Házi kedvenc

Nem a legegyszerűbb témát sikerült ma nektek elhozni.

A külföldi munkavállalás amúgy is egy elég nehéz téma és nem elég, hogy búcsúzunk a rokonoktól és barátoktól, sokszor a házi kedvencünk helyzetének a tisztázása is komoly lelki terhet tud jelenteni.

Mit tehetünk a házi kedvencünkkel?

Erre a kérdésre nem lehetséges egy tökéletes választ adni, így kísérletet teszünk arra, hogy körbejárjuk a témát nagy vonalakban.

Néhány kérdés, amire tudni kell a választ:

  • Milyen fajta háziállatom van?

Ez a kérdés azért lehet érdekes, mert bizonyos állatfajok beutazását tilthatják az adott ország törvényei. Például Németország eltérő tartományaiban érvényben van az úgy nevezett „Harci kutya” törvény, ami rendelkezik bizonyos típusú kutyák tartásáról. Münchenben egy sima keverék kutya éves adója 100 Euro, egy “Lista Kutya” adója pedig 800 Euro. 

  • Hogyan tudom utaztatni?

Egy bernáthegyit azért nem dobnék be csak úgy a hátsó ülésre mindenféle biztosítás nélkül, de még egy tacskót sem. Egy vészfékezésnél a tacskó viselkedhet ágyúgolyóként, egy bernáthegyi pedig tankhajóként. Ez egyáltalán nem játék és kedvenceink hosszú ideig tartó szállítását igencsak elő kell készíteni.

  • Az országhatárokon átívelő utaztatásnak milyen előfeltételei vannak?

Míg az egyik országban egy kutyát a megfelelő biztosítással betehetsz a hátsó ülésre, addig valahol törvényi előírás a megfelelő engedéllyel rendelkező szállítódoboz megléte. Ezen felül, ha nem klasszikus háziállatot szállítasz, akkor országonként eltérő szabályozás lehet a szállításra és a beutazásra.

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

  • Milyen extra költséget jelent nekem otthon?

Ez is állat függő. Lehet, hogy a kutyád megkapta a kötelező oltásokat fél éve, de csak akkor viheted magaddal a célországodba, ha az elmúlt 6 hétben is kapott oltást…

***

Nemzetközi átutalás a banki díjak töredékéért? Kattints és regisztrálj!

Bírod a videós tartalmakat? Iratkozz fel a Youtube csatonánkra!

Facebook-on követnél minket? Likeolj most!

Inkább az Insta a te pályád? Katt és kövess be!

 

***

  • Milyen extra költséget jelenthet külföldön?

Néhány országban fizetned kell adót a háziállatod után. Ennek mértéke eltérhet akár településenként is, valahol pedig engedéllyel, vagy kutyák esetében “kutyajogsival” kell rendelkezned, hogy állatot tarthass.

  • Milyen egyéb járulékos ügyintézést kell még tennem?

Legtöbbszőr útlevelet kell igényelni a háziállatodnak és ha speciális fajta, vagy nem klasszikus háziállat, akkor lehet, hogy egy ideig karanténban fogják tartani. A Chipelés és/vagy tetoválás pedig kötelező az egész EU-ban.

  • Érdemes-e vele utaznom?

Ha saját autóval rendelkezel, akkor nem kérdés, hogy igyekszel magaddal vinni. Ugyanakkor Írországba, vagy Észak-Svédországba már lehet, hogy nem a legjobb ötlet a házi kedvenceddel együtt utazni több napon keresztül. Ilyenkor érdemes a nagyobb szállító társaságok ajánlatait átnézni, illetve tanácsot kérni a megfelelő csoportokban.

Mit tehetsz azért, hogy minden zökkenőmentes legyen és veled együtt legyen a kis kedvenced?

  • Ha már tudod, hogy hol fogsz dolgozni és lakni és oda vihetsz-e házi állatot, akkor a helyi önkormányzat valószínűleg felvilágosítást tud adni a rád vonatkozó szabályokról.
  • A szabályok tudatában már elkezdheted a kis kedvenced papírjainak a beszerzését, oltásait elintézheted és a megfelelő szállításához is elkezdhetsz előre tervezni.
  • Ha nem közvetlenül szomszédos országba mész dolgozni, akkor azoknak az országoknak a szabályaira is külön oda kell figyelned, amin keresztül át fogsz utazni.

Tudom, elsőre hosszadalmasnak tűnhet ez a rengeteg dolog, de igazából 3 óra alatt képes vagy mindent kideríteni és aszerint megfelelően cselekedni. Vedd a fáradtságot és legyél felelősségteljes gazdija a kedvencednek!

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

Te mit gondolsz?

Természetesen nem ismerjük az összes szóba jöhető forgatókönyvet, így arra kérünk, hogy bátran oszd meg velünk a Te tapasztalatodat elérhetőségeink egyikén! ★FacebookEmail

Ha tetszett amit olvastál, akkor oszd meg másokkal is!

Borítókép: Foto von Sharon McCutcheon von Pexels