magyar-szakember

Nemrég egy régi barátom vetette fel a fenti kérdést egy beszélgetés alkalmával. Róla annyit, hogy már többször élt külföldön, néhányszor haza is költözött, de mostanában nem tervezi. 🙂 

Ahogy a beszélgetés után elkezdtük túrni a Facebook csoportokat, rá kellett jönnünk, hogy nagyon sokan keresnek szakmától függetlenül magyarul beszélő szakembereket. Néhány helyen természetesen elindult a trollkodás, de a legtöbb esetben a posztok írói megtalálták az áhított szakembert.

Elég fura, hogy gyakorlatilag mindenféle szakemberből (orvos, festő stb.) találsz tőled legfeljebb 100 km-re olyat, aki beszél magyarul, de az még furább, hogy miért keresik őket az emberek? Egy németországi német, török vagy lengyel orvos mivel jobb vagy rosszabb, mint egy magyar?

A válasz: semmivel sem rosszabb!

A motiváció további kutatása után rájöttünk, hogy mi áll a háttérben. 

Dobpergés….

Nagyon egyszerű az ok: magyarként egy magyarnak tudod pontosabban leírni a bajodat, problémádat. Képzeld el, hogy elmész a dokihoz. Fáj a hasad két napja és megkérdezi az orvos mondjuk németül, hogy milyen a fájdalom? 

Természetesen ROSSZ, vágnád rá, de te is tudod, hogy nem erre kíváncsi. Egy diagnózis felállításában fontos az érzések pontos körülírása. Nem mindegy, hogy az adott fájdalom szúró, vagy hasogató, esetleg a jobb borda ív alatti feszítő érzést németül már nem tudod ilyen szépen megfogalmazni. 

Mit tehetsz ez ellen? Tényleg csak magyar szakember tud neked segíteni?

A probléma forrása elsősorban az önbizalomhiány. Aki már elég ideje él külföldön és beszéli B1-es, vagy B2-es szinten, az körül tudja írni a baját. Nem minden esetben fogod tudni tűpontosan leírni a bajodat, de asszociációkkal és hasonlatokkal hidd el, menni fog! Ha még ennyire nem megy a nyelv, akkor itt az ideje szótározni. 

Összegezve: akinek magyar szakemberre van szüksége és talál is, annak nem kell azonnal mást keresnie, de nem kell attól félned, hogy nehezen fejezed ki magadat. Egy kis activity-től még senkinek sem lett baja! 🙂 

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

Sose maradj le az újdonságokról! Kövess minket Facebookon, YouTube-on és Instagrammon is! 

 

Facebook gomb
Országváltó Instagram

Photo by VisionPic .net from Pexels