A külföldi élet és munkavállalás lelki vonatkozásai

Vannak olyan esetek az életben, amikor lelki nehézségekkel szembesülünk és ugyanolyan fontos, hogy

  • felsimerjük azt, hogy segítségre van szükségünk
  • és a megfelelő szakemberrel időben tudjuk megbeszélni a problémáinkat, mielőtt az elhatalmasodna rajtunk.

A több részes interjút Schrammel Ivettel készítettük aki pszichológus és terapeuta, kiemelten foglalkozik a külföldön élők számára a bevándorlásból adódó beilleszkedési, alkalmazkodási, kapcsolatteremtési problémákkal, valamint pszichoszomatikus betegségek, kezelésével. 

 

Miért nehéz a külföldre költözés?

 

Az ember számára minden változás stresszt jelent, még a pozitív változások is. Annál nagyobb mértékű a stressz, minél nagyobb horderejű a változás, külföldre költözés esetén pedig az élet minden területére kiható változásokról van szó. Hiszen változik a szűkebb és tágabb környezetünk – elhagyjuk régi, megszokott otthonunkat, városunkat, sőt az általunk jól ismert országot is. De nem csak a lakókörnyezet változik, hanem a társas környezet is: attól függően, hogy egyedül, a párunkkal, esetleg a gyerekeinkkel együtt költözünk, részben vagy egészben elszakadunk a családtól, a barátoktól, kollegáktól.

Gyakran teljesen megszűnik körülöttünk a megtartó erejű társas háló, nehezebben elérhetővé válik a társas támogatás. Változik a munkahelyünk, sok esetben a munkakörünk is, gyakran számunkra eddig ismeretlen területen, szakmában próbáljuk ki magunkat. Változik a nyelvi és kulturális környezet, anyanyelvünk helyett egy általunk kevésbé birtokolt nyelven kell kifejeznünk magunkat és megérteni másokat, egy számunkra teljesen vagy legalábbis részben ismeretlen kultúrába kell beilleszkednünk.

Ezek a változások külön-külön is próbára tennének minket, hiszen minden változás alkalmazkodást igényel, a külföldre költözéssel azonban egyidejűleg kell megküzdenünk számtalan kihívással.

Hogyan lehet megélni pozitívumként a változást?

 

Egy esemény, történés, tapasztalás önmagában nem pozitív és nem negatív, a mi jelentésadásunk teszi azzá.

Az, hogy milyen jelentést adunk a tapasztalatainknak – pozitívként vagy negatívként címkézzük azokat, vagy mennyire stresszesnek ítélünk meg egy szituációt – függ a szűrőinktől:

  • a személyiségvonásainktól,
  • szemléletünktől,
  • meggyőződéseinktől,
  • előzetes tapasztalatainktól.

Azt szokták mondani, hogy van, akinek a feladat problémát jelent, és van, akinek a probléma feladatot.

Hogy mennyire eredményesen küzdünk meg a stresszel, függ a megküzdési stratégiáink fejlettségétől és attól, hogy a megfelelő stratégiát vagyunk-e képesek hatékonyan alkalmazni. Létezik eredményfókuszú és érzelemfókuszú megküzdés.

Eredményfókuszú megküzdés esetén aktívan cselekszünk a probléma megoldása érdekében, a stressz forrását igyekszünk megszüntetni.
Érzelemfókuszú megküzdés esetén a helyzet keltette negatív érzelmeinket igyekszünk csökkenteni: társas támogatást keresünk vagy a figyelmünket elterelő tevékenységeket végzünk.

Tulajdonképpen az úgynevezett pszichológiai immunrendszerünk fejlettsége határozza meg, mennyire eredményesen tudunk a stresszes helyzetekkel megküzdeni. Ahogy a biológiai immunrendszerünk védi szervezetünket a kórokozókkal szemben, a pszichológiai immunrendszerünk véd minket a stressz káros hatásaival szemben. Ez a rendszer több személyiségtényezőből áll, ilyenek az optimizmus, a kontroll érzés (érzelmeink ellenőrzésének és irányításának képessége), a koherencia érzés (a gondolkodás, érzelmek és viselkedés összehangolása), az öntisztelet, a növekedésérzés, a fejlődésre és újra való nyitottság, leleményesség, empátia, jó kapcsolatteremtési képesség, szinkronképesség, kitartás, impulzivitáskontroll, érzelmi kontroll, ingerlékenységgátlás.

Nem mindegy, hogy optimista vagy pesszimista alapszemléletből tekintünk az eseményekre, a pozitívumokat vagy a negatívumokat vagyunk hajlamosak észrevenni. A lehetőségeket látjuk meg egy új helyzetben vagy a nehézségekre fókuszálunk.

Fontos, hogy milyen az önismeretünk, önbizalmunk, tisztában vagyunk-e meglévő képességeinkkel, fejlődési lehetőségeinkkel. Ha úgy ítéljük meg, hogy a kihívásokhoz mérten elég jók a képességeink, lényegesen kevesebb szorongást élünk meg és a helyzetet pozitívabban tudjuk értékelni. Szorongás mentesen pedig jobban is teljesítünk, hatékonyabban működünk.

Pszichológiai immunrendszerünk erősíthető megfelelő módszerekkel, pszichológus segítségével, és érdemes is erősítenünk, ha hatékonyan szeretnénk megküzdeni a stresszel.

Ha az alkalmazkodáshoz, beilleszkedéshez sikeresen aktiváltuk belső erőforrásainkat (képességeinket, tudásunkat, viselkedésmintáinkat, tapasztalatainkat), és alakítottunk ki új készségeket, újfajta szemléletmódot, eredményesebben vesszük az akadályokat. A saját eredményességünk pedig segít pozitívabban látni a helyzetet.

Schrammel Ivett
Schrammel Ivett

Mivel másabb egy külföldre költözés, mint egy Magyarországon belüli lakóhely váltás?

 

Magyarországi lakóhelyváltás esetén nem változik a nyelvi környezet, külföldre költözve a többségnek, akik nem beszélik anyanyelvi szinten az új ország nyelvét, nehézséget, frusztrációt okoz, hogy nem tudják magukat ugyanazon a színvonalon kifejezni, mint otthon. Így nehezebb megfelelő kapcsolatokat építeni, működtetni. Gyakran tapasztalom, hogy ennek eredménye önbizalomvesztés, bizonytalanság, zárkózottság lesz. Ha ezen változtatni szeretnének, a folyamatos tanulást, fejlődést kell választaniuk.

 

Külföldre költözésnél számolnunk kell a kulturális különbségekkel is. Mások a szokások, mások a normák, elvárások, melyekhez alkalmazkodnunk kell. Otthon fél szavakból is értjük egymást, külföldön lehet, hogy egész mondatokból is félreértjük egymást.

 

A másik lényeges különbség, hogy míg Magyarországon belüli költözésnél a család, a barátok szinte karnyújtásnyira vannak, pár percnyi, maximum pár órányi utazással elérhetőek, külföldre költözésnél nehezedik a kapcsolattartás. A hazalátogatás fél napot, sőt akár napokat is igénybe vehet, így természetesen ritkulnak a találkozások, általában évi néhány alkalomra csökkennek. Ha szoros és intenzív érzelmi kapcsolatokat hagytunk magunk mögött, ezek hiánya természetesen megvisel. A skype kapcsolattartás nem pótolja a közösen megélt élményeket.

 

Miért esik egyeseknek nehezére a beilleszkedés az új kultúrába, másoknak meg miért könnyebb?

 

Az új kultúrába való beilleszkedéshez, nyitottságra, kíváncsiságra, pszichés rugalmasságra és elfogadó attitűdre van szükség. Sokat segít az elvárásmentes, előítéletmentes, ítélkezésmentes hozzáállás, a szemlélődő, megfigyelő viszonyulás. Ne ítélkezzünk, hogy valami jobb vagy rosszabb, mint otthon, helyette fogadjuk el, hogy egyszerűen más.

Fontos tényező az érzelmi intelligencia, annak képessége, hogy valaki felismerje és megfelelően kezelje mások érzelmeit. Az érzelmi intelligencia egy fejleszthető képességünk, melyre külföldön élve kifejezetten szükségünk van.

A pszichés rugalmasság az a képesség, mely lehetővé teszi a változó külső körülményekhez, kihívást jelentő helyzetekhez való sikereses alkalmazkodást, akár még szélsőséges esetekben is. Mérsékli a stresszt, csökkenti a külső stresszorok hatását, csökkenti a belső, lelki sérülékenységet. A pszichésen rugalmas személyek jelentős belső kontrollal rendelkeznek, jellemző rájuk az optimizmus – hisznek benne, hogy elérhetik céljaikat. Jellemzően empatikusak, együttérzőek másokkal. Énképük pozitív, megfelelő önbizalommal rendelkeznek és pozitívan kezelik a változásokat. Megfelelő éntudatossággal rendelkeznek, ami azért fontos, mert stresszhelyzetek kezelésében jelentős szerepe van annak, hogy mennyire és hogyan figyelünk önmagunkra.

Az ilyen emberek képesek a maga teljességében megélni a jelen pillanatot, a nehézségekkel együtt. Saját belső értékrendjüknek megfelelően, belülről vezérelten működnek és közben képesek a hatékony viselkedésre. A pszichés rugalmasság fejleszthető, mely által az ember képessé válik megfelelő módon kezelni a nehéz érzéseket, gondolatokat, helyzeteket. Ez által könnyebbé válik a beilleszkedés egy új környezetbe, új kultúrába.

Figyeljétek a Facebook oldalunkat, ahonnan első körben értesülhettek az interjú következő részéről!

Ha többet szeretnél megtudni Schrammel Ivettről, vagy fel szeretnéd vele venni a kapcsolatot, akkor az alábbi webcímeken megteheted!

http://www.pszichologusonline.eu/ 

https://schrammelivett.blog.hu/ 

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!


Ha tetszett a poszt, oszd meg te is! 

Sose maradj le az újdonságokról! Kövess minket Facebookon, YouTube-on és Instagrammon is! 

 


Facebook gomb
Országváltó Instagram