Hogyan kell gyorsan és profin ügyet intézned a konzulátuson

Milyen érzés a drága szabadságból 1 napot arra rááldozni, hogy korán felkelj, utazz 300 km-t, majd a konzulátuson derül ki, hogy nincs időpontod, az ügyintézéshez szükséges dokumentumok nincsenek nálad és készpénzben nem is fizethetsz? Ugye, hogy erre nincsen szükséged? Pedig láttam ilyet saját szememmel és megismertem pár új szitokszót a honfitársamtól… 

Hogyan kell elkerülnöd a vesztes helyzetet egy külföldi konzulátusi ügyintézésnél? 

Tegyük fel, le fog járni az útleveled egy Európán kívüli utazás előtt. Ilyenkor Magyarországon berohansz az okmányirodába, gyorsan kifizeted az illetéket attól függően, hogy mennyire hamar szeretnéd az új iratodat a kezedben tartani. Jobb esetben 2 héten belül minden iratod elkészül és már mehetsz is boldogan nyaralni, de mi van akkor, ha például Hollandiában dolgozol és nem nagyon van lehetőséged hazaugrani egy okmányirodába? 

Sokkal hamarabb jusson eszedbe… 

hogy valamit el kell intézned. Most bátran nézd végig az irataidat (Személyi, útlevél, jogsi, lakcím kártya stb.), hogy mi meddig érvényes és utána folytasd a poszt olvasását. 

Megvagy? Lejárt valamid vagy 60 napon belül le fog járni? Ha igen, akkor most nagyon figyelj. 

Az első és legfontosabb dolog, hogy tájékozódj az ügytípusodhoz szükséges dokumentumokról és az ügyintézés díjáról. (Előző cikkünk a konzuli díjakról… KATT) A Konzuli Szolgalat holnapján fent vannak az aktuális nyomtatványok, amiket előre kinyomtatva és kitöltve jelentősen gyorsíthatod az ügyintézésed idejét. A nyomtatványok eléresehez kattints erre a mondatra. 

Konzulátusra ügyintézéshez időpontot kell foglalnod 

Erre kettő lehetőség van. Amennyiben a konzulátus szerepel a Külgazdasági és Külügyminisztérium Időpont Foglalási Rendszerében, úgy ott az ügyedet elintézéséhez időpontot kell foglalnod.  A mondatra kattintva elérhető az időpont foglalási rendszer. 

Amennyiben nem találod a listában a hozzád legközelebb levő konzulátus elérhetőséget, úgy neked kell személyesen felvenned a kapcsolatot a nagykövetséggel és megérdeklődni, hogy mikor és hogyan tudnak fogadni. A külképviseletek listája a mondatra kattintva elérhető. 

Profi lepések a profi ügyintézéshez: 

  • Akár Emailben, akár írásban pontosítsd le, hogy mit szeretnél intézni 
  • Kérdezd meg, hogy mit kell magaddal vinned
    • Amennyiben van olyan nyomtatvány amit előre kitölthetsz, azt töltsd ki bátran  
  • Kérdezd meg, hogy van-e más kapcsolódó ügy, amit ilyenkor el lehet vagy el kell intézned 
  • Kérdezd meg, hogy mennyibe fog kerülni és hogyan tudsz fizetni 
  • Pontosítsd le az időpontot 
  • Írd le egy papírra, amit beszéltetek, vagy nyomtasd ki az emailt, amiben a részletek vannak 
  • Szedd össze amit kell, készítsd elő a dokumentumokat és a nyomtatványokat 
  • Jelenj meg időben 

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

A súrlódások csökkentésé miatt… 

  • Előfordulhat, hogy megérkezel időben, de nem kerülsz akkor azonnal sorra. Legyél türelemmel, mert sokkal kellemesebb, ha ott várakoztatnak 30 percet, mintha feleslegesen utaznál 1+1 napot egy apró félreértés miatt. 
  • Néhány nyomtatvány szövegezése nem feltétlenül egyértelmű, bátran hívd fel a konzulátust, ha valami nem tiszta. 
  • Ha látod, hogy késni fogsz, akkor telefonon szólj oda, hogy valószínűleg késni fogsz. 
  • Ha mégis kihagytál valamit, kérdezd meg, hogy milyen más módon juttathatod el a konzulátusra. 

A linkek még egyszer:

Legyél türelmes és felkészült Országváltó!
Ha tetszett a poszt, oszd meg te is! 

Tervezed a külföldi munkavállalást? Akkor nézz bele a neked készített videós kurzusba! Ha tetszik amit látsz, akkor vásárold meg! Ez lesz a legjobb befektetésed! Kattints a mondatra!

Sose maradj le az újdonságokról! Kövess minket Facebookon, YouTube-on és Instagrammon is!