honvágy

Vannak olyan esetek az életben, amikor lelki nehézségekkel szembesülünk és ugyanolyan fontos, hogy

  • felsimerjük azt, hogy segítségre van szükségünk
  • és a megfelelő szakemberrel időben tudjuk megbeszélni a problémáinkat, mielőtt az elhatalmasodna rajtunk.

A többrészes interjút Schrammel Ivettel készítettük aki pszichológus és terapeuta, kiemelten foglalkozik a külföldön élők számára a bevándorlásból adódó beilleszkedési, alkalmazkodási, kapcsolatteremtési problémákkal, valamint pszichoszomatikus betegségek, kezelésével. 

Van-e mindenkinek honvágya?

 

Ha az ember országot vált, a kiköltözést követő években négy, egymástól nagyon is különböző lélektani szakaszon megy keresztül. Hogy az egyes szakaszok kinél mennyi ideig tartanak – külföldön élő magyarokkal való tanácsadó és terápiás munkám tapasztalatai szerint – erősen szituáció – és egyénfüggő.

A honvágy a költözés utáni második fázisban, a Krízis, a Kulturális sokk szakaszában jelenik meg legintenzívebben, mely az általában 3-6 hónapig tartó 1. fázis, a Nászutas szakasz, vagy másnéven a Mézeshetek ideje után következik be.

De nevezhetnénk ezt a szakaszt a „kijózanodás” állapotának is. Az ember egyszer csak észreveszi az új hely árnyoldalait is. Hiába: „Ahol sok a fény, ott sok az árnyék.” Ekkor cseréljük szemüvegünket feketére, de legalábbis nagyon sötétre. Ekkor szinte minden átértékelődik. Ami eddig vonzó és csodálatosan újszerű volt, az ekkor hirtelen idegenné, zavaróvá válik. Szinte UFO-nak érezzük magunkat egy idegen bolygón. Sokan ekkor csak fogják a fejüket, nem is értik, hogyan kerültek ide, mit is keresnek itt.

Sokan ilyenkor hanyatt-homlok hazamenekülnek, vagy legalábbis legszívesebben ezt tennék. (Ahogy a szerelem kezdeti lángolása után, annak elmúltával, első reakcióként rögtön szakítani akarnának…) Ha maradnak, kifejezetten keresik honfitársaik társaságát, akikkel azonos cipőben – azonos szakaszban – járnak.

Csatlakozz a legújabb csoportunkhoz, ahol együtt keressük a németországi családi kérdésekre a válaszokat!

Velük legalább együtt lehet szörnyülködni a helyiek furcsaságán, és nosztalgiázni a haza iránt. A magunk mögött hagyott otthon ugyanis ebben a szakaszban természetesen erősen felértékelődik a szemünkben, szinte csak a szépre, jóra emlékezünk. Ilyenkor tör rá sokakra a legerősebben a honvágy érzése is, amivel nehéz megküzdeni.

Erős lehet a bizonytalanság, tanácstalanság és megjelenhet a szorongás, elszigeteltség érzése is. Jellemző erre az időszakra a harag, ingerültség, sőt akár a depresszió is. Ilyenkor mindenképp érdemes segítséget kérni és végiggondolni: „Ha az egyik nap gyönyörű a világ, a másik nap barátságtalan, a különbség én vagyok.”

Ez a szakasz törvényszerűen eljön minden külföldre költöző életében, azonban van, akinél rendkívül rövid idő alatt lezajlik.

Ha többet szeretnél megtudni Schrammel Ivettről, vagy fel szeretnéd vele venni a kapcsolatot, akkor az alábbi webcímeken megteheted!

http://www.pszichologusonline.eu/ 

https://schrammelivett.blog.hu/ 

A honvágy erőssége függ attól, hogy mit veszítettünk és hogy ki az, aki mindezt elveszítette, valamint hogy mit nyertünk helyette. Hogy milyen otthont, milyen kapcsolatokat, milyen minőségű életet hagytunk magunk mögött. Van, akinél komoly a veszteség, hiszen mély, intenzív, szerető emberi kapcsolatokat, biztos egzisztenciát, felépített karriert, általa szeretett, örömmel végzett munkát veszített a költözéssel, és van, akinek sajnos nemigen van racionális oka a szépre, jóra emlékezni.

Függ a személyiségtől, hogy milyen erősek a kötődéseink, mennyire vagyunk rugalmasak, alkalmazkodóképesek. Függ attól, hogy milyen minőségű új életet voltunk képesek kialakítani régi életünk helyett. Milyen új emberi kapcsolataink születtek, sikerült-e számunkra megfelelő munkát találni, kielégítő életkörülményeket teremteni.

Még ebben a szakaszban sem ajánlott komoly, nehezen visszafordítható döntéseket hozni, mivel egyáltalán nem biztos, hogy a következő szakaszba lépve – mely az Alkalmazkodás szakasza – ugyanezek a döntések születnének.

A honvágy érzése természetesen a későbbi szakaszokban is újra megjelenhet, hol gyengébben, hol pedig erősebben. A hazalátogatások szinte provokálják ennek az érzésnek az újraéledését, hiszen a búcsú a mindig nehéz. Ez az egyik oka, hogy a külföldi lét hosszú ideig leginkább egy érzelmi hullámvasútra hasonlít

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!


Ha tetszett a poszt, oszd meg te is! 

Sose maradj le az újdonságokról! Kövess minket Facebookon, YouTube-on és Instagrammon is! 

Borítófotó: Photo by Mike Greer from Pexels