Visszailleszkedés

Ha már olvasol minket egy ideje, akkor tudod, hogy oldalunk elsősorban a külföldi munkavállalásban segíti az olvasóinkat. Ugyanakkor a LinkedIn-en szembe jött egy bejegyzés, ami egy nagyon gyakori problémát taglalt. Méghozzá azoknak a problémáját, akik küldöldön szakmai karriert építettek és szeretnék otthon, Magyaroroszágon is kamatoztatni a tudásukat, a karrierjüket tovább építeni.

Ez miért is probléma?

Az eddigi beszélgetéseink alapján azok, akik olyan munkakörben helyezkedtek el külföldön, amihez felsőfokú végzettség szükséges, azoknak jóval nehezebb később Magyarországon olyan munkát találniuk, ami megfelel nekik. Ez a probléma kettő irányból szokta megtámadni a frissen hazaköltözött, tapszatalattal és tudással rendelkező munkavállalókat.

Saját igények

Többé-kevésbé mindenki tisztában van azzal, hogy nyugat-európai bért nem fog Magyarországon megkeresni. Ezzel sokan ki is békülnek, de nem szeretnék elengedni a tisztességes megélhetéshez szükséges bevételüket. Itt most nem a végtelen dorbézolásról és  havi egy új iPhone-ról beszélünk, hanem arról, hogy ne kelljen számolgatni a nem éppen olcsó ingatlanköltségek kiadása után, ha egy cipőt kell venni, vagy a kocsit el kell vinni a szerelőhöz, esetleg valamilyen szabadidős/kultúrális tevékenységre szeretne áldozni az ember. Ez igazából elvárható igény minden dolgozó embertől függetlenül a végzettségétől.

Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a hazatérő nem hajlandó tudomást venni a munkaerőpiaci különbségekről és simán elfogad olyan ajánlatot, amivel már az elején nem elégedett. Ez végül demotiváltsághoz és teljesítmény romláshoz vezet ami senkinek sem jó.

Ettől függetlenül sokan erős elutasító visszajelzést kapnak, ha egyáltalán eljutnak állásinterjúra, mert bizony, itt szokott kezdődni a kálvária.

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

Cégek igényei

Elbeszélések alapján írtuk ezt a részt, ha szakmabeli, vagy cég szeretne megszólalni a témában, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

A legtöbb történetben összecseng az, hogy az interjúztatónak leesik az álla a bérigény hallatán, illetve azelőtt elkönyvelték a jelentkezőt, mielőtt meghallgatták volna. Erre az volt a bizonyíték, hogy az interjúztató megengedett  olyan kijelentéseket, hogy:

  • “Minek jött haza? Kint nem volt jobb?”
  • “Annyit biztos nem tudunk adni, mint amennyit szeretne.”
  • “Tervez visszamenni külföldre?”

és még sorolni lehetne napestig a különböző, a tárgyhoz egyáltalán nem tartozó kérdéseket, amiket kaptak az ügyfeleink és barátaink, akik ismét Magyarországon szerették volna a karrierjüket tovább építeni.

Nemzetközi átutalás a banki díjak töredékéért? Kattints és regisztrálj!

Bírod a videós tartalmakat? Iratkozz fel a Youtube csatonánkra!

Facebook-on követnél minket? Likeolj most!

Inkább az Insta a te pályád? Katt és kövess be!

Megoldások

Kamuzás az önéletrajzban

Senkit sem bátorítunk erre, de volt, aki simán kihagyta az előző 3 évét a CV-ből és azt mondta, hogy nem releváns munkát végzett, miközben jól passzolt volna az állásinterjún. A megelőző elutasítások miatt vetemedett erre az ismerősünk és látványosan másképp beszéltek vele a további interjúkon.

Csak nagy cég és nagyváros

Sokan szeretnének egy nyugis országrészben dolgozni, reggelente csicsergő madarakat hallgatni és újságot olvasni egy kv mellett, kényelmesen elindulni a nem túl távoli munkahelyre, dolgozni, majd a feladatok elvégzése után hazatérni és élvezni az életet.

Az elmondások alapján sajnos a vidéki Magyarország nem biztos, hogy képes ezt az idilli életvitelt a megfelelő bérrel karöltve prezentálni a külföldről hazatérőnek.

Sokan kényszerülnek nagyobb városokba, vagy akár Budapestre úgy, hogy egyáltalán nem szeretnének ott lenni. Itt nincs mese, kompromisszumot kell kötni…

Maradni külföldi cégnél és otthonról (Magyarországról) dolgozni

Személyesen még nem találkoztunk olyannal, aki ezt megvalósította volna, csak történetet hallottunk. Ez is egy elég kompromisszumos megoldás, de így biztosítható a bérszínvonal, amit az ember el akar érni és egyszerre élhet ott, ahol szeretne.

Te mit gondolsz?

Természetesen nem ismerjük az összes szóba jöhető megoldást, így arra kérünk, hogy bátran oszd meg velünk a Te tapasztalatodat elérhetőségeink egyikén! ★FacebookEmail

Ha tetszett amit olvastál, akkor oszd meg másokkal is!

Borítókép: Foto von Tim Gouw von Pexels