Hogyan szerezz külföldön információt

Amikor külföldön élünk, akkor könnyen belefuthatunk számunkra értelmetlen felhívásokba vagy felszólításokba az önkormányzat, egy cég vagy a szomszéd részéről. Magyarként lehet, hogy fogalmunk sincs az adott dologról, mivel mi otthon nem találkoztunk vele és nem az első dolgok között szerepelt a fontossági listánkon.

Talán elsőre ignoráljuk a felhívást, másodjára már nem biztos, hogy figyelmen kívül hagyjuk a kérést. Ekkor már kicsit későn, de elkezdünk információt gyűjteni problémáink megoldásához.

Hogyan gyűjtünk információt?

  1. Ismerősök vagy barátok által
  2. Facebook csoportokban teszünk fel kérdést
  3. Specifikus weboldalak adminisztrátorait kérdezzük
  4. Magad keresed meg az információt és közvetlenül kérdezünk rá az illetékesnél

 

  1. Ismerősök, vagy barátok által

Szeretünk bízni a barátainkban, főleg akkor, ha az adott kérdésben jártasabbak, vagy már korábban kiköltöztek külföldre és feltételezzük, hogy jobb a rálátásuk az adott kérdésre. Ez fontos dolog, hiszen sokban segíthetjük egymást és valóban találkozhatott a barátunk az adott problémával, de biztonságosabb az, ha a tanácsára javaslatként tekintünk. Könnyen lehet, hogy bizonyos nem fontosnak ítélt részletek is fontossá válnak.
Egy konkrét példa: a németországi kutyaadó.
A kutyaadó tartományonként és településenként eltérhet. Van, ahol számít a kutya tömege, fajtája, ivartalanított-e stb. Ha csak általánosságban a kutyákról beszélünk, lehet a barátodnak az asszony csivavája ugrik be, ami nem több 5 kg-nál, de neked a cuki “kis” bernáthegyid jut eszedbe, ami elérheti a 90 kg-ot. Kutya – kutya, oké, de érezhető különbség van.

  1. Facebook csoportokban tesszük fel a kérdést

Amikor egy Facebook csoportban jön fel egy megosztó, vagy könnyen kikezdhető kérdés, akkor nekem mindig az a benyomásom, mint egy gladiátor egy fakarddal a Colosseumban, akire a tömegek ordítozása zúdul és az egyik pillanatban neki szurkolnak, a másikban pedig a végét kívánják. Közben pedig bejönnek még 10-en az arénába és nem vagy benne biztos, hogy veled vannak, vagy ellened.
Bár a kérdésfeltevés mögött az áll, hogy egy 60.000 fős csoportban a kérdésedre megtalálod könnyedén a válaszodat, de általánosságban 10% valóban segít, 10% sajnál, vagy közömbös, 25% félinformációkat ad (nem feltétlenül azért, mert ki akar veled szúrni), a maradék 55% meg vagy trollkodik, vagy vitatkozik a másikkal. Tipikus példa a németországi TV adó. Ez egy olyan dolog, mint az Általános Forgalmi Adó. Minden esetben fizetned kell, nincs kivétel. Természetesen vannak csökkentő tételek és bizonyos esetekben kaphatsz könnyítést, de 99%-ban egy ilyen kérdés alatt az anyázás, a több száz Eurós büntetések rémképe, felháborodás és kiakadás váltja egymást. Különleges eset, ha valaki mindenféle troll komment nélkül megkapta a válaszát a kérdésére.

Kattints a képre és regisztrálj!
  1. Specifikus weboldalak adminisztrátorait kérdezni

Szinte minden európai országnak van olyan magyar nyelvű weboldala, ahol a helyi élettel, kultúrával vagy hivatalos ügyintézéssel foglalkoznak, illetve olyan oldalak is vannak, mint az Országváltó, ahol általánosságban kapsz megbízható és hiteles információkat. (Később specifikusan igyekszünk segíteni az országváltást.) Az ezeken az oldalakon elhelyezett információk nagy százalékban helytállóak, de van egy dolog, amire érdemes odafigyelni: az információ keletkezésének az ideje! Mint minden országban, így akárhova mész a jogszabályok változhatnak. Tipikus eset a minimálbér kérdése. Ha egy 5 évvel ezelőtti cikket találunk, akkor nem biztos, hogy az adat megbízható, de adhat viszonyítási pontot a későbbi naprakész információk begyűjtéséhez! Bátran írj egy ilyen oldal adminisztrátorának, ha másnem azért, hogy aktualizálja az információt. Nekünk az info@orszagvalto.eu címre tudsz emailt küldeni és segítünk a válaszod megtalálásában.

  1. Magad keresed meg az információt és célirányosan kérdezel

A legcélravezetőbb megoldás mind közül. Amikor látod, hogy szükséged van hiteles információra, vagy reagálnod kell egy megkeresésre, vagy felszólításra, akkor elolvasod az adott ország hivatalos információit. Amikor készen vagy az olvasással, rendszerezed a gyűjtött információkat és elkezded összeírni a kérdéseidet. Térj ki a legapróbb részletre is, biztosítsd be magadat egy esetleges félreértés ellen. A legtisztább, ha a kérdéseidet emailben elküldöd az illetékesnek és írásban kérsz határidővel választ. Hogy miért? 
Az elküldött üzenet bizonyítja, hogy megoldást keresel. Az üzenetedben megadott határidő jelzi a címzettnek, hogy nem ülhet a kérdéseiden. (Azért ne 2 óra haladékot adj, hivatalos ügyekben érdemes 7 napot írni.) A megkapott válaszok nem biztos, hogy egyértelműek, kérdezz vissza bátran. Ha megvagy a válaszaiddal, akkor kezdheted meg érdemben a cselekvést és így nagy eséllyel sikerül megoldani az ügyes-bajos dolgaidat.

 

Te másként gondolod, vagy neked más jött be? Írd meg bátran nekünk Facebookon, vagy emailben!

 

Legyél türelmes és felkészült Országváltó!
Ha tetszett a poszt, oszd meg te is! 

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!


Ha tetszett a poszt, oszd meg te is! 

Sose maradj le az újdonságokról! Kövess minket Facebookon, YouTube-on és Instagrammon is! 

 

Borítókép forrása:

Background photo created by freepik – www.freepik.com