensteinnel, továbbá közös valutát (svájci frank) is használ vele. Ha további általános információkra vagy kíváncsi, akkor tekintsd meg a hivatkozást: (Forrás: Wikipédia)

Ahhoz, hogy első kézből kapjatok valós információkat, megkértük Juhász Krisztát a Work24-től, hogy legyen segítségünkre és vezessen el minket a svájci információk útvesztőjében.

Kedves Kriszta! Köszönöm, hogy elfogadtad a felkérést. Kérlek mesélj magadról pár szóban és arról, hogy te hogyan kerültél ki Svájcba!

Juhász Krisztina vagyok,2013 óta élek és dolgozok Svájcban. Ezt megelőzően Magyarországon 18 éven keresztül bank- és pénzügyi szférában tevékenykedtem és a férjem után jöttem ki Svájcba. Kezdetben húsgyári munkát végeztem, majd egy spontán jelentkezésnek köszönhetően 2018 áprilisában bekerültem a st galleni work24.com AG munkaerő közvetítő iroda csapatába toborzóként.

Nemzetközi átutalás a banki díjak töredékéért? Kattints és regisztrálj!

 

A feladatom a cég aktuális állásajánlatainak publikálása pl. A Facebookon és a beérkező pályázati anyagok előszűrése, azaz telefonos kapcsolatfelvétel a pályázókkal, majd a megfelelő jelöltek rendszerben történő rögzítése és továbbítása az illetékes kollégám felé.

A cégünk az ipar és az építőipar területén tevékenykedik, szakmunkákkal valamit betanított munkákkal egyaránt foglalkozunk. Nagyon szeretem a munkámat és ennek során sok magyar honfitársammal is kapcsolatba kerülök, de a cégünk természetesen nem csak magyar munkavállalókat közvetít.

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

Hogyan tud az ember még otthon előre felkészülni, ha Svájcban szeretne dolgozni?

Ami a felkészülés legfontosabb részét illeti, az a nyelvtanulás, mert ez lesz a későbbi sikeres munkavállalás kulcsa. Legalább A2 alap kommunikációs szinten sajátítsuk el a célország nyelvét. Anyagilag is rá kell készülni a külföldi munkavállalásra: előre kell tájékozódni a szállások költségeiről (az elején panzióban vagy gasthausban lehet szobát bérelni), illetve akkora összeget kell magunkkal hozni, ami elég lesz az első fizetésig.

Érdemes a magyar TAJ kártya mellé megigényelni a nemzetközi kártyát is, így sürgős esetekben nem lesz gond addig sem, amíg nincs megkötve a svájci egészségügyi biztosítás.

El kell készíteni egy német nyelvű szakmai önéletrajzot és egy motivációs levelet. Fontos, hogy ezek hibátlan németséggel íródjanak, de a nyelvtudás tényleges szintje ettől függetlenül legyen benne feltüntetve. A munkakeresés során nagy jelentőségé lesz a korábbi munkáltatók ajánlóleveleinek (Arbeitszeugnis), ezt elsősorban nyugat-európai országokból fogadják el. Ha kaptunk ilyet korábban ezeket is scanneljük be és legyen csatolva mindig az elküldött pályázathoz.

Érdemes elkészíteni az alábbi dokumentumokat is: születési és házassági anyakönyvi kivonat és a gyermekek születési anyakönyvi kivonata. Fontos, hogy az új fajta 3 nyelvű dokumentum legyen, igy nem lesz szükséges a fordítás.

Ha nem szeretnél lemaradni az interjú következő részéről, akkor 

Bírod a videós tartalmakat? Iratkozz fel a Youtube csatonánkra!

Facebook-on követnél minket? Likeolj most!

Inkább az Insta a te pályád? Katt és kövess be!

Te mit gondolsz?

Bátran oszd meg velünk a Te tapasztalatodat elérhetőségeink egyikén! ★FacebookEmail

Ha tetszett amit olvastál, akkor oszd meg másokkal is!

work24team

Borítókép forrása: Foto von Louis von Pexels